Oljarna Kocbek in njihova olja

Kakšna je razlika med hladnim in toplim stiskanjem?

Pri toplem stiskanju oz. tradicionalnem postopku, se semena mehansko in termično obdelujejo. Najprej se v valjčnem mlinu zmeljejo, nato se v mešalcu umešajo z vodo (voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, kar omogoča pridelavo 100% čistega olja), nato se v ponvah popražijo med 100°C in 110°C in na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako pridobimo olje, ki ima značilno temno barvo in gostoto, močno diši ter je intenzivnejšega okusa. Pri tovrstni predelavi, potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za 1l bučnega olja.

Postopek hladnega stiskanja je popolnoma drugačen. Tukaj se semena ne obdelujejo. Se pravi ni mletja, ni mešanja, ni segrevanja ali praženja, temveč se s posebno stiskalnico iz celega semena samo iztisne olje. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura, ki nastaja zaradi pritiska v trenutku, ko stisnemo semena, ne presega 40°C. Tako pridelano olje nima značilnosti toplo stiskanega olja, temveč je svetlejše barve, ni tako gosto, vonja skoraj nima oz. je zelo nežen, okus pa je prav tako zelo blag – kot da bi jedli surova bučna semena. Pri postopku hladnega stiskanja je tudi izkoristek bistveno manjši, saj potrebujemo za 1l olja, vsaj 6 kg bučnih semen.

Več informacij na: http://www.kocbek1929.com