Edi Štanta iz Podgrada z najboljšo domačo salamo!

Šest najboljših z 22. pomurske salamiade potuje na državno tekmovanje.

V soboto, 10. marca 2018,  je z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo v restavraciji hotela Radin v Radencih potekal zaključek 22. pomurske salamiade „Radenci 2018“, ki jo je ob podpori prijateljev in partnerjev pripravilo Turistično društvo Radenci, pod vodstvom Karmen Žibret Kavčič, Emila Šmida, Dejana Beriča, Franca Šadla… Vse skupaj se je začelo že sredi tedna, ko so v gostišču Erinox v Radencih zbirali vzorce, čez dva dni, v petek, je v hotelu Izvir potekalo ocenjevanje, nato pa še v soboto posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov, na kateri se je poleg tekmovalcev in njihovih svojcev udeležilo veliko drugih obiskovalcev. Vsi oni so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame ter se malo pozabavali. Za prijeten večer so poskrbeli mlada harmonikarica Eva Tompa, humorist-pisatelj Marko Kočar ter ansambel Horizont…

Na 22. pomurski salamiadi je sicer sodelovalo 47 izdelovalcev domačih salam z 59 vzorci, med njimi je bilo 15 novih salamarjev, ki so nastopili prvič. Vse izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič, univ. dipl. inž. živ. teh., Zdenka Tompa, učit. kuharstva, gastronom kulinarik, Ljubo Fekonja, dr. med. vet., mag. Milko Lebarič univ. dipl. inž. živ. teh, Igor Kustec, univ. dipl. inž. živ. teh. in Milan Hari, univ. dipl. inž. živ. teh. Med ocenjevanjem je komisijo pozdravil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled. Med očitno kakovostnimi izdelki so člani komisije imeli težavno delo, a so se morali odločiti za šest najboljših, točke pa so podelili prav vsem. Končni vrstni red: 1. Edi Štanta (Podgrad) 53,6 točke; 2. Viktor Zemljič (Boračeva) 52,9; 3. Milan Kolar (Beltinci) 52,6; 4. Martina Kolar (Odranci) 52,3; 5. Marjan Kralj (Ihova) 52,0; 6. Vid Halec (Grabonoški Vrh) 51,5 itd. Vseh šest (desetina vseh prisotnih) najboljših se bo udeležila slovenskega finala salamiad, ki bo 12. maja v Leskovcu pri Krškem.

 

Sicer pa so nas ob robu prireditve organizatorji seznanili, da je na vseh 22 pomurskih salamiadah bilo ocenjeno skupaj 1542 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 433 salamarjev. Vseh 22 salamiad sta se udeležila dva salamarja: letošnji zmagovalec Edi Štata iz Podgrada pri Gornji Radgoni in Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev. Najuspešnejši salamarji pomurskih salamiad, ki so se uvrščali na finalno prireditev pa so: Jože Hamler, ki se je državnega finala udeležil 11 krat, sledijo pa: Marjan Kralj 10 krat, Karel Rožman in Milan Kolar po 7 krat, Darko Hlupič 5 krat itd.

 

Besedilo: O.B.