Obeležili so 30-letnico kronanja prve ljutomerske vinske kraljice

Mnogi Slovenci, predvsem vinogradniki, vinarji in ljubitelji žlahtne kapljice gotovo vedo, da imamo v Sloveniji že dobri dve desetletji okronano Vinsko kraljico Slovenije.

Trenutno nosilec projekta Pomurski sejem iz Gornje Radgone že pripravlja vse potrebno za kronanje 21. Vinske kraljice Slovenije. Seveda pa je znano tudi, da imamo po slovenskih vinogradniških področjih na desetine lokalnih in regionalnih vinskih kraljic, podobno pa je tudi v nekaterih drugih državah. Po drugi strani pa gotovo le redki vedo, da je prva vinska kraljica v bivši Jugoslaviji, bila okronana v prestolnici Prlekije, Ljutomeru. Pred natanko tridesetimi leti je namreč bila okronana Sonja Lipič. Tako se je zgodba o vinski kraljici začela izpod vinorodnega Jeruzalema.

Zato sta Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Ljutomer „Martina“, ki združuje nekdanje in aktualne vinske kraljice, konec minulega tedna s posebno prireditvijo obeležila častitljiv jubilej – 30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice. Leta 1986 so v Ljutomeru okronali prvo ljutomersko vinsko kraljico, ki je bila tudi prva okronana vinska kraljica v Sloveniji in takratni Jugoslaviji. Ob tem častitljivem jubileju je prireditev, katera je pritegnila lepo pozornost ljubiteljev vinske kapljice, potekala v Domu kulture Ljutomer. Zbrale so se skoraj vse dosedanje ljutomerske vinske kraljice ter tudi aktualna ljutomerska vinska kraljica Tadeja Heric. Dogodka so se udeležile tudi nekatere druge regionalne in lokale vinske kraljice iz Slovenskega vinskega kraljestva, kot so: Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan, vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec, Ptujska vinska kraljica Urška Repič, Cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer, Kraljica društva vinogradnikov Mala Nedelja, Daša Horn.

Ljutomersko vinsko kraljevstvo, na katero so preleški vinogradniki in ljubitelji vina zelo ponosni, so skozi 30-letno obdobje, sestavljale kraljice: Sonja Lipič (1986), Marina Rajh (1987), Milena Cimerman (1988), Jerneja Bratuša (1999), Mateja Štabuc (2000 in 2002), Andreja Županec (2001), Ksenija Vrbnjak (2003), Mihaela Lipovec (2004), Sabina Germšek (2005), Maja Bratušek (2006), Darja Jureš (2007), Antonija Podnar (2008), Sanja Klenar (2009), Adriana Bogdan (2010), Sandra Vučko (2011), Ines Munda (2013-14), ter aktualna ljutomerska vinska kraljica, ki je bila okronana leta 2015, Tadeja Heric.

Na slovesnosti, katero sta povezovala Mira Rebernik Žižek in Bernard Rebernik, je Franc Štrakl opisal pot od začetkov društva in kronanja vinskih kraljic do danes, spregovorili sta prva in sedanja ljutomerska vinska kraljica, Sonja Lipič in Tadeja Heric, vse pa je nagovoril tudi podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler. Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič je ob tem podelil priznanje predsednici Kluba „Martina“, Sabini Germšek Kotnik. V kulturnem programu so nastopili Veseli Prleki, folklora iz Razkrižja, kvartet Jeruzalem, dekliški pevski zbor »Pole poje« iz Razkrižja.
O.B.