Okronali so novo Vinsko kraljico Ljutomera, Tadejo Heric iz Razkrižja

Martina XVIII. bo promovirala vina in širila kulturo pitja

Ob izteku leta, ko trije prijazni možakarji obiskujejo in obdarujejo vse, ki so skozi leto bili pridni, se je na skrajnjem severovzhodu države, kjer je vino pomemben pridelek, zvrstilo nešteto prireditev in dogodkov, povezanih z vinom in vinogradništvom. In med slednje sodi tudi kronanje nove Vinske kraljice Ljutomera, ko so na prleški vinski dvor ustoličili Martino XVIII. Svečani dogodek sta v ljutomerskem hotelu Stela pred številnimi gosti, vinogradniki, vinskimi vitezi, vinskimi kraljicami, ljubitelji vina in drugimi obiskovalci pripravila Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina.
Pred kronanjem njene naslednice, je o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice Martine XVII, spregovorila dosedanja ljutomerska kraljica Ines Munda. Predstavila je doživetje nepozabnih trenutkov ter se za pomoč pri promociji ljutomerskih vin, kulture pitja in prepoznavnosti Prlekije zahvalila predsedniku ljutomerskih vinogradnikov Miranu Toriču, vinogradnikom iz Prlekije ter razkriškemu županu Stanku Ivanušiču in ljutomerski županji mag. Olgi Karba.

Osrednji dogodek večera je bilo kronanje Vinske kraljice Martine XVIII. Ta laskavi naslov, krono in lento, pa tudi številne časti in obveznosti, predvsem promocijo prleških vin in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina, bo v prihodnjih dveh letih, tj. 2016 in 2017 nosila študentka Pedagoške fakultete v Ljubljani, Tadeja Heric iz Razkrižja. Tadeja je tako postala nova ambasadorka Prlekije, tamkajšnjih vin, kulinarike in znamenitosti. Slovesno predajo krone in lente novi kraljici je opravil vinski vitez evropskega reda Slavko Žalar. „Jaz, ljutomerska vinska kraljica Martina XVIII., obljubljam, da bom s spoštovanjem in polno odgovornostjo nosila krono vinske kraljice kot simbol odličnosti naših vin. Obljubljam, da bom širila vedenje o ljutomerskih vinih in si prizadevala za širjenje kulture pitja vina. Obljubljam, da bom sledila in zastopala prizadevanja ljutomerskih vinogradnikov pri uveljavljanju in promoviranju ljutomerskih vin“, je v zaprisegi obljubila kraljica Tadeja, ki je v nadaljevanju spregovorila o sebi in svojem novem poslanstvu, o vinih, kulinariki in prijaznih ljudeh iz Prlekije.
O.B.