Šampion Radgonskih goric; Radgonske gorice, šampion

V letu, ko mineva 40 let od začetka uporabe izraza »penina«, je ocenjevanje za Vino Slovenija 2017 naziv šampiona med penečimi vini podelilo Zlati penini brut nature 2007, ki je postala tudi prvak Radgonsko-Kapelske vinsko-turistične ceste. S še devetimi medaljami Radgonske gorice proslavljajo uspeh in kakovost svojega asortimenta.

Pred 40-imi leti sta bili prvič na prazen list papirja zapisani novi poimenovanji blagovnih znamk penečih vin Radgonskih goric: Zlata radgonska penina in Srebrna radgonska penina. Beseda »penina« se je pred tem pojavila le enkrat, davnega leta 1853, zapisana v Bleiweisovih Kmetijskih in rokodelskih novicah. Leta 1977 so jo Radgonske gorice vzele za svojo in jo nato podelile s celotno Slovenijo. Danes so vse penine kakovostna in vrhunska peneča vina z geografskim, slovenskim poreklom.

Zlata radgonska penina brut nature 2007 je na letošnjem ocenjevanju vin Vino Slovenija 2017 prekosila konkurente in si prislužila naslov šampiona med penečimi vini. Ob prestižnem nazivu so Radgonske gorice za svoje izdelke prejele še devet medalj: sedem zlatih in dve srebrni.

V letošnjem letu to niso edine prejete nagrade, s katerimi se lahko pohvali danes najstarejši in največji peničar v Sloveniji. Na ocenjevanju Citadelles du Vin v Bordeauxu v Franciji je Zlata penina brut nature 2007 prejela zlato medaljo, Zlata radgonska penina Selection brut 2014 pa srebrno medaljo; Great American International Wine Competition je prinesel zlate medalje Zlati radgonski penini rose 2012 in Zlati radgonski penini Ciconia brut 2009, srebrno medaljo Zlati zelo suhi penini in bronasto medaljo Penini Traminec. V Splitu sta Zlati radgonski penini polsuha 2013 in Selection brut 2014 prejeli zlati medalji, Zlata radgonska penina brut 2009 pa srebrno. San Francisco je Zlati penini brut natur 2007 podelil zlato medaljo in Zlati radgonski penini Selection brut 2017 ter Zlati rose suhi 2012 srebrni medalji …

Pravzaprav pa o uspehu ne govorijo le nagrade. Največja potrditev uspeha je zaupanje potrošnika, ki je Radgonskim goricam in njihovim izdelkom naklonjeno dnevno, ob vsakem naročilu radgonskega vina v gostinskem lokalu in ob vsakem posegu po radgonski penini na trgovski polici. Ni zaman njihov slogan, da z vami in za vas ustvarjajo najlepše trenutke.

In za takšne trenutke se v asortimentu Radgonskih goric najde nekaj za vsak okus. Od zelo suhih do polsladkih in sladkih penin, od klasičnih chardonnayev preko cuveejev do rosejev. Čeprav so nekateri konkurenti prepričani, da so orali ledino pri lansiranju posameznih izdelkov (npr. penečih brutov in rosejev), vseeno velja izpostaviti, da je bila že leta 1986 na slovenskemu tržišču dosegljiva Zlata radgonska penina zelo suho (brut) 1984 z 1,4 g reducirajočega sladkorja na liter. In že leta 1990 se je javnosti predstavila Zlata radgonska penina rose, letnik 1988, takrat polsuha. Leta 1992 pa je rose že postal suh, šlo je za letnik 1990.

Zanimivi so arhivi Radgonskih goric in zagotovo bi se v njih našlo še veliko drugih skrivnosti. Največji slovenski peničar, verjemite, ni počival na lovorikah, in tega ne počne niti sedaj. Spremlja trende, izpopolnjuje znanje, in potrošniku želi zagotoviti le najboljše. Delajo z vami in za vas. In le v tem duhu se lahko kreirajo zares najlepši trenutki.

Nagrade ocenjevanja Vino Slovenija 2017 za izdelke Radgonskih goric d. d.:

  • Zlata radgonska penina, brut nature, 2009 – zlata medalja
  • Zlata radgonska penina, polsuho, 2013 – zlata medalja
  • Zlata radgonska penina, zelo suho, 2013 – zlata medalja
  • Zlata radgonska penina Millesime, brut, 1999 – zlata medalja
  • Zlata radgonska penina rose, suho, 2012 – zlata medalja
  • Traminec izbor, 2002 – zlata medalja
  • Radgonska Ranina, suhi jagodni izbor, 1993 – zlata medalja
  • Zlata radgonska penina Selection, brut, 2014 – srebrna medalja
  • Traminec, polsladko, 2016 – srebrna medalja

BEST BUY AWARD 2017/2018

Podjetje Radgonske gorice d. d. je osvojilo prvo mesto v svoji kategoriji in si pridobilo močan promocijski status: »Št. 1 – najboljše razmerje med ceno in kakovostjo«, s katerim se loči od svoje konkurence. Na vprašanje: »Navedite ime proizvajalca oziroma dobavitelja PENEČEGA VINA, ki po vaši osebni izkušnji in mnenju ali izkušnji in mnenju vaših bližnjih ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo na slovenskem tržišču.« Največ anketirancev je odgovorilo: »Radgonska penina«.