Ptujska klet

Ptujska klet je moderna in prepoznavna vinska klet, ki se ne primerja več izključno s konkurenti iz okolice, temveč s tekmeci s celotnega evropskega prostora. Potrošnikom ponuja vino, ki ustreza prehrambenim zahtevam in izžareva značilnost okolja, iz katerega izhaja, torej okus Ptuja, Haloz, Štajerske in Slovenije.

Ptujska klet je med najpomembnejšimi pridelovalci vina v Sloveniji. Njeni vinogradi se razprostirajo po vinorodnih pobočjih Haloz in srednjih Slovenskih goric, ki jim je narava podarila danosti, zaradi katerih se vinogradi Ptujske kleti uvrščajo med najbolj eminentne vinorodne lege na svetu. Strokovnjaki štejejo vinorodno lego Haloz in srednjih Slovenskih goric med pet odstotkov najboljših na svetovnem nivoju.

Odlične naravne danosti ptujskega okoliša so prepoznali že prebivalci Petovia v rimskem obdobju, ki so verjetno prvi pričeli z vinsko tradicijo na Ptuju. Bogata zgodovina mesta je od rimskega obdobja ves čas tesno prepletena z vinarsko tradicijo. Eden od vinarskih vrhuncev zgodovine Ptuja je obdobje, ko so mesto vodili minoriti. Začetek ptujskega kletarstva pa je okoli leta 1239, ko je bil na Ptuju zgrajen samostan, v okviru katerega je bila postavljena tudi vinska klet. In tako smo na pragu praznovanja 777-letnice kletarstva na Ptuju.

Poleg bogate arhive, v kateri Ptujska klet varno neguje najboljše med najboljšimi vinskimi letniki, je v njej skrbno varovan tudi poseben vinski zaklad, najstarejše slovensko vino Zlata trta iz leta 1917. V družbi starejših polnitev so tudi novejša zorjena in sveža vina sodobnega okusa, ki spoštujejo tako tradicijo kot tudi zahteve današnjega potrošnika. Dosledno spremljanje sodobnih tehnoloških dosežkov v proizvodnji vina ter zahtev kupcev, ki jih sproti implementirajo v praksi, samo nadgrajuje bogato tradicijo.