Največji slovenski vinar P&F Jeruzalem optimistično zre v prihodnost

V degustacijski kleti največjega slovenskega vinarja P&F Jeruzalem v Ormožu je tik pred velikonočnimi prazniki potekalo posebno srečanje

Na srečanju je Mitja Herga, direktor omenjene družbe, novinarjem predstavil rezultate, s katerimi so vstopili v leto 2016, na katerih tujih trgih so bili najuspešnejši in kam se usmerjajo letos ter v naslednjih letih. Poleg o rezultatih preteklega leta in aktualnih načrtih za prihodnost je Herga namenil poseben poudarek tudi predstavitvi vin letnika 2015, katera je ocenil za najboljša v zadnjem desetletju, torej sploh odkar družba deluje v tej sestavi in v tem lastništvu. Sploh pa so vsi podatki o poslovanju družbe, v kateri 147 zaposlenih obdeluje 642 ha vinogradov in je lani pridelala 4,2 milijona litrov vrhunskih vin (sami so pridelali 3.540 ton grozdja, odkupili pa so ga še 2.800 ton), bili v superlativu. Leto 2015 je družba po veliki izgubi leto poprej uspela zaključiti s skoraj 650.000 evrov dobička iz poslovanja. Kot je povedal direktor družbe, v kateri so lani tudi formalno združili ormoško in ljutomersko klet, so lani uspeli prodajo dvigniti na 10,4 milijona evrov.

Herga je dejal, da so lani za slabo petino povečali prodajo na domačem trgu, ki je v skupni prodaji bila nekoliko višja kot na tujih trgih. Kljub temu pa jih posebej veseli, da so v takšni svetovni konkurenci ohranili tudi količino prodaje v tujini. Letos, ko je vino izjemno, še posebej vin šipona, renskega rizlinga, sivega pinota…, pa nameravajo v tujino prodati okoli 70 odstotkov pridelka, ostalo pa na domačem trgu. Temu naj bi ob tradicionalni odlični prodaji pri prvem kupcu na Nizozemskem, v Angliji in še posebej na Hrvaškem, kjer kmalu nameravajo letno prodati vsaj 700.000 steklenic svojih vin, doprinesla tudi prodaja v ZDA ter „olimpijski“ Braziliji, kamor so se odpravili letos. Nekaj težav na Hrvaškem so imeli po prevzemu Mercatorja s strani Agrokorja, saj so na Hrvaškem izgubili svojega največjega kupca, a so to nadomestili s prodajo v ostalih trgovskih verigah in pri malih trgovcih. Seveda pa jeruzalemska vina v manjših količina prodajajo tudi drugje, veseli pa jih, da so se prebili tudi na vzhod, na Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko, kjer da je zabeležena največja rast potrošnje vin v zadnjem času.

Ob koncu predstavitve poslovanja v letu 2015 so gostje lahko poskusili številna vrhunska vina, ki bodo gotovo brez težav našla pot do pravih poznavalcev kvalitete vinske kapljice. Ob kratki vodeni degustaciji so lahko poskusili tudi nova vina letnika 2015, ki že prinašajo prva mednarodna priznanja in nagrade. Lani so prejeli 44 priznanj in nagrad, čeprav kakovost vina letnik 2014 ni bil niti blizu letniku 2015, letos pa jih pričakujejo še veliko več… Za naložbe bodo v letu 2016 odšteli 1,4 milijona evrov, predvsem za obnovo dodatnih 30 hektarjev vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah in posodobitev vinogradniške mehanizacije, potem ko so dokončno razrešili razmerja s kooperanti in so vinogradnikom del obveznosti poplačali celo predčasno, pa v naslednjih petih letih iz 2600 ton načrtujejo povečanje odkupa na 3300 ton.

»V letu 2016 planiramo prodajo 7 milijonov steklenic belega in rdečega vina. Na domačem trgu želimo doseči rast prodaje za 17 odstotkov, ključni pa so nam vsi trije programi – penine, buteljke in litrski program. V letu 2016 je tako cilj nadaljnja rast prihodkov in sicer na 13 milijonov evrov. Na izvoznih trgih ponovno pričakujemo največjo prodajo na trgih Nizozemske, Anglije in Hrvaške. Kot perspektivni trgi, kjer pričakujemo večjo rast, pa so se pokazali Brazilija, ZDA in Poljska. V tujini v letu 2016 načrtujemo 60 odstotno rast prodaje«, je Mitja Herga navedel osrednje cilje družbe, izpostavil je tudi ključne projekte aktualnega leta. V letošnjem letu bodo pričeli z obnovo fermentacijske hale št. 2 v Ormožu, povečali pa bodo tudi fermentacijske kapacitete v Ljutomerski kleti in poskrbeli za investicijo v vinarsko opremo ter laboratorij za izvajanje dodatnih analiz. S tem bodo pridobili še bolj kakovostne pogoje za izvajanje fermentacije in posledično tudi višjo kakovost končnega izdelka. Za same zaposlene pa investicije prinašajo prijaznejše delovne pogoje. Na področju marketinških aktivnosti so v podjetju letos zastavili novo strategijo za razvoj turistične ponudbe in večje promocije kleti s pripadajočimi objekti ter tudi promocije same regije.

Srečanje z novinarji je Mitja Herga zaključil s predstavitvijo letnika 2015, s katerim so izredno zadovoljni tako z vidika količine kot kakovosti, saj gre za enega najboljših letnikov zadnjih let. Zahvaljujoč vremenskim razmeram in delu vinogradnikov je grozdje doseglo svoj poln potencial. Vina novega letnika so sveža, pitna in aromatična, z izraženim sortnim karakterjem ter lepo uravnoteženimi sladkorji in kislinami. Vino, ki je še v kleti, pa kaže na dober potencial zorenja oz. staranja. »Največji projekt v letu 2015 je bil povečanje aromatičnega profila naših vin in to nam je, kot lahko okusite, tudi odlično uspelo«, je zaključil Mitja Herga, ki je ponosen, da so njihova vina letnika 2015 prejela že prve nagrade, in sicer na svetovno priznanem ocenjevanju Berliner Wine Trophy v Nemčiji je zlato medaljo prejel Sauvignon & Sivi pinot 2015. Na ocenjevanju Mundusvini 2016 pa je srebrno medaljo prejel Sauvignon Blanc & Pinot Grigio 2015 iz linije Gomila.
O.B.