Vina Ščurek

Kmetija Ščurek: vino, umetnost, zgodba, družina, tradicija …

Goriška Brda so gričevnata dežela na skrajnem zahodu Slovenije. V tej slikoviti pokrajini se nahaja družinsko posestvo Ščurek. Vinsko klet Ščurek najdemo v vasici Plešivo, ki spada v vaško skupnost Medana.
Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval 1 ha trt in pridelal 50 hl vina. Danes Stojan s pomočjo petih sinov neguje 24 ha vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek.
Večina posesti je na italijanskem delu Brd, za najboljše lege pa veljajo Grotišče, Dugo, Mahober, Jazbine, Jordano, Gredič in Kozlink. Ščurkovi ponujajo trgu letno okoli 90.000 steklenic vrhunskega vina. Njihova vina se dobijo na številnih evropskih tržiščih in drugih
celinah, od ameriškega do azijskega tržišča.
Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Vina lepo poudarjajo identiteto družine in dežele, na kateri gojijo vinsko trto. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte, kot so Rumena Rebula, Pikolit, Jakot … Posebej pa so ponosni na zvrsti: rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra, ki izražajo veličino vinarjevega truda in znanja.