Na tajersko je prvič prispela tudijska skupina iz UNIVERZE GASTRONOMSKIH ZNANOSTI (University of Gastronomic Sciences) iz Italije. Univerza deluje v okvirju svetovnega gibanja Slow Food.
Kot se pri nas spodobi, so bilio gostje z uvodnim predavanjem sprejeti kar v vinski kleti (Ptujska klet), nadaljevali so s tipično Štajersko večerjo v restavraciji hotela Veter v Rušah, kjer so tudi nočili.
V petek je za nadebudne študente potekala celodnevna študijska tura, ki se je pričela z poklonom STARI TRTI in nadaljevala na Zavodu SloVino, kjer je zbrane pozdravil Dejan Baier, direktor zavoda in vodja Conviviuma Slow Food Štajerska.
Spoznali so Vinagovo podzemlje in popoldan preiveli v v Prekmurju (Kodila), spoznavali in okušali tradicionalne šunke, ocvirke, gibanice, dödöle in ostale dobrote. Sledilo je predavanje o bučnem olju, ogled oljarne in pokušnja (Oljarna Kocbek). Ni manjkalo vodeno sladkanje s čokloladami avtohtonih slovenskih okusov (Strast čokolade). Za zaključek dneva jih je razvajal chef David Vračko (Restavracija Mak). Po večerji jih jih je v kultnem klubu (Takos) na Lentu čakalo še presenečenje v obliki špricer osveitve.
Mladi so prihodnost!
Spletna stran University of Gastronomic Sciences: www.unisg.it/en
Spletna stran svetovnega gibanja Slow Food: www.slowfood.com