Mraz je ponekod odnesel ves pridelek

Največja slovenska vinska klet P&F Jeruzalem iz Ormoža utrpela veliko škodo zaradi pozebe vinogradovOrmož – Podobno kot marsikje po državi sta mraz in sneg, ki je pobelil praktično vso Slovenijo, tako na sadovnjakih, posevkih, vrtovih in zlasti vinogradih, povzročila velikansko škodo. Ogromno škodo je utrpel tudi največji slovenski vinar klet P&F Jeruzalem iz Ormoža, njihov pridelek letnika 2016 je ponekod popolnoma uničen. ťV torek, 26. aprila smo se prebudili v hladno jutro, ki je povzročilo pozebo vinogradov. Kot smo opazili, so se temperature naglo spustile okrog 3. ure zjutraj in padle pod -1,6 stopinj Celzija in vse do -4,0 stopinje Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal na nižje ležečih in zaprtih vinorodnih legah, kjer je povzročena škoda tudi do 100 %. Brez škode pa niso odnesli tudi posamezni vinogradi na višje ležečih vinorodnih legah, saj dejansko ni vinograda, kjer ne bi bile vidne posledice zmrzaliŤ, je sporočila Sonja Erčulj iz P&F Jeruzalem, d. o. o.

ťV družbi ocenjujejo, da je nastala škoda v naših vinogradih med 13 – 15 %, kar pomeni izpad pridelka med 500 – 570 tonami grozdja. Hkrati pa nas skrbi, kaj se bo zgodilo z vinogradi, ki so huje prizadeti, saj bo pozeba vplivala na vzgojo rodnega lesa in posledično rodnost v prihodnjih letih. Posledice zmrzali pri naših kooperantih so še večj, in sicer ocenjujemo, da je škode v povprečju preko 25 %. Marsikateri vinogradnik je v celoti ostal brez pridelka. Sreča v nesreči je, da sredino sneženje ni povzročilo dodatne škode. Bali smo se, da bo zaradi snežne odeje jutranji mraz še hujši kot v torek, a je k sreči noč ostala oblačna, kar je preprečilo padec temperatur, ki bi se zgodil ob morebitni razjasnitviŤ, dodaja Sonja Erčulj.

P&F Jeruzalem je sicer največji slovenski vinogradnik in eden največjih domačih izvoznikov vina. Za vinsko klet od leta 2009 skrbi družina Puklavec, ponaša pa se z več kot 80-letno vinarsko tradicijo. Grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in še vedno ohranjajo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, kar jim omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih vin.
O.B.