Ledena trgatev laškega rizlinga kleti Krško

Na prvo januarsko soboto, ko se je mesto v dolini šele pričelo prebujati, so se zaposleni skupaj s člani Kluba ljubiteljev vinske kleti Krško veselo podali na ledeno trgatev laškega rizlinga.

Ne glede na to, da se je skala na termometru v jutru spustila na -11 stopinj Celzija, je bilo na vinorodnem pobočju pod vrhom Sremiča nad Krškim že zarana živahno. Dobrih 30 trgačev je poskrbelo za odlično vzdušje, dodatno pa je k temu pripomogel topel kuhanček in nepozaben sončni vzhod, ki so ga trgači lahko bili deležni.

»In današnje jutro je bilo kot naročeno za trgatev«, kot je zadovoljno ugotavljal direktor zadruge Janez Živič, saj so pretekle dni temperature vztrajale pod lediščem, kar je tudi pogoj za izvedbo ledene trgatve: »Pot od vinograda do preše mora biti namreč čim krajša, saj sprešamo še ledene grozdne jagode. Potrgali smo grozdje iz 2.000 trsov laškega rizlinga, pričakujemo nekje 200 litrov najžlahtnejšega vina, kar nam vinska trta lahko ponudi ob takšni ledeni trgatvi«.

»Vtisi so odlični,«, je povedal predsednik Kluba Jože Leskovar, »in zanimiva izkušnja, ko trgaš suhe in zamrznjene rozine. Upamo, da bomo čez tri, štiri leta iz teh dobili še eno vrhunsko vino iz naše kleti.«
Posavski obzornik