Vinska klet Puklavec Family Wines stavi na kakovost

Vodilni slovenski vinar s prestrukturiranjem prodajnega programa in nabave. Nekaterim kooperantom se bodo odrekli, kakovostnim dobaviteljem grozdja pa povišanje plačila za najmanj 17 odstotkov.

Ormoški vinar Puklavec Family Wines je predstavil vizijo razvoja, ki temelji na kakovosti in sledljivosti njihovih buteljčnih vin od trte do mize. V ta namen bodo prestrukturirali portfelj svojih vin, v katerem bodo obdržali le najboljša vina buteljčnih polnitev, postopoma pa bodo zmanjšali delež polnitev litrskih in buteljčnih vin z nižjo dodano vrednostjo. Da bi dosegli ambiciozne cilje, bodo v bodoče plačevali za odkup kakovostnega grozdja najmanj 17 odstotkov več kot do sedaj. Istočasno pa bodo selekcionirali dosedanje dobavitelje grozdja in obdržali le tiste, ki se s pridelavo grozdja ukvarjajo profesionalno in pridelujejo najkakovostnejše grozdje. Ormoška družba je s 630 hektarji po površinah lastnih vinogradov največji slovenski vinar, kljub vsemu pa del grozdja vsako leto odkupijo neposredno od kooperantov ter prek Vinarske zadruge Ormož in KZ Ptuj. S slednjo se letos izteče petletna pogodba in kot je povedal direktor Mitja Herga, jo z njo ne nameravajo podaljšati.

Ptujska zadruga je leta 2014 vskočila namesto propadle ormoške kmetijske zadruge in se zavezala k oddaji 2000 ton grozdja, še okoli 700 ton grozdja so v skladu z individualnimi pogodbami vsako leto pričakovali od posameznih kooperantov, 120 ton pa od tistih vinarjev, ki so bili povezani v ormoško vinarsko zadrugo. „Številke so od leta do leta precej nihale. Tako smo leta 2014 dejansko odkupili le 1140 ton, tri leta prej celo več kot 3000 ton,“ je dejal Herga in dodal, da so ves čas povečevali lastno predelavo, ki je v zadnjih letih narasla za 1200 ton. Bolj kot količini pa želijo v podjetju, ki letno proda v povprečju štiri milijone litrov vina, dati poudarek na kakovosti in s tem višji dodani vrednosti. Zato so se po izteku pogodbe v letu 2018 s ptujsko zadrugo odločili dvigniti odkupne cene za najmanj 17 odstotkov, kar pa bo razveselilo samo tiste vinogradnike, ki so se v zadnjih letih prilagodili njihovim potrebam. Kot je dejal prvi mož ormoške kleti, so vse od sklenitve iztekajoče pogodbe kooperante spodbujali k prenovi nasadov in odločanju za njim zanimive sorte. Med te sodijo predvsem rumeni muškat, muškat ottonel, sauvignon, sivi in modri pinot, medtem ko jih odkup sort kot so šipon, rizvanec, kerner, mešano belo ali modra frankinja, ne zanima več.

Sicer se je nov razvojni cikel v podjetju pričel že leta 2009, ko je podjetje družine Puklavec poplačalo ostale družbenike in v celoti prevzelo podjetje. V tem času do danes je bilo v podjetje vloženega veliko truda in finančnih sredstev z namenom razvoja in konkurenčnosti na globalnem trgu. Vse z namenom dviga kakovosti vina in poseganje po višjem segmentu trga. Tako je bilo od leta 2009 vloženega v razvoj dejavnosti za kar 12,4 mio EUR sredstev. Od tega v osmih letih v obnovo 211 ha vinogradov približno 4 mio EUR v 8 letih. Preostalih dobrih 8 mio EUR pa je bilo vloženih v opremo in tehnološke posodobitve: posodobitev predelave grozdja, polnilne linije, fermentacije pod kontroliranimi pogoji (hala 3), prešne hiše in peninske kleti. Vse investicije so bile narejene s ciljem dviga kakovosti in s tem proizvodnje vin z višjo dodano vrednostjo. Tako postajajo s svojimi kakovostnimi vini vse bolj prepoznavni tudi izven meja Slovenije, zajeten pa je tudi seznam mednarodnih nagrad od katerih jim največ pomeni aktualna platinasta medalja na največjem svetovnem ocenjevanju Decanter, kjer je njihov Šipon 7 numbers bil izbran za najboljše belo slovensko vino.

Trenutna letna proizvodnja je 4 milijone litrov vina in so eden največjih slovenskih izvoznikov vin. „Naša vina so z letalskimi družbami kot so KLM Royal Dutch Airlines, Brussels Airlines, Adria in Virgin Atlantic, preletela že ves svet. V maloprodajnem sektorju so naša vina dobro ustaljena v številnih velikih verigah supermarketov po svetu in ponosno predstavljajo Slovenijo kot vinsko deželo na svetovnem vinskem zemljevidu“, pove direktor podjetja Mitja Herga, ki dodaja, da se v družbi zavedajo nujnosti prilagajanja, kajti ker je globalni trg vin neizprosen, preživijo samo najboljši. Prilagajajo se tako sami kot tudi kooperanti oziroma dobavitelji grozdja. S tem bodo zasledovali tri cilje: Prvi je ta, da bodo lahko tistim pridelovalcem grozdja, ki so profesionalni in ki delajo kvalitetno, dvignili odkupne cene grozdja za najmanj 17 % in jih s tem zadržali, da ne bodo prodajali grozdja v tujino, kjer so trenutne odkupne cene višje. Drugi cilj je kontrola surovine od začetka do konca. Tretji cilj pa je vzpostaviti sodelovanje in odkupovati le najboljše grozdje, saj le tako lahko potem s kletarjenjem proizvedejo najkvalitetnejša buteljčna vina, kar je tudi v skladu s strategijo in vizijo podjetja.

„Veseli nas, da bomo lahko po naši oceni od kooperantov še zmeraj odkupili okrog 65 odstotkov sedanjih količin grozdja, pri čemer nas zanima predvsem direktni odkup, ki ga želimo povečati še za okoli 750 ton. Tistim, ki niso bili sposobni slediti razvoju, pa se bomo žal morali zahvaliti. Verjamemo, da nova situacija za te ne bo preveč neugodna, saj je do tega še eno leto in pol, tako da si bodo lahko v tem času poiskali nove kupce za grozdje, ki pa jih v Sloveniji po našem vedenju ne manjka. Le iz najboljšega grozdja je možno prikletariti šampionska vina,“ še dodaja Herga, ki je prepričan, da zaradi tega ne vidi težav za vinogradnike, saj bodo ti lahko svoj pridelek prodali kletem z drugačno strukturo prodaje. Kakorkoli že, s tistimi kooperanti, s katerimi nameravajo skleniti nove dogovore, želijo to storiti do junija letos. Po njegovih ocenah bodo pogodbe sklenili z okoli 130, medtem ko za sodelovanje ne bo več prostora za okoli 100 dosedanjih kooperantov.

 

PUKLAVEC FAMILY WINES

Puklavec Family Wines je ena vodilnih slovenskih vinskih kleti. Vinska zgodba družine Puklavec se je začela leta 1934, ko je Martin Puklavec zastavil vizijo: skupaj ustvarjati najboljša vina. Od leta 2009 za klet ponovno skrbi družina Puklavec, ki še vedno ohranja temeljne vrednote: strast, trdo delo in predanost najvišji kakovosti. Tradicijo prepletajo z najsodobnejšo tehnologijo, s katero postavljajo nove trende na področju vinarstva in vinogradništva. Vina iz kleti Puklavec Family Wines so elegantna in ustvarjena z brezkompromisno predanostjo do detajlov. So harmonična in ekspresivna kot sama pokrajina, ki daje dom njihovim vinogradom.

 

Besedilo: O.B.