Letos je mraz omogočil kar nekaj ledenih trgatev v slovenskih vinogradih.
Vinogradniki, ki pridelujejo predikate, so letošnjo zimo bili nagrajeni z vremenskimi pogoji, ki so mnogim omogočili ledene trgatve.
Za ledeno trgatev, ki je pogoj za ledeno vino, mora grozdje izpolniti zdravstvene in zrelostne pogoje. Občasno so takšne trgatve e v decembru, običajno pa v januarju naslednjega leta, kar je omogočil letošnji januarski polarni mraz. Pogoji za ledeno trgatev so zakonsko opredeljeni: najmanj tri dni in noči temperatura -7 stopinj Celzija in vsebnost sladkorja 130 stopinj Oe.
Nija kot je, višja je kvaliteta grozdnega soka, ki se dodatno zgoščuje s tem, da voda v jagodi zamrzne. Stiskanje poteka pri enaki temperaturi. Posebnosti ledene trgatve pa strogo kontrolira Kmetijsko svetovalna sluba in Kmetijski zavod.
Vrenje grozdnega soka se prične počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo, poseben vonj in okus, ki spominja na lahtnost suhega sadja. Ledeno vino je bogato z ekstraktom in oljnato tekoče.
Pustimo se presenetiti, kakšno izvrstno kapljico letošnje zime bomo lahko okusili čez nekaj let.