Trinajstič so skupaj obrezali "viteško trto"

Vinski vitezi različnih redov, ki odlično sodelujejo, so se znova srečali v Pečarovcih

V teh že skoraj pomladnih dneh, ko je velika večina trsov po vinorodnih goricah že zdavnaj obrezana in pripravljena na vinski letnik 2016, prihajajo na vrsto tudi simbolni rezi (zlasti potomk Stare trte z mariborskega Lenta) različnih trt, ki postajajo prava turistična atrakcija po različnih slovenskih krajih in mestih. In zato ne preseneča, da ima tudi Slovenski red vitezov vina – Omizje za Pomurje, ki šteje 15 članov, njegov konzul je Štefan Pavlinjek, tajnik pa Zlatko Borka, in Združenje evropskega reda vitezov vina-Konzulat za Slovenijo-Pomursko omizje z nekaj več kot 30 člani in vodjem omizja Ignacom Rajhom ter notarjem Andrejem Šajnovičem, v teh dneh polne roke dela. Kako tudi ne, ko pa so vitezi botri na desetine različnim vinskim trtam, zato je njihova dolžnost, da tudi skrbijo zanje in jih negujejo med letom.

Med njimi lepo uspeva trta tudi na tako imenovanem bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih v občini Puconci. Pred znano gostilo Zelko oziroma „Pri Šöjtiju“ so pomurski vitezi vina že leta 2003 zasadili kar troje za regijo najbolj poznanih sort trsov – radgonsko ranino, traminec in laški rizling, potem pa še znamenito modro kavčino, cepič najstarejše trte na svetu, z mariborskega Lenta. Letos so vitezi, bilo jih je skupaj z drugimi gosti okoli 40, s skupnimi močmi trte obrezali že trinajstič po vrsti, v bližnji gostilni pa je sledilo druženje ob kulinariki in vinu. Gostilničar in pedagog, sicer znani kuharski mojster Dušan Zelko, ki je razvajal viteze in druge goste, je zbrane ob obisku seznanil z zanimivo anekdoto, namreč da je v vojaških zemljevidih Sebeščanski breg s 404 metre nadmorske višine vpisan kot najvišji vrh v Pomurju, v civilnih virih pa je tretji najvišji.

Kot vedno je tudi letošnja rez bila svečana in vesela, čeprav je vitezom nekoliko nagajal dež. A kot so dejali, je trte potrebno pripraviti ne glede na trenutne vremenske razmere. Malo se je tudi zapelo in zaigralo, kaj modrega povedalo, na koncu pa jih je, kot je to že v stari lepi slovenski navadi, čakalo še okrepčilo za telo in duha ter urica ali dve prijetnega druženja. Dogodka pa so se poleg dobrih 30 častilcev vina – vitezov obeh viteških redov, udeležilo tudi nekaj domačinov in drugih gostov, med katerimi tudi predstavnik vasi Pečarovci in predsednik domačega TKŠD Pečarovci Jože Rituper, in častni evangeličanski škof Geza Erniša, ki je, v odsotnosti obolelega župnika rimsko-katoliške cerkve v Pečarovcih Jožefa Hozjana, trte sam blagoslovil…

„Vsako leto, tokrat že trinajstič, se z veseljem zberemo in srečamo tu na hribu sv. Sebeščana v Pečarovcih. Vzrok ni obletnica neke vojne ali kakšnih drugih zgodovinskih neprijetnosti. Srečanje je namenjeno prijateljevanju, dobremu razpoloženju, lepim mislim, pametovanju ter pričakovanju in upanju. Vse skupaj pa povezuje obletnica zasaditve avtohtone pomurske trte sorte Ranina, kar smo člani takratnega skupnega Gradiščansko – Panonskega reda vitezov vina ob svojem letnem srečanju svečano opravili prav tukaj. Ne glede na to, da danes pripadniki delujemo v dveh viteških redovih, Evropskemu in Slovenskemu, ta dogodek ohranjamo kot skupnega, saj je naše poslanstvo enako ali zelo podobno. Oboji vino kot žlahtno pijačo visoko častimo in širimo njegov sloves, zavzemamo se za kulturo pitja vina, za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, za etične, moralne in krščanske vrednote ter za prijateljstvo in mir. Odločitev obeh pomurskih omizij, da se na ta način dobivamo skupaj, se mi v času današnje razdvojenosti zdi velika in poučna“, je med drugim dejal notar Evropskega reda vitezov Andrej Šajnovič, ki je dodal, da rez vinske trte simbolizira nov začetek, novo rast in nov razvoj. Simbolizira povezanost človeka z naravo in njuno medsebojno soodvisnost, žlahtna pijača, ki nastane kot rezultat vsega povedanega, pa ima čudežno moč in vpliv.

„Vino človeka spremlja od rojstva do smrti in je prisotno ob vseh njegovih najpomembnejših dogodkih. Še po končanih vojnah, ob podpisu največjih mirovnih sporazumov v svetovni zgodovini, ki so človeštvu omogočili boljše življenje in napredek, se je nazdravljalo z njim. Tudi zato je poslanstvo naših dveh redov dvignjeno nad vse težave in tegobe vsakdanjega življenja“, je dodal Šajnovič, ki je vinskim trtam po vsej državi zaželel, da bi letos dobro obrodile.

„Pred trinajstimi leti je viteško omizje Pomurja, Evropskega reda vitezov vina imelo v Pečarovcih, v gostilni Zelko svoje letno srečanje. Ob tej priliki je bila v spomin na ta dogodek v krajevnem jedru simbolno posajena avtohtona pomurska vinska trta sorte Ranina. Odtlej se vsako leto v mesecu marcu opravlja svečana rez te trte in letos je bila že dvanajsta. Dogodka se enakovredno udeležujemo tudi predstavniki med tem na novo ustanovljenega Slovenskega reda vitezov vina, omizja za Pomurje. Oba redova v Sloveniji opravljata podobno poslanstvo. Skrbita za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, viteško častiva vino kot žlahtni napitek in širiva njegov sloves, zavzemava se za kulturno etične vrednote ter za prijateljstvo in mir“, je dodal Zlatko Borak, tajnik Omizja za Pomurje Slovenskega reda vitezov vina.
O.B.