Benediški vinogradniki so obujali tradicijo in rezali trte

Kvalitetna rez trte prinaša obilnejši in boljši pridelek.

Člani in članice Društva vinogradnikov Benedikt, kjer že od ustanovitve, to se je na pobudo domačega vinogradnika in kletarja Zlatka Boraka zgodilo 11. 1. 2003, veliko pozornost namenjajo izobraževanju. S tem namenom za približno 70 članic in članov pripravljajo strokovna, tako teoretična kot praktična, usposabljanja o vseh opravilih v vinogradu in postopkih negovanja vina v kleteh. In kot je različno delo v vinogradu in kleti, tudi v Društvu vinogradnikov Benedikt vseskozi pripravljajo različne aktivnosti. Med najpomembnejšimi opravili pridelovalcev grozdja in vinarji je gotovo rez trte. Doslej so benediški vinogradniki na posebni slovesnosti obrezali le svoje tri trte pri Čolniku, ob cerkvi sv. Treh Kraljev, letos prvič pa so pripravili še prikaz rezi in tudi rez trte v svojem novem vinogradu, ki so ga kupili, in kjer imajo okoli 350 trsov. Kot pravita Marjan Farasin, predsednik Društva vinogradnikov Benedikt in domači viničar, ter Zlatko Borak, častni predsednik in slovenski vinski vitez, ki je pred 15 leti ustanovil društvo, je rez vinske trte v letu prvo in zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogo čem odvisen pridelek tekočega leta in tudi še v naslednjih letih.

Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj, katera želijo v društvu prenesti na svoje člane. Letos so se odločili, da se bodo v vinogradu prvič srečali ob godu sv. Vincenca, ko je treba, kot to veleva dolgoletna tradicija, obrezati prve trte v vinogradu. Kako strokovno obrezati vinsko trto, je več desetim vinogradnikom ter gostom, predvsem vinskim vitezom, prikazal in razložil vinogradnik in vitez Zlatko Borak, delo in vinograd pa je blagoslovil benediški župnik Marjan Rola, za kulinarične dobrote je skrbel Marjan Kralj. Že pred rezom so na trte, po starem običaju, obesili domače mesne dobrote, klobase, salame, špeh (slanino) ipd. Po starem običaju namreč klobase na vinski trti oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so pa končali rezatev, tudi če je trajala tri dni, so pa potem v vinu te klobase skuhali, tako da so imeli na koncu tudi vinogradniško malico. Tokrat klobas in drugih dobrot niso kuhali, temveč so jih že v vinogradu zaužili in zalili z odlično domačo kapljico. Podobno je bilo tudi malo pozneje, v Čolnikov vinski kleti, kjer sta za prijetno vzdušje, ob dobri kapljici in hrani, skrbela harmonikar Janez Perko in literat Milan Hlevnjak.   

 

O pomenu zimske rezi v vinogradu smo se pogovarjali z Zlatkom Borakom, ki je ob tem poudaril, da je posebno treba biti pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. „Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravimo kar sami. Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu".

 

In če je verjeti starim pregovorom, se nam letos spet obeta obilna letina, tako da bodo trte spet bogato obrodile. Pregovori namreč med drugim pravijo: Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti; Če na sv. Vincenca dan sonce sije, dobro vino v čaše vlije; Če o sv. Vincencu sonce sije, se v jeseni kruha in vina užije; Če na sv. Vincenca sonce peče, dobro vino dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči; Če sv. Vincenc ima sončno vreme, dobro je za žito in vinske gore; Če sv. Vinka sonce peče, obilo vina v sode teče; Vince—sredozimce. Vincencijevo lepo vreme prinese obilo vina…

 

Besedilo: O.B.