Zaščita prleške gibanice?

Občina Križevci je ena izmed tistih občin, ki se nenehno razvija. Kljub intenzivni usmerjenosti v kmetijstvo je prepoznavna tudi zaradi gospodarstva, kulture, v zadnjem času se razvija turizem. Kot ena izmed prleških občin je ponosna na iskrive konje kasače, vinarje, odlično kulinariko. Gajševsko jezero, ki se spet prebuja, in nastajajoči Park doživetij Križevci obetata mnogo. Kasaške dirke, mednarodna kiparska kolonija ˝Re: Pannonia˝ in Prleška gibanica so prireditve, ki še posebej večajo prepoznavnost ne le občine, temveč Prlekije kot turistično izjemno zanimive destinacije. Prav slednja, Prleška gibanica kot turistično-gastronomska prireditev, ki postaja tradicionalna, je poskrbela, da prleško gibanico, tradicionalno prleško sladico, pripravlja čedalje več ljudi ne le na območju Prlekije, ampak tudi širom Slovenije.
Po dveletnem intenzivnem delu zbiranja receptov, promocije, večanja prepoznavnosti tradicionalne prleške sladice in povezovanju vseh akterjev je zapisan recept pomemben rezultat skupnega dela, ki je privedlo do poenotenja recepta. Pri tem je Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH povezalo številne nevladne organizacije, posameznike, strokovne službe in gospodarske družbe.
Prleška gibanica je sicer že vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, tudi po mnenju doc. dr. Aleša Gačnika pa dosti bolj povezana z identiteto območja kot prekmurska gibanica. Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH sedaj pripravlja pobudo za evidentiranje nosilca k že vpisani enoti v registru nesnovne kulturne dediščine, in možnosti, da se v digitalni enciklopediji naravne in kulturne dediščine na Slovenskem popravi recept. V tem trenutku je zelo razveseljivo dejstvo, da se je v dveh letih predlog, da se recept za prleško gibanico poenoti, da te ne bodo tako raznolike (predvsem glede višine) in da se bodo pekle v pekaču, uresničil. Pomembno je tudi, da prleška gibanica ostaja živa, da jo pripravlja čedalje več ljudi, tako mlajših kot starejših, kar je nujno za ohranjanje naše dediščine.
Je naslednji korak zaščita prleške gibanice? Morebiti …

PRLEŠKA GIBANICA

VLEČENO TESTO
50 dag pšenične moke
1 žlica rastlinskega olja
1 žlica jabolčnega kisa
1 jajce
ščepec soli
mlačna voda po potrebi
SKUTNI NADEV
1 kg polnomastne skute
3 žlice kristalnega sladkorja
ščepec soli
SMETANOV POLIV
do 1 l kisle smetane
3 jajca
MAŠČOBNI POLIV
10 dag masla ali rastlinskega olja

POSTOPEK PRIPRAVE
Moko presejemo, dodamo maščobo, kis, sol in jajce. Med gnetenjem prilivamo vodo. Gnetemo tako dolgo, da testo postane voljno – gladko in elastično. Testo namažemo z maščobo, pokrito naj počiva
vsaj 30 minut. Lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo, vendar se resnično priporoča domače.
Skuti dodamo sladkor in sol ter premešamo. Cela jajca počasi razžvrkljamo v kislo smetano. Maslo stopimo. Skutni nadev in smetanov poliv lahko združimo, v tem primeru del kisle smetane pustimo za zgornji poliv.
Priporočamo uporabo okroglega (lončenega) pekača s premerom okoli 35 cm, dovoljujemo uporabo štirikotnega pekača. Izbrani pekač namažemo z maščobo. Spočito testo razvaljamo in nekoliko razvlečeno, položimo preko pekača in ga razvlečemo po prtu, potresenem z moko, da sega čez obod sklede toliko, kot je široka. Pustimo ga nekaj minut, da se osuši. Tanko testo razrežemo na 4 do 8 enako velikih delov (po navadi 6), tako da zareze segajo skoraj do dna pekača in ima prleška gibanica 5 do 9 plasti vlečenega testa. Prvo plast testa premažemo z maščobnim polivom, nanjo razvlečemo naslednjo plast testa. Pazimo, da odvečni del testa ne visi čez rob pekača. Na drugo plast testa enakomerno posipamo skutni nadev, pokapamo s smetanovim in nato še maščobnim polivom. Čez pekač razvlečemo naslednji del testa, nanesemo skutni nadev ter smetanov in maščobni poliv. Tako ponavljamo do zadnje plasti. V notranjosti pekača tik nad višino prleške gibanice enakomerno odstranimo odvečno testo in bogato namažemo s smetanovim polivom. Tako pripravljeno prleško gibanico na več mestih prebodemo s tanko iglo do dna pekača.
V prej segreti pečici prleško gibanico pečemo 40 minut pri temperaturi 200°C. Ne glede na to priporočilo lahko temperaturo in čas pečenja prilagodimo pekaču in vrsti pečice. Pečeno prleško gibanico lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Prleško gibanico režemo na trikotnike ali pravokotnike. Višina prleške gibanice znaša med 1,5 cm in 2,5 cm.
DOBER TEK!

Tjaša Kos