Haložan iz Ptujske kleti najverjetneje prvo litrsko vino na svetu z zlato medaljo

Najdemo ga v večini gostiln, da o njegovi navzočnosti v »kavnih barčkih« niti ne govorimo.
Nekateri pravijo, da je najboljši kot špricar ali brizganec, čeprav v zadnjih letih navdušuje tudi tiste, ki bi radi popili kaj lahkotnega in svežega. Haložan je danes moderno, harmonično in zelo pitno vino.

 Njegovi začetki segajo v šestdeseta leta, ko ga je »izumil« tedanji direktor Ptujske kleti Jani Gönc. Navdih zanj je dobil v Alzaciji. Njegova temeljna zamisel je bila ponuditi na trg vino z geografskim poreklom in slovenskim pivcem dati nekaj, kar bi se lepo in neagresivno mešalo z mineralno vodo. Vedeti moramo, da takrat buteljčnih vin pri nas skorajda ni bilo; pila so se namizna »odprta« vina, ki so bila v veliki večini osnova za brizganec. Osnova za Haložana so tako postale vse tipične sorte, ki rastejo v Halozah, kjer so vinogradi za vina Ptujske kleti: laški in renski rizling, beli pinot, chardonnay, šipon, sauvignon in minimalni dodatki muškatov. Uspeh je bil popoln in Haložan je postal vsakdanje vino v slovenskih domovih in lokalih. Na leto ga prodajo skoraj milijon steklenic, od leta 2017 tudi v ZDA, kjer si je pridobil sloves najbolj nevarnega vina na svetu. Zakaj? Ker ga enostavno ne moreš nehati piti, pravijo.

Haložan se ne glede na obdobja in tehnologije drži nekaterih stalnic:

  • zgoraj opisan sortni nabor,
  • alkoholna stopnja je med 9,5 in 12,5 odstotki,
  • je polsuho vino, ki ima od 9 do 12 g nepovretega sladkorja,
  • mora biti svež, saden, izražati mora primarne arome in mora biti čist,

kar pa je najbolj bistveno – samo najboljše ročno trgano grozdje je dovolj dobro za Haložana. Letnik 2016 se, najverjetneje kot prvo litrsko vino na svetu, ponosno kiti z zlato medaljo z največjega mednarodnega ocenjevanja na svetu – AWC Dunaj 2017.

Že 55 let ga pijemo primerno ohlajenega, v pravi družbi, ob dobri hrani, odgovorno in zmerno. Vsak zaužit kozarec Haložana in vsaka podarjena steklenica je s svojo iskreno, pristno srčnostjo v svet ponesla tudi del vas. Na zdravje!