Vinski list, nadloga ali priložnost?

Kot ljubiteljica vina v gostinskih lokalih, ki kaj dajo na vinsko ponudbo, prelistam vinski list in tudi na osnovi tega izberem kaj novega, še neznanega. A kaj, ko jih je v slovenskih lokalih večina napisanih za nekaj let nazaj in naprej. Zato, če pustim ob strani pomečkane liste in zamaščene platnice, letnic ob vinih »raje« ne pišejo, saj bi jih morali vsako leto popravljati. Pa tudi tega, ali gre za suho ali vino z ostankom sladkorja, se včasih ne »splača« zapisati, ker se to od letnika do letnika lahko razlikuje, mi razložijo. In potem se začne moje spraševanje, ko gre za nepoučenega natakarja pa tudi njegovo tekanje do vinske omare, preverjanje zalog, letnic, sladkorne stopnje … Na eni strani se v meni prebudi občutek nelagodnosti, da zadržujem strežno osebje, na drugi jeza – ali ni gostinčeva dolžnost in gostova pravica, da tudi črno na belem izve prave informacije, vključno s ceno?! Slednje se še posebej nanaša na tiste, ki so zdaj »v trendu« in namesto natiskanega vinskega lista raje vse kar povedo. A tudi v najboljših restavracijah in vinskih barih v tujini, kjer imajo zaposlene vrhunske vinske svetovalce, vam bodo ti ob priporočanju vina vedno predložili tudi vinski list.

No, seveda so pri nas tudi svetle izjeme. Nedavno me je v to prepričal obisk novega vinskega bara v prestolnici. Ne le da je bil dokaj obsežen vinski list lično, smiselno in podatkovno urejen -– bil je tudi drugačen, celo duhovit. Gostje namreč vina lahko izbirajo tudi po sistemu »Vino Music Mood«, torej glede na svoje glasbeno razpoloženje oziroma okus. Priznam, ideja se mi je zdela zanimiva in o tem, s katero glasbo bi ponazorili posamezno vino, smo se pogovarjali (in okušali) še pozno v večer.

Za najboljši vinski list na svetu v letu 2017 je bil, po izboru komisije vinskih strokovnjakov ene od mednarodnih vinskih revij in spletnih strani, izbran tisti, ki ga imajo nedaleč stran – na Dunaju, v petzvezdičnem hotelu Palais Coburg Residenz. V celoti si ga je mogoče ogledati tudi na spletni strani omenjene revije (www.worldoffinewine.com). Lahko vam zaupam, da je v njem tudi eno belo vino iz Slovenije, in sicer s Štajerske. A ker si tak, dih jemajoči obseg in podobo vinskega lista lahko privošči le redkokateri gostinski lokal, so ocenjevalci izbrali tudi zmagovalne vinske liste po kategorijah – najboljši kratki in najboljši regijsko obarvan, pa najbolj izvirni in takšne z najboljšo ponudbo penečih vin, desertnih in fortificiranih vin, vin na kozarec …

Urša Cvilak, revija Pet zvezdic