V nadaljevanju podajamo rezultate 38. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov, 31. ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov ter 21. mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pod okriljem jubilejnega, 55. mednarodnega kmetijsko-ivilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni
V okviru 38. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov pod okriljem jubilejnega, 55. mednarodnega kmetijsko-ivilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, je kot prvo, 17. maja 2017 v prostorih Biotehniške fakultete, Oddelka za ivilstvo v Ljubljani, potekalo ocenjevanje mesa (kategorija D). Ocenjevanje se je nadaljevalo z ocenjevanjem mesnih izdelkov (kategorija A, B, C) in meso (kategorija D) 14. junija 2017 v Gornji Radgoni.
Ocenjevalno komisijo za meso (kategorija D) je vodila predsednica prof. dr. Lea Demšar, Biotehniška fakulteta Ljubljana, ob njej pa so ocenjevali člani: prof. dr. Boidar lender, Biotehniška fakulteta Ljubljana, dr. Stanka Vadnjal, Veterinarska fakulteta Ljubljana ter doc. dr. Toma Porl, dr. Mateja Lušnic Polak in mag. Marlena Skvarča, vsi iz Biotehniške fakultete Ljubljana.
Predsednik komisije za ocenjevanje mesnih izdelkov (kategorija A, B, C) je bil prof. dr. Boidar lender, Biotehniška fakulteta Ljubljana, člani komisije pa: mag. Marlena Skvarča, doc. dr. Toma Porl in dr. Mateja Lušnic Polak iz Biotehniške fakultete Ljubljana, doc. dr. Andrej Kirbiš in dr. Stanka Vadnjal iz Veterinarske fakultete Ljubljana, Tatjana Šubic, univ. dipl. ing., Biotehniški center Naklo, Nataša Birk, univ. dipl. ing., Perutnina Ptuj d.d., dr. Ana Penko, Pivka perutninarstvo d.d., Jasmina Himelrajh Kraner, univ. dipl. ing, Panvita MIR d.d., Barbara Bratuša, univ. dipl. ing., Proconi d.o.o., Marko Dolenc, Kmetija Hribar, proizvodnja in prodaja mesnih izdelkov, Marko Dolenc s.p., Tanja Fingušt, univ.dipl. ing., Mesnine Štajerske d.o.o. ter Martin Brezovec, Koka Varadin d.o.o. Tehnični vodja je bil dr. Toma Polak, Biotehniška fakulteta Ljubljana.
Od 30. maja do 2. junija 2017 je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni pod okriljem jubilejnega, 55. mednarodnega kmetijsko-ivilskega sejma AGRA potekalo 31. ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Sodelovalo je 29 podjetij z 162 izdelki in sicer 23 proizvajalcev iz Slovenije s 120 izdelki, 5 podjetij iz Hrvaške s 33 izdelki, 1 proizvajalec iz Avstrije s 6 izdelki, 2 proizvoda s poreklom v Srbiji ter 1 izdelek s poreklom v Nemčiji.
Predsedujoča ocenjevalni komisiji je bila Stanka Podkrajšek, univ. dipl. in. iv. teh., Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo Ljubljana, člani komisije pa: prof. dr. Bogdan Perko in dr. Andreja Čanek Majhenič iz Biotehniške fakultete, Inštituta za mlekarstvo Ljubljana, Petra Osterman, univ. dipl. in. iv. teh., Viški vrtci, Ljubljana ter prof. dr. sc. Jasmina Havranek in prof. dr. Neven Antunac iz Agronomskega fakulteta Zagreb. Tehnični vodja je bil mag. Franc Muhič, Ljubljana. Podelili so 9 priznanj Šampion, 51 Velikih zlatih medalj, 41. Zlatih medalj,39 srebrnih ter 14 bronastih medalj.
21. mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pod okriljem 55. mednarodnega kmetijsko-ivilskega sejma AGRA je potekalo v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni 22. junija 2017. Na ocenjevanju je sodelovalo 23 podjetij s 97 izdelki. Iz Slovenije se ga je udeleilo 22 proizvajalcev s 96 izdelki, iz Avstrije 1 proizvajalec s 4 izdelki, 1 izdelek pa je imel poreklo v Nemčiji. Komisiji, v kateri so ocenjevali člani doc. dr. Toma Porl, Biotehniška fakulteta, Ljubljana, dr. Majda Barbara Povše, Murska Sobota, Petra Stopar, Presad d.o.o., Mirna in mag. Anton vokelj, Fructal d.o.o., Ajdovščina, je predsedoval prof. dr. Janez Hribar, Biotehniška fakulteta, Ljubljana. Komisija je nagradila izdelke s 5 šampionskimi naslovi, s 30 velikimi zlatimi medaljami, s 25 zlatimi, 29 srebrnimi ter 6 bronastimi medaljami.
Več o medaljah in priznanjih na http://www.pomurski-sejem.si