Petič so izbirali najboljši ťRadenski špriCARŤ

Brez Janževca ni pravega špricarjaV organizaciji Zavoda za turizem in šport Radenci je v Radencih, kjer so tradicionalno postavljene stojnice sobotnih vaških tržnic, konec tedna potekala še 5. izbira najboljšega ťRadenskega špricarja 2016Ť. Dvanajst pridelovalce, predvsem z območja Radgonsko – Kapelskih goric je ponudilo 13 vzorcev vina, ki so ga mešali z domačo mineralno vodo Radenska tri srca. V primerjavi s prvimi tremi ocenjevanji, ko so ocenjevalci bolj kot ne bili laiki-ljubitelji vina, je tokrat že drugič špricarje ocenjevala strokovna petčlanska komisija. Vodil jo kletar podjetja Radgonske gorice iz Gornje Radgone Otmar Babič, ob njem pa so v komisiji sodelovali: Elizabeta Budja, predstavnica Radenske, dozdajšnja vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak, ugledni kmetijec in vinski vitez, dr. Alojz Slavič in enologinja ter vinska vitezinja Barbika Žunič.

Organizatorji so poleg ponudbe brezplačnih štricarjev ter domačih dobrot, spominkov in drugih ponudb vaške tržnice poskrbeli tudi za glasbene vložke. Dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so s pomočjo mentorjev skuhali in ponudili obiskovalcem bograč ter domači kruh in napitke. Sicer pa je minilo že več kot 180 let, odkar je študent medicine Karl Henn odkril, da ťbubljaŤ v Radencih ni čarovniški kotel za točo, temveč izvir zdrave slatine. Domačini so že veliko prej ugotovili, da se ta slatina odlično meša z domačim vinom. In zato so tudi začeli s to prireditvijo izbire naj špricarja. Glavni namen prireditve je družabno srečanje ljubiteljev špricarja, te najstarejše in najbolj zdrave mešane pijače. Ker je Radenska Classic ťkraljicaŤ mineralnih voda, so na prireditvi iskali ťcarjaŤ med vini, ki se najbolje meša s kraljico. V konkurenci številnih dobrih vin je to bila kapljica iz kleti Radgonske gorice d.d., kjer so še posebej ponosni na svoj Janževec, ki ga poznajo ljubitelji dobrega vina po vsej državi. Tisti, ki ga radi pijejo že vrsto let, trdijo, da brez vina Janževec ni pravega špricarja, seveda ob naravni mineralni vodi Radenska Classic.

In to je tokrat potrdila tudi omenjena petčlanska strokovna komisija, ki morala oceniti trinajst različnih špricarjev, kajti svoje vino so za naslov ťRadenski špricarŤ ponudili: Ivan Korošec z Rožičkega Vrha (zvrst), Vinogradništvo Natalija Rihtarič iz Boračeve (zvrst), Vinogradništvo Klobasa iz Okoslavcev (zvrst), Marijan Mir iz Polic (Renski rizling), Janko Rožman iz Bakovcev (zvrst), Društvo prijateljev druženja s Kapele (zvrst), Nada Ilješ iz Radencev (zvrst), Dragotin Lepoša iz Radencev (zvrst), Slavko Grosman iz Radencev (Renski rizling), Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev (bela zvrst Ivan), Vina Bratuša z Aženskega Vrha (Bratuševo vino zvrst in Bratušev Cuvee) in Radgonske gorice d.d. (Janževec).

Poleg zmage za špricar z vinom Janževec je 2. mesto pripadlo špricarju z Bratuševim vinom zvrst, tretje mesto pa špricarju z vinom zvrst Društva prijateljev druženja s Kapele, špricarjem z vinom vseh ostalih sodelujočih vinogradnikov je pripadlo 4. mesto. Priznanja in nagrade udeležencem je podelila direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci Sonja Billy, žal pa je le udeležba domačinov na lepi prireditvi bila sila skromna. O.B.