V radenskem parku so se e petič v kuhanju divjačinskega golaa pomerili ugledni kuharji in tudi ljubitelji jedi iz divjačineV teh prazničnih dnevih, ko marsikje dii po kresih, mlajih, piknikih in aru, so zdraviliko turistični delavci Zdraviliča Radenci kuhali nekaj posebnega. V radenskem parku tik ob restavraciji ťParkŤ so namreč pripravili 5. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaa. Omamen vonj praene čebule, mesa in drugih sestavin je e od dopoldanskih ur vzbujal apetit tamkajnjih turistov, kakor tudi redkih domačinov, ki so prili mimo. Nekaj pa jih je ob sočnem divjačinskem golau pritegnila tudi iva glasba, ansambla Zadnji moment iz Vereja.
Samo tekmovanje, kjer so organizatorji vsem ekipam priskrbeli vse osnovne sestavine za kuhanje, predvsem divjačinsko meso in čebulo, ostale morebitne finese, so si lahko prinesli sami tekmovalci, je pritegnilo enajst ekip, predvsem iz Prlekije in Prekmurja. lo je v veliki meri za znane profesionalne kuharje iz elitnih slovenskih restavracij, zraven pa so bili tudi bodoči kuharji iz Srednje ole za gostinstvo in turizem ter tudi ljubiteljski kuharji, predvsem ljubitelji te priljubljene divjačinske jedi. In prav slednji so imeli največ uspeha, saj je na koncu po hudem boju slavila ekipa Vino krget iz Iljaevcev, ki sicer pogosto nastopa (in zmaguje) na različnih kuharskih tekmovanjih v kotličku.
Ob vseh odličnih jedeh niti ne preseneča, da je največ dela imela ocenjevalna komisija, sestavljena iz vrhunskih strokovnjakov (Danilo Kozar, vodja kuhinje v hotelu Termal in bazenskega kompleksa Terme 3000; Duan Zelko, učitelj kuharstva na SGT Radenci; Botjan Roanc, vodja kuhinje v Zdraviliču Radenci), kajti potrebno je bilo oceniti same vrhunske izdelke. In čeprav so vsi golai bili odlični, je komisija morala izbrati tri najbolje. Tako je zmagal divjačinski gola, ki ga je skuhala ekipa ťVina krgetŤ (Fredi Novak in Zvonko krget) iz Iljaevcev v občini Krievci pri Ljutomeru. To je vsekakor izjemen uspeh, saj sta Prleka slavila pred dvema profesionalnima ekipama. Na drugo mesto se je namreč uvrstila ekipa ťTerme 3000Ť iz Moravskih Toplic, na tretje pa ekipa ťTerme LendavaŤ. Vseh osem preostalih ekip si je razdelilo četrto mesto.
In po kaknem receptu je divjačinski gola kuhala večina ekip? Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, večji korenček, 200 g zelene, 300 g paradinika, 2 dcl olja,3 lice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 lica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, romarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peterilj. Po elji ostri feferoni.
Priprava: Najprej sesekljamo čebulo ter jo prepraimo. Dodamo na kocke narezano meso in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in prepraimo. Nato dodamo e sesekljan česen in rdečo papriko. Sestavine zalijemo z vodo in kuhamo do mehkega. Med tem ko se kuha, dodamo e sesekljan olupljen paradinik. Priblino 10 minut pred koncem kuhanja zalijemo e z rdečim vinom in dodamo brusnice ter vse skupaj zgostimo z moko. Pred serviranjem potresemo s sekljanim peteriljem. Zraven lahko ponudimo kruhove cmoke s suhimi slivami ali pečeno polento (ekipa Term Lendava je ponudila odlično, z ocvirku zabeljeno koruzno polento). In dober tek!
Zmagovalca iz ekipe Vina krget pa sta nam tudi zaupala svoj recept: ťNa kocke nareemo domačo dimljeno slanino in dodamo narezano čebulo (1. kg mesta + dve do tri čebule) in prepraimo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto rdečo papriko (1 kg mesa 1 jedilna lica) in takoj dodamo e en kilogram mesa, ki naj bi bilo narezano v vodi. Meso praimo in ko dobi barvo, po potrebi zalijemo z vodo le toliko, da je meso pod vodo. Postopoma dodajamo poper (do 3 kg mesa, ena jedilna lica mletega popra), sol, lovorov list, brinove jagode in do tri stroke narezanega česna, deciliter paradinikove mezge in Vegeto po okusu. Med kuhanjem po potrebi dolijemo vodo. Ko je meso kuhano, po okusu dolijemo e suho rdeče vinoŤ, pravi Zvonko krget iz ekipe Vina krget.
O.B.