Salon VinDel 2015 – Enodnevna predstava vinsko kulinarične odličnosti

""
Salon VinDel – osmi mednarodni salon vina in delikates je 4. novembra mesto najstarejše trte sveta za en dan spremenil v prestolnico izbranih okusov in vinsko kulinaričnih doživetij.

Obiskovalcem se je na 220 razstavno degustacijskih mizicah na pokušnjo ponujalo več kot 600 različnih okusov iz segmenta višjega kakovostnega razreda vin in delikates. Na salonu so obiskovalci okušali presežke ter se srečevali z vinarji in ostalimi kreatorji dobrot. Bogat je bil program predavanj in delavnic v okviru VinDel Academy. Prireditev se je zaključila s slavnostno večerjo in vinsko zabavo. 

Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in organizator Salona VinDel ocenjuje letošnje salonsko dogajanje kot skupek vinsko-kulinaričnih presežkov: »Število razstavljavcev in obiskovalcev Salona VinDel je bilo letos rekordno. Kljub širini sta v ospredju ostala kakovost in odgovoren ter kulturen pristop k uživanju. Izjemno razveseljujoče je, da se Salona VinDel udeležuje vse več mladih, izobraženih ljudi, ki gojijo do vina in hrane spoštljiv odnos in ju doživljajo kot nepogrešljiv del človekove kulture. Udeležba gostov iz tujine daje prireditvi jasen poslovni pečat. Neizmerljivo lepo je videti vse dvorane velikega kongresnega centra napolnjene z ljudmi, ki spoštljivo spoznavajo vino in hrano. Prav zaradi slednjega je bil letošnji Salon VinDel najlepše možno praznovanje petnajste obletnice delovanja koncepta SloVino.com, okoli katerega se že od leta 2000 z vinskimi izobraževanji in prenosom dobrih praks trudimo s ciljem dviga kulture vina in kulture omizja v širšem prostoru.« je zaključil Dejan Baier, sicer tudi podpredsednik Društva vinskih Svetovalcev Sommelier Slovenije. 

V okviru VinDel Academy so se zvrstile vodene tematske degustacije sauvignonov iz Ptujske kleti vse do letnika 1971, praktična delavnica je bila namenjena druženju Zlatih radgonskih penin s pršuti, moderirana pokušnja je navduševala z okusi sirov Sirane Gligora z otoka Pag, vodeno so se predstavila vsa šampionsko nagrajena vina ocenjevanja Vino Slovenija, mednarodno predstavitev sorte portugalka je vodil direktor festivala Portugieser du Monde.  Vsi sedeži v izobraževalnem delu salona VinDel so bili zasedeni. Nova generacija sommelierjev višje stopnje je na svečanosti prejela diplome. Sommelierji ljubitelji so imeli letno srečanje. VinDel je obiskala aktualna Vinska kraljica Slovenije v spremstvu lokalnih in sortnih visokosti. Izbrane restavracije so pripravile majhne prigrizke svojih najznačilnejših jedi, ki so jih lahko obiskovalci poskusili. V restavraciji hotela Habakuk je potekala večerja z delikatesami Salona VinDel. Pomembna aktivnost na letošnjem Salonu VinDel je bila ustanovitev conviviuma Slow Food Štajerska, ki bo deloval pod okriljem svetovne organizacije Slow Food.

Doc. dr. Aleš Gačnik s Fakultete za turistične študije – Turistica (Univerza na Primorskem),  predstojnik Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem  je zadnjih nekaj let vodil poglobljeno raziskavo med udeleženci in razstavljavci Salona VinDel. O prireditvi je zapisal: »VinDel – mednarodni salon vina in delikatesnih izdelkov v Mariboru sodi med najbolj kompleksne, konceptualno in organizacijsko dodelane vinske festivale na Slovenskem. Njegovo poslanstvo je večplastno, namenjeno celovitemu vpogledu in predstavljanju vinske in kulinarične kulture ter povezovanju vinskega in kulinaričnega sektorja v enovito gastronomsko izkušnjo in doživetje. Pomembno tako za vinogradniško – vinarski in kmetijski sektor, kot še zlasti za razvoj gastronomskega turizma, kot strateške razvojne priložnosti za Slovenijo.«

Osma izvedba Salona VinDel, ki ga organizira Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino že od leta 2008, je potekala v kongresnem centru petzvezdičnega hotela Habakuk v Mariboru. Salon VinDel je enodnevni poslovno promocijski dogodek, na katerem se vse degustacije vršijo iz ročno izdelanih kozarcev Steklarne Rogaška. Generalni pokrovitelj in uradna voda prireditve je Radenska. Z bogatim salonskim in sejemskim programom ter izjemno publiko se Salon VinDel vse bolj uveljavlja kot svojevrsten koncept prepletanja okusov odličnosti. Po odzivih iz tujine se je  prireditev zasidrala tudi na mednarodnih strokovnih vinsko-turističnih zemljevidih. Cilji prireditve so obiskovalcem in ponudnikom omogočiti najboljše doživetje okusov, razvoj novih poslovnih vezi, dvig kulture omizja in prenos znanj ter dobrih praks. Salon VinDel v domačih krogih spoznavajo tudi ljubitelji vsega dobrega, ki ga zaznavajo ne le kot strokovno, temveč tudi kot life-style prireditev namenjeno vsem, ki cenijo kakovost.

Deveta izvedba Salona VinDel bo potekala 26. oktobra 2016.

Podrobnosti na www.VINDEL.si