Rezultati Vino Slovenija Gornja Radgona

NAGRADE 43. OCENJEVANJA VINO SLOVENIJA GORNJA RADGONA
Od 17. do 19. julija 2017 je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 43. strokovno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona.  Ocenjevanje, ki ima najdaljšo tradicijo med ocenjevanji kakovosti pod okriljem sejma AGRA, ima tudi sloves najpomembnejšega preverjanja kakovosti v konkurenci slovenskih vin in v kakovostni mednarodni konkurenci.

Sedmič zapovrstjo ga je spremljalo ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja,Vino Slovenija Gornja Radgona  "BIO". Na letošnji slovenski vinski olimpijadi, kot ji radi rečejo vinarji in enologi, se je pomerilo 531 vzorcev iz 6-ih držav, ki jih je v presojo neodvisnim ocenjevalcem zaupalo 170 vinarjev. Od tega je na rednem delu ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona sodelovalo 160 vinarjev iz šestih držav (Avstrija, Hrvaška, Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija) s 495 vzorci. Na ocenjevanju vin iz ekološko pridelanega grozdja je dodatno sodelovalo 10 proizvajalcev s 36 vzorci iz Avstrije in Slovenije.

POSEBNA PRIZNANJA

ŠAMPION 2017

Šampion za suho nearomatično belo vino

Rebula Bagueri Superiror 2013, Vinorodni okoliš Goriška Brda, Pridelovalec: Vinska klet Goriška Brda z.o.o.

Šampion za aromatično suho vino

Sauvignon 2016, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Pridelovalec: Steyer vina, Plitvica

Šampion za polsladko nearomatično belo vino

Malvazija pozna trgatev 2011, Vinorodni okoliš Slovenska Istra, Pridelovalec: Vinakoper d.o.o., Koper

Šampion za polsladko aromatično belo vino

Traminec 2016, Vinorodni okoliš Bizeljsko– Sremiški, Pridelovalec: Sadjarsko-vinogradniška kmetija Bostele, Zdole

Šampion za sladko belo vino

Laški Rizling SJI 2011, Vinorodni okoliš Dolenjska, Pridelovalec: Zajc, Novo mesto

Šampion za vino teran PTP

Izbrani teran elite 2016, Vinorodni okoliš Kras, Pridelovalec: Vinakras z.o.o., Sežana

Šampion za suho rdeče vino mlajše od treh let

Cabernet sauvignon 2015, Hrvaška, Pridelovalec: Ivica Rozijan, Bregana

Šampion za suho rdeče vino starejše od treh let

Capris merlot 2012, Vinorodni okoliš Slovenska Istra, Pridelovalec: Vinakoper d.o.o., Koper

Šampion za peneče vino

Zlata radgonska penina 2007, Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, Pridelovalec: Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona

Šampion za BIO vina

Dorner WEISS 2015, Avstrija, Pridelovalec: Bio Weingut Dorner, Mureck

 

PRVAKI VINSKO TURISTIČNIH CEST

VTC 1, Briška vinska turistična cesta                               

Rebula Bagueri Superiror, 2013, Vinska klet Goriška Brda z.o.o.

 

VTC 2, vipavska vinska turistična cesta                          

Chardonnay, 2016, Branko Furlan

 

VTC11, Haloška vinska turistična cesta                          

Chardonnay, 2015, Robert Pungračič

 

VTC15, Jeruzalemska vinska turistična cesta                

Ljutomerčan Renski rizling, 2016, Puklavec Family Wines

 

VTC16, Radgonsko Kapelska vinska turistična cesta   

Zlata radgonska penina, 2007, Radgonske gorice Gornja Radgona d.d.

 

VTC3, kraška vinska turistična cesta

Sara – rdeča zvrst, 2009, Vinska klet Boris in Alen Lisjak

 

VTC4, Istrska vinska turistična cesta

Cabernet sauvignon Capo D'Istria, 2011, Vinakoper d.o.o.

 

VINAR LETA

Vinar leta bo razglašen na dan vinogradnikov in vinarjev, 29. 08. 2017 v okviru 55. sejma AGRA.

 

STROKOVNA KOMISIJA

Vina so ocenile štiri komisije priznanih enologov, ki so jim predsedovali: dr. Mojmir Wondra, dr. Friderik Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali: Ingrid Mahnič, Dušan Brejc, Ivanka Badovinac, Tadeja Vodovnik Plevnik, Sašo Topolšek, Darinko Ribolica, mag. Darja Zemljič, mag. Janez Valdhuber, dr. Klemen Lisjak,Danilo Steyer, Ivana Rendulić Jelušić, Alojz Filipič, Marko Benčina, Marjan Čižmešija, Klavdija Topolovec Špur, Mitja Herga, Majda Brdnik, Anton Pezdirc, Boštjan Zidar In Martin Palz. Tajnik ocenjevanja je bil Ernest Novak.


KOMENTAR PREDSEDNIKA OCENJEVALNIH KOMISIJ

Predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, doc. dr. Mojmir Wondra, po končanem ocenjevanju: Najprej naj se iskreno zahvalim vinogradnikom iz 6 držav, ki so zaupali v ocenjevanje strokovni komisiji Vino Slovenija Gornja Radgona kar 531 vzorcev svojih odličnih vin! Kljub temu, da je bil vinski letnik 2016 nekoliko težaven, saj so ga predvsem v smislu manjše količine pridelka pestile slabe vremenske razmere, so vinogradniki in vinarji vzgojili vrhunska vina. Veseli me tudi dejstvo, da je večina vin letnika 2016 suhih, ekstraktno bogatih in ima značilno sortno aromo. Kot opažamo, zadnja leta izgubljajo na pomenu vina s preostankom sladkorja, ki jih je iz leta v leto manj. Seveda pa pri tem ne mislim na visoke predikate, kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor in ledeno vino, ki so poglavje zase. Spoznali smo tudi zelo lepo serijo penin, s katero so peničarji znova dokazali, da sodijo v sam vrh ne le germanske, temveč tudi romanske šole. Zorjene so dve, tri leta, bogate v okusu in aromi, odlikujejo jih zlati odtenki barv, tako, da so bili ocenjevalci navdušeni.

Razveseljivo je tudi dejstvo, da smo bili priča zelo malo napakam, kar pomeni, da vinarji vedo, kaj poslati na to pomembno tekmo v Gornjo Radgono. Mogoče bi bilo potrebno biti nekoliko bolj pozoren le pri zamaških, saj je bilo nekaj vin s plesnivimi, kar opozarja na potrebo po večji pozornosti pri kakovosti plute.

Navdušila so nas tudi rdeča vina, predvsem tista starejših letnikov, ki izražajo vso svojo plemenitost in dozorelost. Žal pa mi je, da pridelovalci cvička še ne sodelujejo v taki meri, kot bi bilo potrebno, da bi tudi cviček dobil svojega šampiona na tem našem najpomembnejšem ocenjevanju, saj jim je nekaj vzorcev zmanjkalo do števila 25, ki po pravilniku omogoča podelitev šampionskega naziva pri vinih PTP. Žal velja enako tudi za modre frankinje.

Pri pridelavi bio vin so bili v prednosti avstrijski proizvajalci, ki imajo globoko razumevanje filozofije bio vin, po kateri se večina dela opravi v vinogradu ter s pravimi, pravočasnimi ukrepi in uporabo dovoljenih sredstev v kleti.

Odlična organizacija in potek ocenjevanja ni bilo presenečenje, saj je to dolgoletna in vsakoletna praksa Pomurskega sejma in sodelujočih enologov. Iskrene čestitke zato namenjam obojim. 

 

www.pomurski-sejem.si