20. Vinska kraljica Slovenije

V petek, 8. januarja 2016 je bila v hotelu Radin v Radencih kot jubilejna, 20. Vinska kraljica Slovenije za leto 2016 okronana Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli. V letu 2016 bo združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu. V novembru 2015 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

MINISTER DEJAN ŽIDAN JE V ORGANIZACIJI POMURSKEGA SEJMA IN V DRUŽBI POKROVITELJEV IN DRUGIH VISOKIH GOSTOV OKRONAL JUBILEJNO, 20. VINSKO KRALJICO SLOVENIJE

Na slovesnosti kronanja je prisotne uvodoma pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Zahvalil se je vsem dekletom, ki so častno nosile krono Vinske kraljice Slovenije od leta 1996 do danes. To so bile: 1. Vinska kraljica Slovenije Lidija Mavretič v letu 1996, 2. Selma Lukač 1997, 3. Katarina Jenžur 1998, 4. Irena Kupljen 1999, 5. Martina Stegovec 2000, 6. Jerneja Bratuša 2001, 7. Tjaša Koroša 2002, 8. Simona Štraus 2003, 9. Vesna Bajuk 2004, 10. Maja Cigoj 2005-2006, 11. Maja Benčina 2007, 12. Svetlana Širec 2008,

13. Karolina Kobal 2009, 14. Andreja Erzetič 2010, 15. Simona Žugelj 2011, 16. Martina Baškovič 2012, 17. Neža Pavlič 2013, 18. Špela Štokelj 2014 ter 19. Sandra Vučko v letu 2015.

Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Od krone, ne pa tudi od vina in vinske kulture se je z nagovorom poslovila Sandra Vučko, 19. Vinska kraljica Slovenije za leto 2015. Saro Stadler, jubilejno, 20. Vinsko kraljico Slovenije 2016 je s pomočjo predsednika uprave Pomurskega sejma okronal minister Dejan Židan.

Kot prva ji je čestitala in prisotne nagovorila – Alenka Senčar, direktorica strateškega marketinga Nove KBM, ki je glavni pokrovitelj projekta. Ključe avtomobila Ford C-max, ji je predal pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh, Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota. Prisotne so nagovorili pokrovitelj kraljičinega vina – Vinska klet Zorenč-Hohnjec, Tomo Zorenč, župan Občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak ter predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Goste je pozdravila tudi Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci,  Sava Turizem d.d., direktor gostinstva Branko Slavinec in vodja kuhinje Boštjan Rožanc pa sta predstavila kulinarični del večera, ki so ga spremljala izbrana vina nove blagovne znamke nekdanjih Vinskih kraljic Slovenije Kraljica ter vini 20. Vinske kraljice Slovenije 2016, Sauvignon 2015, polsladko, in laški rizling 2009, ledeno vino, sladko, Kleti Zorenč – Hohnjec, Bistrica ob Sotli.

Za ubran glasbeni program je z Zdravljico in Bratci veseli poskrbeli Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, v katerem poje tudi 20. Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler. Adrijan in Franci Černelč sta izvedla šanson Frana Miličinskega Ježka Glažek vinca ej.  Člani Še-Bi Teatra iz Bistrice ob Sotli pa so se predstavili z recitacijo Vinskih Duhov Simona Gregorčiča. Prireditev je povezoval Stane Kocutar.

20. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2016

Sara Stadler, doma v Bistrici ob Sotli, se je rodila 6. 3. 1995 v Celju. Izhaja iz petčlanske delavsko – kmečke družine, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom. Sara se je po končani osnovni šoli v Bistrici ob Sotli vpisala na Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu pri Ljubljani in jo končala leta 2014. Sedaj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani redno študira agronomijo. Še posebej jo zanima vinogradništvo in vinarstvo, zato se namerava po končanem študiju agronomije specializirati v tej smeri.

V domačem kraju je aktivna pri skoraj vseh društvih: je podpredsednica Mladinskega društva, že 11. leto aktivna gasilka, sodeluje pri gledališki skupini Še-Bi Teater in že 6. leto poje pri Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli. 

 

POKROVITELJI PROJEKTA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE

Generalni pokrovitelj projekta je že več kot desetletje in tudi v letu 2016 Nova KBM. Pokrovitelj kraljičinega vina je Klet Zorenč-Hohnjec iz Bistrice ob Sotli. Pokrovitelj kraljičinega avtomobila Ford C-max dizel je Avto Rajh d.o.o., Ljutomer in Murska Sobota d.o.o.. Največji pokrovitelji projekta v letu 2016 so poleg navedenih še Zdravilišče Radenci d.o.o., Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Deželna banka Slovenije, Radost – poslovno svetovanje Rado Stojanovič s.p., Vinakoper d.o.o., P & F Jeruzalem Ormož d.o.o. ter MSK d.o.o., Maloserijska embalaža Slovenska Bistrica. Poslanstvo Vinske kraljice Slovenije podpirajo v letu 2016 občine Bistrica ob Sotli, Gornja Radgona, Ormož, Apače, Beltinci, Radenci, Kozje, Križevci,  Veržej, Pesnica, Metlika in Vinska vigred, ter Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

Z nakitom je Vinsko kraljico Slovenije donatorsko ozaljšalo Zlatarstvo Golden Eye, Anita Ilešič s.p. Ljutomer.

Pokrovitelji so tudi: Vinska Klet in Kmetijska zadruga Metlika, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Društvo evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Zavarovalnica Triglav, Delavska hranilnica, Petrol, Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik, Vinogradniško vinarsko društvo Slovenske Konjice, Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki, Društvo vinogradnikov in kletarjev "Trta" Šmarje pri Jelšah, Guerila, KTD festival Ljutomer, Trsničarska zadruga Vrhpolje, SOP International,  Turistična kmetija Arkade Silva in Jordan Cigoj,  Fabijan, Društvo vinogradnikov Črnomelj, Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, Vinogradništvo Tjaša in Mitja Kos, Ščurek Ivan & Stojan, vino Kraljica, Vinska klet Prus Jožef Prus, Simčič Karol & Igor & Marjan Goriška Brda, Društvo kmečkih žena Jakob, Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter, Bistrica ob Sotli, Vinogradništvo Püst in Hiša vin Emino in Dravski tisk.

Medijski pokrovitelji projekta so Kmečki glas, Zavod Slovino, Revija 5 zvezdic ter Oko Media.

 

Podrobnejše informacije:
Miran Mate
Telefon: 041 263 107
e-pošta: miran.mate@pomurski-sejem.si

www.pomurski-sejem.si