Pomursko omizje Evropskega reda vitezov vina povišano v legaturo

Radenci – Prvi četrtek v letošnjem aprilu bo gotovo z zlatimi črtkami zapisan v analih članov in članic Evropskega reda vitezov vina – konzulata za Slovenijo s skrajnjega severovzhoda države.

V hotelu Radin v Radencih je namreč potekalo povišanje pomurskega omizja vitezov vina omenjenega viteškega reda v legaturo. Dosedanjemu viteškemu Omizju za Pomurje je tako bil podeljen višji naziv Legatura za Pomurje, kar pomeni višjo obliko organiziranosti in zahtevnejšo programsko vsebino. Listino sta iz rok visokih predstavnikov Reda, ki ima sedež v Eisenstadtu v Avstriji, senatnega vicekonzula Gerharda Plaschke, senatnega odposlanca za Slovenijo Franza Hascheja ter v prisotnosti Prvega prokonzula v Sloveniji Tomislava Kovačiča, prejela prvi legat nove Legature Ignac Rajh in drugi legat Andrej Šajnovič. Predstavljen je bil tudi novi Svet Legature, ki šteje devet članov. Poleg obeh legatov ga sestavljajo še vikar, častni škof mag. Geza Erniša, maršal Mitja Kos, častni maršal senior dr. Alojz Slavič, redovna enologa Cvetka Sakelšek in Danilo Steyer, zakladnik Franc Cipot in članica Marika Feher.

Pripadniki Evropskega reda vitezov vina iz Pomurja so na svoji svečanosti gostili tudi ostala viteška omizja Slovenije, ki jih je skupaj šest, in sosednje konzulate iz Avstrije ter Hrvaške. Povabljeni so bili vsi tisti, ki so v Pomurju kakorkoli povezani s trto in vinom in to z namenom in sporočilom, da bi se morali več in bolje povezovati. Svečanosti so se udeležili predstavniki vinogradniških društev, državna in lokalne vinske kraljice, predstavnik sommelierjev, Kmetijsko gozdarskega zavoda, Pomurske turistične zveze, predstavniki družb Radgonske gorice, Panvita Marof in Pomurski sejem. Svečanosti so se udeležili tudi župani številnih pomurskih občin, od koder prihajajo člani Legature za Pomurje, dogodek pa je počastila še aktualna Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler.

Legatura je po strukturi reda nad omizjem, zato s povišanjem pomurski vinski vitezi prevzemajo še več moralne odgovornosti, da gojijo odnos do žlahtne kapljice in to s svojo visoko moralno držo tudi širijo v okolje. Omizje za Pomurje je eno izmed šestih regionalnih viteških omizij, ki v Sloveniji sestavljajo mednarodno društvo Evropski red vitezov vina, po primorskih kolegih pa jim je kot drugim pripadla čast, prejeti nov, višji naziv – Legatura za Pomurje. Gre za vinski viteški red, katerega središče predstavlja vino, povzdignjeno v simbol. Čeprav Red ni verski, je za njegovo delovanje pomembna bližina oltarja, ki si jo vsak redovnik določa sam. Redovne slovesnosti so namreč povezane z blagoslovom vina in spoštovanjem krščanskih enot. Red tudi ni političen, kar pa ne pomeni, da ga ne zanima odnos države do zemlje in vinogradov ter pridelovalcev vina, da ga ne zanima zdravstvena politika, karitativna dejavnost, odnos do človekovega dostojanstva in podobno.

Vitezi vina Evropskega reda so bojevniki za mir in sožitje med narodi, njihov meč pa je simbol časti in ni orožje sovražnosti. Eden vedno aktualnih rekov Reda je: Položimo orožje, dvignimo čaše." Poleg mnogih drugih je več kot 150 vitezov, kraljic in drugih gostov iz Pomurja, Slovenije in tujine prisluhnilo tudi domačemu županu Radencev Janezu Rihtariču, ki je tudi viteški ud. Med drugim je izrazil čast ob gostovanju tako pomembnega dogodka v Radencih. S svojimi mislimi se je dotaknil tudi Vinske kleti na Kapeli, ki kljub svoji častitljivi starosti, kljub prvi okrogli vinski obliki kleti v Sloveniji in kljub srčnim žuljem marljivih viničarjev zdaj sameva in čaka na svojo usodo…

Po končanem uradnem delu prireditve in kulturnem delu programa so druženje in viteško prijateljevanje nadaljevali ob svečani večerji, ki so jo spremljala vrhunska vina pomurskih vinarjev, članov Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, Legature za Pomurje in vrhunske jedi iz kuhinje hotela Radin.

Kaj je Društvo Evropski red vitezov vina – Ordo Equestris Vini Europae?
Vinski vitezi se neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo: za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina; za znanstveno in raziskovalno delo z vinom; za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom; za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu; za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo; za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude; za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468; za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva; za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote; za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost; za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru.
Enakopravni viteški zapriseženci, hospita, hospes, dame, vinski svetniki, vinske dame, vinski sodniki, redovne dame in vitezi vina s svojo opredelitvijo za vinsko viteštvo in s svojimi konkretnimi prispevki ter dejavnostjo na osebnem in poklicnem področju služijo uresničevanju plemenitih redovnih ciljev.
O.B.