Največja slovenska vinska klet P&F Jeruzalem iz Ormoa utrpela veliko kodo zaradi pozebe vinogradovOrmo Podobno kot marsikje po dravi sta mraz in sneg, ki je pobelil praktično vso Slovenijo, tako na sadovnjakih, posevkih, vrtovih in zlasti vinogradih, povzročila velikansko kodo. Ogromno kodo je utrpel tudi največji slovenski vinar klet P&F Jeruzalem iz Ormoa, njihov pridelek letnika 2016 je ponekod popolnoma uničen. ťV torek, 26. aprila smo se prebudili v hladno jutro, ki je povzročilo pozebo vinogradov. Kot smo opazili, so se temperature naglo spustile okrog 3. ure zjutraj in padle pod -1,6 stopinj Celzija in vse do -4,0 stopinje Celzija. Slednje je povzročilo hujo zmrzal na nije leečih in zaprtih vinorodnih legah, kjer je povzročena koda tudi do 100 %. Brez kode pa niso odnesli tudi posamezni vinogradi na vije leečih vinorodnih legah, saj dejansko ni vinograda, kjer ne bi bile vidne posledice zmrzaliŤ, je sporočila Sonja Erčulj iz P&F Jeruzalem, d. o. o.
ťV drubi ocenjujejo, da je nastala koda v naih vinogradih med 13 15 %, kar pomeni izpad pridelka med 500 570 tonami grozdja. Hkrati pa nas skrbi, kaj se bo zgodilo z vinogradi, ki so huje prizadeti, saj bo pozeba vplivala na vzgojo rodnega lesa in posledično rodnost v prihodnjih letih. Posledice zmrzali pri naih kooperantih so e večj, in sicer ocenjujemo, da je kode v povprečju preko 25 %. Marsikateri vinogradnik je v celoti ostal brez pridelka. Sreča v nesreči je, da sredino sneenje ni povzročilo dodatne kode. Bali smo se, da bo zaradi snene odeje jutranji mraz e huji kot v torek, a je k sreči noč ostala oblačna, kar je preprečilo padec temperatur, ki bi se zgodil ob morebitni razjasnitviŤ, dodaja Sonja Erčulj.
P&F Jeruzalem je sicer največji slovenski vinogradnik in eden največjih domačih izvoznikov vina. Za vinsko klet od leta 2009 skrbi druina Puklavec, ponaa pa se z več kot 80-letno vinarsko tradicijo. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in e vedno ohranjajo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljajo najsodobnejo tehnologijo, kar jim omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih vin.
O.B.