21. martinovanje v Gornji Radgoni

Martinovanja se je udeležilo veliko navdušenih vinoljubov, veseljakov in drugih gostov

Ne glede na to, da v vinskih kleteh oz. sodnih že nekaj časa vre, ko se sladki mošt nekoliko hitreje kot običajno spreminja ali se je spremenil v vino, se to »uradno« dogaja šele v »Martinovem tednu«, ko po številnih, zlasti vinorodnih mestih in krajih pripravljajo tradicionalne »Martinove prireditve«. In ena takšnih, pravzaprav ena večjih na severovzhodu države je znova bila v Gornji Radgoni, ki sodi med pomembnejša slovenska vinogradniško – vinarska območja. Ob Sv. Martinu, dnevu, ko se je mošt tudi “uradno” spremenil v vino, so v Gornji Radgoni ponovno pripravili enkratno (21. po vrsti) martinovanje, ki je pritegnilo veliko veseljakov, vinoljubov in gostov na splošno od blizu in daleč, največ iz Pomurja ter Slovenskih goric in sosednje Avstrije…

Radgonsko martinovanje, ki bo mnogim ostalo v lepem spominu, je letos šestič potekalo na Kerenčičevi ulici med reko Muro in zgradbo sodišča, torej tik pod kletmi Radgonskih goric d.d., kjer vina in penin ne manjka, pripravili pa so ga Občina Gornja Radgona, Kultprotur, Radgonske gorice d.d. in Društvo vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric. V programu, ki se je začel že sredi dopoldneva in kjer so množice obiskovalcev skozi celodnevno dogajanje videle marsikaj zanimivega ter popili na stotine litrov žlahtne kapljice ter pojedli stotine kilogramov kulinaričnih in martinovih dobrot, je gotovo vsakdo našel nekaj zase. Poleg bogate kulinarične in vinske ponudbe ter izdelkov domače in umetnostne obrti je bila organizirana tudi vožnja s turističnim vlakcem, ogled muzeja, kleti ipd.

V osrednjem programu, ki ga je povezoval humorist Emil Šmid, je bil nastop skupine Rock Partizani ter skupine Mladi Pomurci, organizirali so tudi turistični vlak, bogato tržnico, nastope folklornih in tamburaških skupin. Pred in po opravljenem krstu novega vina, ki so ga izvedli gostje iz Dobrovnika na čelu tamkajšnjega župana Marjana Kardinarja in lokalne vinske kraljice Ane Trstenjak skupaj s stanovskima kolegicama iz Cerkvenjaka in Koga, so množice obiskovalcev lahko uživale ob dobro kapljici in kulinariki… Prisotne sta pozdravila tudi predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric Milan Kolarič in radgonski župan Stanko Rojko. Nato pa zabava pozno v noč, najprej na Spodnjem grisu, pozneje pa v Mladinskem centru, kjer je za zabavo skrbela skupina Džezzva.
O.B.