Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o vinarskem dnevu na sejmu AGRA

Gornja Radgona, 23. 8. 2016 – Torek, četrti dan sejma AGRA, so se predstavljali vinogradniki in vinarji, sommelierji, sadjarji, konjerejci, država partnerica Madžarska, KGZS ter Porabje.

Minister mag. Židan se je zjutraj najprej udeležil 64. seje Sveta pomurske razvojne regije, kjer je beseda tekla med drugim tudi o problematiki namakanja kmetijskih zemljišč.

Na jutranji kavi na razstavnem prostoru ministrstva, so se ministru pridružili številni obiskovalci iz različnih področij kmetijstva, med katerimi je bila tudi aktualna vinska kraljica Sara Stadler.

Dopoldan se je minister Židan udeležil dogodka KGZS, na katerem so izpostavili prihodnje delovanje kmetijske svetovalne službe. V nagovoru je izpostavil, da položaj kmetijstva ni odvisen samo od kmetijske politike. "Na delovanje kmetijstva vpliva več dejavnikov, zelo pomembno pa je vodenje umne kmetijske politike, primerno ‎poslovno funkcioniranje ter povezovanje kmetov," je poudaril minister. Ob tem je še dodal, da če se kmetje ne bodo povezovali, bo posledično dražji kmetijski repromaterial, težje bodo prodali svoje izdelke, na drugi strani pa bodo še vedno veliko delali, a dobili premalo denarja za normalno preživetje. Mag. Židan je še dejal, da naj kmetijstvo bolj temelji na tem, kar znamo in ne na tem, kar se sofinancira, pri tem pa se moramo vprašati ‎ali stroške in tehnologijo‎ res obvladamo. "Vsak strošek, ki ni nujno potreben, kmetijo potaplja." Minister je še opozoril, da za varovanje kmetijskih zemljišč ni dovolj samo podpora aktualnega ministra ali pa polne dvorane tako oz. enako mislečih. “Potrebna je podpora celotne družbe, zavedanje, da so kmetijska zemljišča pogoj za kmetijsko dejavnost”. Ob koncu nagovora je minister ‎poudaril tudi pomen pravočasne in primerne priprave na reformo kmetijske politike. “Ne sme se zgoditi to, kar se je na začetku mojega delovanja, ko sem iskal usmeritve in strateške odločitve o takratni pripravi na novo EU kmetijsko politiko, dobil pa sem na roke napisano vsebino na tretini strani. Tokrat moramo biti pripravljeni”.

Sledila je slavnostna akademija ob 20. obletnici Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije, v nadaljevanju dopoldneva pa sadjarski posvet, na katerem so razpravljali o aktualnih problemih v tej panogi in ukrepih v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Minister Židan je na posvetu spomnil na letošnjo aprilsko pozebo, ki je močno prizadela vinarstvo in sadjarstvo v vzhodni Sloveniji in izpostavil pomen naporov pri pripravi interventnega zakona. Predsednik sekcije za sadjarstvo pri GZS, Boštjan Kozole, se je za te napore zahvalil ministrstvu.

Popoldne se je minister mag. Dejan Židan udeležil svečane razglasitve in podelitve nagrad 42. državnega ocenjevanja vin in 6. ‎državnega ocenjevanja BIO vin. V nagovoru je poudaril, da nikoli ne bomo svetovni prvaki v količini prodanega vina, da pa smo v svetu prepoznani po najboljših vinih. “Naj spomnim, da me je na obisku na Kitajskem vodstvo države ‎nagovorilo, da ima Slovenija izjemno kakovostne in butične produkte, primerne za njihov trg, mednje pa sodi tudi vino”. Minister je ob koncu izrazil veselje nad tako veliko udeležbo na dogodku, še posebej mladih, ki so prihodnost kmetijskega sektorja.

Minister Židan je na razstavnem prostoru MKGP gostil tudi predsednika države Boruta Pahorja, s katerim sta si ogledala del sejma AGRA.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je udeležila posveta o strokovnih nalogah na področju sadjarstva in vinogradništva, na katerem je opozorila na spremenjene pridelovalne oz. podnebne razmere, zaradi katerih je za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti potreben prenos novih proizvodov in znanj. Državna sekretarka se je udeležila tudi okrogle mize z naslovom "Socialnovarstvena oskrba kot dopolnilna dejavnost na kmetiji", na kateri so poleg nje sodelovali še Janja Romih iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Andreja Krt Stopar, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter Irena Ule, Zveza kmetic Slovenije. Na okrogli mizi je bila predstavljena ideja za pilotni projekt, ki bo podlaga za oblikovanje normativov in standardov ter cene socialnovarstvenih storitev na kmetiji. Okrogli mizi je popoldne sledila tudi delavnica, ki je bila namenjena konkretizaciji navedenega pilotnega projekta.

Državna sekretarka Strniša se je udeležila tudi posveta EKOCI Green design, kjer so udeleženci razpravljali o konoplji, in sicer, kako od semena do obleke, delovnih mest in tržnih priložnosti. Mag. Tanja Strniša je spomnila na spremembo pravilnika iz lanskega leta, ki omogoča uporabo industrijske konoplje tudi v prehranske namene.

V okviru razstavnega prostora MKGP se predstavlja tudi Program razvoja podeželja, v okviru katerega so organizirani individualno svetovanje za kmete (KOPOP) ter individualni razgovori s predstavniki MKGP. Na razstavnem prostoru je možnost pokušine in nakupa pridelkov in proizvodov mladih kmetov. Poskrbljeno je tudi za najmlajše – zanje so organizirane namreč različne nagradne igre.

Jutri je dan zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, avstrijske Štajerske in kmetijsko-živilskega šolstva.

Sporočilo za javnost MKGP