Brez Janevca ni pravega pricarjaV organizaciji Zavoda za turizem in port Radenci je v Radencih, kjer so tradicionalno postavljene stojnice sobotnih vakih trnic, konec tedna potekala e 5. izbira najboljega ťRadenskega pricarja 2016Ť. Dvanajst pridelovalce, predvsem z območja Radgonsko Kapelskih goric je ponudilo 13 vzorcev vina, ki so ga meali z domačo mineralno vodo Radenska tri srca. V primerjavi s prvimi tremi ocenjevanji, ko so ocenjevalci bolj kot ne bili laiki-ljubitelji vina, je tokrat e drugič pricarje ocenjevala strokovna petčlanska komisija. Vodil jo kletar podjetja Radgonske gorice iz Gornje Radgone Otmar Babič, ob njem pa so v komisiji sodelovali: Elizabeta Budja, predstavnica Radenske, dozdajnja vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak, ugledni kmetijec in vinski vitez, dr. Alojz Slavič in enologinja ter vinska vitezinja Barbika unič.
Organizatorji so poleg ponudbe brezplačnih tricarjev ter domačih dobrot, spominkov in drugih ponudb vake trnice poskrbeli tudi za glasbene vloke. Dijakinje in dijaki Srednje ole za gostinstvo in turizem Radenci so s pomočjo mentorjev skuhali in ponudili obiskovalcem bograč ter domači kruh in napitke. Sicer pa je minilo e več kot 180 let, odkar je tudent medicine Karl Henn odkril, da ťbubljaŤ v Radencih ni čarovniki kotel za točo, temveč izvir zdrave slatine. Domačini so e veliko prej ugotovili, da se ta slatina odlično mea z domačim vinom. In zato so tudi začeli s to prireditvijo izbire naj pricarja. Glavni namen prireditve je druabno srečanje ljubiteljev pricarja, te najstareje in najbolj zdrave meane pijače. Ker je Radenska Classic ťkraljicaŤ mineralnih voda, so na prireditvi iskali ťcarjaŤ med vini, ki se najbolje mea s kraljico. V konkurenci tevilnih dobrih vin je to bila kapljica iz kleti Radgonske gorice d.d., kjer so e posebej ponosni na svoj Janevec, ki ga poznajo ljubitelji dobrega vina po vsej dravi. Tisti, ki ga radi pijejo e vrsto let, trdijo, da brez vina Janevec ni pravega pricarja, seveda ob naravni mineralni vodi Radenska Classic.
In to je tokrat potrdila tudi omenjena petčlanska strokovna komisija, ki morala oceniti trinajst različnih pricarjev, kajti svoje vino so za naslov ťRadenski pricarŤ ponudili: Ivan Koroec z Roičkega Vrha (zvrst), Vinogradnitvo Natalija Rihtarič iz Boračeve (zvrst), Vinogradnitvo Klobasa iz Okoslavcev (zvrst), Marijan Mir iz Polic (Renski rizling), Janko Roman iz Bakovcev (zvrst), Drutvo prijateljev druenja s Kapele (zvrst), Nada Ilje iz Radencev (zvrst), Dragotin Lepoa iz Radencev (zvrst), Slavko Grosman iz Radencev (Renski rizling), Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev (bela zvrst Ivan), Vina Bratua z Aenskega Vrha (Bratuevo vino zvrst in Bratuev Cuvee) in Radgonske gorice d.d. (Janevec).
Poleg zmage za pricar z vinom Janevec je 2. mesto pripadlo pricarju z Bratuevim vinom zvrst, tretje mesto pa pricarju z vinom zvrst Drutva prijateljev druenja s Kapele, pricarjem z vinom vseh ostalih sodelujočih vinogradnikov je pripadlo 4. mesto. Priznanja in nagrade udeleencem je podelila direktorica Zavoda za turizem in port Radenci Sonja Billy, al pa je le udeleba domačinov na lepi prireditvi bila sila skromna. O.B.