Kar 14 kronanih glav v Termah Vivat

Slovensko vinsko kraljestvo na modni reviji na Panonski ravniciČeprav je osrednja dolžnost vinskih kraljic promocija slovenskih vin, kulinarike in turističnih znamenitosti ter kulture pitja vina slovenske kronane glave, ki ne le da so pametne, temveč so večinoma tudi lepe, počnejo še marsikaj drugega. Tako je v Termah Vivat v Moravskih Toplicah potekala posebna modna revija, ki jo je organizirala 10. Prekmurska vinska kraljica Tamara Casar. Na Modni reviji slovenskega vinskega kraljestva se je predstavilo 12 regionalnih in lokalnih vinskih kraljic iz vse Slovenije, ena princesa ter Vinska kraljica Slovenije za leto 2016 Sara Stadler.

Vinske kraljice so se obiskovalcem predstavile v posebnih oblekah vinskih kraljic, svečanih in večernih oblekah, med drugim v kreacijah modnega ateljeja Kolenko iz Ljutomera. Za frizure so poskrbeli v frizerskem Studio 9 iz Ivancev, medtem ko sta za make up poskrbeli make-up artistka Ema Kepe iz Filovcev in Sara Grebenar iz Lipovcev. V kulturnem programu so nastopili pevka Maja Casar in pianistka Valerija Šömen, Moirissimo in cimbalist Andrej Sobočan. Prisotne je nagovoril tudi selektor Vinske reprezentance Slovenije Sebastijan Rojs. Osrednji govor pa je pripadal organizatorki prireditve 10. Prekmurski vinski kraljici Tamari Casar, kateri je sledil pozdravni nagovor predstavnika Evropskega reda vitezov vina prvega prokonzula Konzulata za Slovenijo Tomislava Kovačiča, viteza vina. Svečane modne revije pa se je udeležil tudi predstavnik Evropskega reda vitezov vina, prvi legat Legature za Pomurje, Ignac Rajh, vitez vina. Ob zaključku Modne revije slovenskega vinskega kraljestva je zbrane nagovoril tudi predstavnik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije Valentin Bufolin.

Prireditev, ki jo je je vodil May Žitnik, je organizirala Tamara Casar, ki je med drugim povedala: „Namen Modne revije Slovenskega vinskega kraljestva je bila predstavitev posameznih lokalnih in regionalnih vinskih kraljic ter Vinske kraljice Slovenije, predstavitev slovenskih vin, vinogradništva in vinorodnih dežel ter vinorodnih okolišev s poudarkom na vinorodnem okolišu Prekmurje, zavzemanje za tesnejše povezovanje vina s turizmom, predstavitev prekmurske kulinarike in ohranjanje kulturne dediščine. Z modno revijo Slovenskega vinskega kraljestva pa smo želele vinske kraljice pokazati, da lepota ni le popolnost na sliki, pač pa izžarevanje notranje lepote in kraljevati tistemu, kar najbolj cenijo – vinu in vinski kulturi, ki je del nas, naše kulture in našega življenja“.

Na modni reviji so se sicer predstavile vinske kraljice in princesa: Slovenska vinska kraljica Sara Stadler, ki je odprla modno revijo, Martina Breznik – 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, Eva Somrak – 17. Cvičkova princesa, Katja Hamler – 10. Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric, Tadeja Heric – Ljutomerska vinska kraljica Martina XVIII., Katja Jakljevič – Kraljica Metliške črnine 2015, Mateja Šek – 2. Kraljica Jeruzalemske VTC 15, Urška Bračko – 9. Mariborska vinska kraljica, Polona Kolarič – 4. Kogovska vinska kraljica, Urška Repič – 6. Ptujska vinska kraljica, Nika Breznikar – Vinska kraljica slovenske Istre 2016, Nataša Ferjančič – Vipavska vinska kraljica 2015, Sabina Valdhuber – 16. Svečinska vinska kraljica in Tamara Casar – 10. Prekmurska vinska kraljica.

Po modni reviji je vsaka od vinskih kraljic predstavila eno do dve vini s svojega okoliša. Svoja vina so predstavili tudi prekmurski vinogradniki. Poskrbljeno je bilo tudi za odlično kulinariko…
O.B.