Vinski večer Sommelierska selekcija 2018 v gostilni Lečnik na Ravnah na Koroškem

Dvanajsterica vin in vinarjev s 15. tekmovanja Sommelierska selekcija 2018, v organizaciji Zavoda SloVino, predstavljena v gostilni Lečnik na Ravnah na Koroškem.

Prva je posebna. Nepozabna. In drugačna, kot je kdor koli pričakoval. Takšna je bila tudi prva sezona vinskih večerov v gostilni Lečnik na Ravnah na Koroškem. V skupni tok se je ujela energija Toma Lečnika, ki je želel v gostilni storiti korak naprej, in Boruta Godca, ki je želel ljubezen do vina prinesti tudi na Koroško.

»Brez pretiravanja v številu dogodkov, vinski večeri naj bodo zgodbe vin, ki se predstavljajo razgaljena in v družbi hrane, ki naj vinom omogoči, da zaživijo polnost trenutka,« je bilo vodilo vinskih večerov. V prvi sezoni jih je bilo pet. Prvi štirje so bili namenjeni posameznim kletem in predstavitvam njihovih vin v zaokroženi zgodbi, zadnji pa je bil drugačni. Ker pač je bil krona sezone. Prve sezone. Bil je večer vin, izbranih na Sommelierski selekciji 2018.

Jubilejno, 15. tekmovanje Sommelierska selekcija 2018, je zbralo na enem mestu, na enem izboru, 67 vinarjev in kar 204 njihova vina. Komisija sommelierjev je izbirala vina v petih kategorijah, v katerih so člani komisije ocenjevali povezljivost vin s posamezno vrsto jedi, in še v 14 kategorijah, kjer so izbirali najboljša vina posameznih kategorij. In izmed izbranih vin Sommelierske selekcije 2018 je nastal izbor dvanajsterice vin in vinarjev, ki so bili predstavljeni na sklepnem večeru prve sezone vinskih večerov na Ravnah na Koroškem. Zožiti izbor na dvanajsterico je bil zahteven, saj si prav vsa na Sommelierski selekciji 2018 izbrana vina zaslužijo predstavitev. Glavno vodilo je bilo, da morajo izbrana vina predstavljati vse tri slovenske vinorodne dežele. Dvanajsterico, ki se je predstavila, so sestavljala naslednja vina:

Penina rose brut 2009 iz vinske kleti Frelih z osvojenim nazivom Porto rose2 – Rose Sommelier selection 2018 za peneča rose vina; spremljala jo je testenica z nadevom iz skute in špargljev

Prvi trojec, ki se je predstavil ob spremljavi testenin s šparglji in bučkami v smetanovi omaki, so sestavljala vina, vsa z nazivom ŠPargelj vina – vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommeleierska selekcija 2018:

Rebula 2016, suho, Wine Estate Lavrenčič iz Dupelj pri Vipavi;

Sivi pinot 2016, suho, iz kleti Vino Andrejc iz Zreč,

Zeleni silvanec 2017, suho, iz kleti Žaren iz Nemške vasi pri Krškem.

Drugi trojec, spremljan s filejem lososa z limono in rožmarinom ter pečeno polento, so sestavljala vina z nazivom Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2018:

Sivi pinot 2017, suho, Vino Gaube iz Špičnika pri Zgornji Kungoti;

Zelen 2017, suho, iz vinske kleti Trta 1949 z Planine pri Ajdovščini;

Sivi pinot 2016, suho, iz kleti Vina Zavec iz Lancove vasi pri Vidmu pri Ptuju.

Tretji trojec v spremljavi stejka Wellington so sestavljala vina z nazivom Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2018:

Modra frankinja 2017, suho, iz kleti Vino Püst iz Polja pri Bistrici ob Sotli;

Refošk 2016, suho, iz kleti Vinales iz Šmarja pri Kopru;

Merlot 2016, suho, s Kmetije Prinčič iz Kozane v Goriških brdih.

Prleško gibanico, novost med kategorijami letošnje Sommelierske selekcije 2018, je spremljal

Šipon 2015, polsladko, iz kleti Vinogradništvo družina Kos iz Ključarevcev pri Ljutomeru.

In sladico, snežne kepe, je spremljalo vino z nazivom Best of Sweet Sommelierska selekcija 2018

Traminec & rumeni muškat 2016, sladko, iz kleti Puklavec Family Wines iz Ormoža

Gostom razprodanega vinskega večera – zbralo se jih je 45, kolikor je največje možno število gostov, smo z izborom in naborom vin želeli predstaviti ne le zgodbe posameznih vin, temveč tudi, da lahko posamezne jedi nadgrajujemo in dopolnjujemo z vini, ki so med seboj različna tako po sortah kot tudi po geografskem poreklu ter načinu negovanja in zorenja v kleteh. Odziv je bil izreden in udeleženci vinskega večera so bili navdušeni nad vini in možnostmi, ki jih vina kljub svoji različnosti nudijo pri kombiniranju s hrano. Zaželeli so si, da bi tudi prihajajočo, drugo sezono vinskih večerov na Ravnah na Koroškem sklenil podoben večer, ki bi omogočil primerjavo vin iz sommelierskega izbora k posameznim jedem, večer, ki prinaša udeležencem nova znanja pri kombiniranju vin s hrano, in odpira nove poglede vina, idealno združljiva s posameznimi jedmi. Predvsem da se ne smemo zapirati v neke ustaljene povezave in da je dobro iskati nove in nove kombinacije, ki jih omogočajo vina.

Besedilo: Borut Godec