Prlekija z enkratno novo vinoteko

Po zaslugi Slovenske vinske kraljice Sandre Vučko je v Ljutomeru svoja vrata odprla Enoteka

Tik pred iztekom leta 2015 in pred koncem mandata pobudnice za njen nastanek, Slovenske vinske kraljice Sandre Vučko, so v atriju Mestne hiše v prleški prestolnici Ljutomeru odprli enoteko, ki poleg enkratne vinoteke, zajema še muzejsko zbirko in vinsko knjižnico. Ideja o ureditvi enoteke v Ljutomeru je ponovno zaživela v začetku letošnjega leta z izborom Sandre Vučko za Vinsko kraljico Slovenije. In prav Sandra je pred otvoritvijo enoteke nagovorila vse zbrane. Med drugim je povedala, da: „je starejša modrost podala roko mladi zagnanosti in usklajenost ljudi, ki so pripravljeni na sodelovanje, medsebojno povezovanje in ko je čas dozorel, se zgodijo čudovite stvari, katerih rezultat predstavlja Enoteka“. Kraljica Sandra se je ob tem zahvalila dvema posameznikoma, ki sta zaslužna, da je enoteka v Ljutomeru odprla vrata, to sta Janko Magdič in Janez Smolkovič.

Zbrane je nagovorila tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je ob tem dejala, da „danes pišemo zgodovino Lotmerka“, slavnostna govornica pa je bila tudi dr. Slavica Šikovec, legenda slovenske enologije in edina velika dama z zlatim viteškim križem Evropskega vinskega viteškega reda. Dr. Slavica Šikovec je izrazila navdušenje ob odprtju enoteke ter se zahvalila in pohvalila vse, ki so za to zaslužni. Trak v atriju Mestne hiše Ljutomer so slavnostno prerezali Janko Magdič, Olga Karba, Slavica Šikovec, Sandra Vučko in Janez Smolkovič, za tem je sledil ogled vinoteke. V kulturnem programu so nastopili Ljutomerski oktet, Staša Poštrak na violončelu in Tatjana Rozmarič Poštrak kot klavirska spremljava ter dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Sicer pa ne smemo prezreti, da so potem, ko je bila v začetku letošnjega leta za 19. slovensko vinsko kraljico izbrana mlada Prlečka Sandra Vučko iz Cvena, v Ljutomeru še bolj pospešeno začeli razmišljati o ureditvi posebne vinoteke. Zato so odgovorni kar nekaj časa zbirali izkušnje in predstavljali svoj zanimivi projekt ne le v Sloveniji, temveč tudi izven meja. Maja letos so projekt Enoteka predstavili tudi okrajnemu glavarju Jugovzhodne Štajerske v sosednji Avstriji, dr. Alexandru Majcnu, ki je takrat s skupaj s takratnim županom Bad Radkersburga, Jossefom Sommerjem goste iz Prlekije popeljal v njihovi dve znani vinoteki: centralno vinoteko za celotno južno Štajersko na St. Anni (Sveti Ani), in nekoliko manjšo, pa vendar prodajno uspešno vinoteko na vinorodnem Klöchu (Klek). Prleško delegacijo so takrat sestavljali skoraj vsi sodelujoči pri projektu Enoteka, in sicer županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, direktor Teleinga Janez Smolkovič, vinogradnik in vinar Janko Magdič, Vinska kraljica Slovenije Sandra Vučko, direktorica splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani ter vinogradnica, vinarka in občinska svetnica Suzana Kolbl. Obisku so se pridružili še nekateri gostje z radgonskega območja in z Goričkega, kakor tudi iz gostiteljice Avstrije. Vse prisotne je sprejel in nagovoril tudi župan St. Anne, Johannes Weidinger, ki razložil način delovanja njihove največje in najpomembnejše vinoteke in tudi način sodelovanja med vinoteko ter samo občino.

In tudi obisk v sosednji Avstriji je vsaj delno pripomogel, da se Ljutomer in Prlekija sedaj lahko ponašata z enkratno vinoteko, muzejem, knjižnico…
O.B.