Vodstvo P&F Jeruzalem Ormož predstavilo novosti in investicije v kleti

P&F Jeruzalem Ormož, največji slovenski vinar in slovenski izvoznik vina je tik pred koncem letošnje uspešne trgatve predstavil novosti v podjetju in investicije kleti.

Vladimir Puklavec, lastnik podjetja P&F Wineries in Mitja Herga, direktor P&F Jeruzalem Ormož, sta napovedala pripojitev podjetja P&F Jeruzalem Ljutomer podjetju P&F Jeruzalem Ormož in predstavila nove naložbe v domači kleti kot tudi v Makedoniji, kjer povečujejo svoje vinograde in s tem planirajo pridelavo samostojnih sortnih rdečih vin. Ker se letošnja trgatev bliža koncu, je Mitja Herga kot glavni enolog kleti obenem predstavil tudi prve rezultate trgatve, s katero so zelo zadovoljni, saj letos pričakujejo količinsko bogato, predvsem pa izredno kakovostno letino.

Osrednja novost je v tem, da P&F Jeruzalem Ormož v mesecu novembru načrtuje pripojitev podjetja P&F Jeruzalem Ljutomer, ki je prav tako v lasti krovne družbe P&F Wineries. Podjetji sta sicer že vse od leta 2009 delovali kot enotno, pripojitev je tako le korak naprej k združevanju obeh kleti v vinogradništvu, kar bo obenem tudi olajšalo delovanje na področju z državnimi inštitucijami, sodelovanja na raznih razpisih in enotnejšo promocijo regije. Pripojitev podjetja tako za samo blagovno znamko Ljutomerčan kot tudi za delavce ne prinaša večjih sprememb, temveč prednosti, poudarjajo v podjetju. Mitja Herga, glavni enolog in direktor P&F Jeruzalem Ormož je ob tem povedal: »Po šestih letih je napočil trenutek, da tudi simbolno pokažemo, da smo povezali Ljutomer in Ormož. Povezali pa smo ju na nek način na Jeruzalemu. Tako bo v naslednjem obdobju prišlo do združitve in bo v Sloveniji obstajala samo ena pravna oseba, ki bo nosila ime P&F Jeruzalem, in kjer bodo združeni vsi naši sodelavci ter blagovne znamke, katere tržimo. Predvsem pa to pomeni za nas tudi optimizacijo v administrativnem delu, saj smo že vsa ta leta delovali kot ena celota.«

Letos je P&F Jeruzalem Ormož zaključil tudi z eno izmed večjih investicij v zadnjih letih v ormoški kleti in sicer z vinifikacijo rdečih vin, kar jim omogoča proizvodnjo, ki je do sedaj v Sloveniji niso imeli. Druga večja investicija kleti pa je posodobitev proizvodnje penin po klasični oz. tradicionalni metodi, saj so bili prostori in pogoji do sedaj zelo omejeni. V kleti tako načrtujejo proizvodnjo prvega modrega pinota in modre frankinje ter povečano pridelavo penin po klasični metodi. Letošnja trgatev je za klet večjega obsega tudi na račun novih investicij v Makedoniji, kjer so že v letu 2010 prevzeli klet v Negotinu, leta 2013 pa zaključili z obnovo proizvodnega dela, kar jo postavlja med eno najsodobnejših kleti za rdeča vina v tej regiji. Z novimi investicijami v letošnjem letu tako danes v Makedoniji obdelujejo 110 ha vinogradov rdečih vinskih sort. Vinogradi ležijo na vrhunskih legah 400 metrov nadmorske višine, kar je malce višje, kot so sicer navadno vinogradi v Makedoniji, ocenjujejo pa jih kot nasade za krepka, bogata in lepo zorjena vina. Letos so se lahko prvič lotili pridelave sortnih vin, v letu 2016 pa želijo predstaviti samostojni cabernet sauvignon in merlot. Iz vinogradov v Makedoniji tako v prihodnje pričakujejo milijon steklenic rdečega vina višje kakovosti.

»Ko po šestih letih dela pogledamo dosedanje dosežke, lahko zaključimo, da smo zagotovo ena najmodernejših kleti v Evropi in smo sposobni proizvajati najvišjo kvaliteto vin in to na naravni način. V mesecu oktobru bomo tudi dokapitalizirali podjetje, v nadaljevanju pa še več investirali v trženje, tako doma, predvsem pa v tujini. S ciljem, da bomo v 10 letih dela na tujih trgih dosegli take rezultate, ki nam bodo omogočili srednjeročno in dolgoročno varno poslovanje. Ker imamo v svojih vinogradih premalo rdečega vina za aktivnosti na tujih trgih, pa smo se pred leti odločili investirati v Makedoniji z lastno kletjo za visoko kvalitetna rdeča vina kot dopolnilo k našim odličnim belim vinom. Prve rezultate pričakujemo že konec leta in mislim, da smo na dobri poti, kajti Makedonija ima odlične naravne pogoje za dobra rdeča vina, zelo podobne kot Južna Afrika, tako da bomo naš program še dopolnili. Naš princip je vedno kontrolirati kvaliteto od vinograda do prodaje steklenice in to velja tudi za Makedonijo« je o investicijah in dosedanjih rezultatih še povedal Vladimir Puklavec, lastnik P&F Wineries.

O prihajajočem zaključku trgatve v vinski kleti P&F Jeruzalem Ormož še dodajajo, da je bilo vreme letos vse do sedaj res naklonjeno vinogradnikom, zato lahko napovedo količinsko bogato letino, po kakovosti pa enega boljših vinskih letnikov, tudi boljšega od izjemnega letnika 2011. Kot je izpostavil Mitja Herga, glavni enolog kleti, letos izstopajo po aromatiki predvsem rumeni muškati, traminci in sauvignoni. Nadejajo pa se tudi zrelih, elegantnih vin poznih sort, kot so renski rizling, laški rizling in šipon, saj nam je bilo poletje naklonjeno z veliko sončnimi urami, dovolj padavinami in nekoliko višjimi temperaturami, kar zelo pozitivno vpliva na zorenje poznih sort grozdja.

P&F Jeruzalem Ormož je sicer največji slovenski vinar. Za vinsko klet od leta 2009 skrbi družina Puklavec, ponaša pa se z več kot 80-letno vinarsko tradicijo. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in še vedno ohranjajo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljajo sicer najsodobnejšo tehnologijo, kar jim omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih vin.
O.B.