To soboto, 1. septembra, bo v Padni potekala prva Bobičijada. Na kuharskem tekmovanju se bodo v kuhanju priljubljene istrske minetre pomerile tričlanske ekipe. Ocenjevanju jedi bo sledila podelitev nagrad in zabava z avbi Brothers.
Čas mlade koruze je tudi čas bobičev, priljubljene istrske mineštre z glavno sestavino – koruznim zrnjem. Receptov za bobiče je mnogo, kar je tudi razlog za sobotno tekmovanje v kuhanju bobičev – Bobičijado. Namen prireditve, ki jo organizira Krajevna skupnost Padna v sodelovanju s Turističnim zdruenjem Portoro, je ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila kraja, promocija kulinarike in vinske kulture, zabava in druenje ob domači kulinarični ponudbi.
Osnovne sestavine, torej mlado koruzo, rjav fiol, krompir, svinjsko meso, paradinik, korenje in sestavine za pešto, bodo zagotovili organizatorji. Na kuharskem tekmovanju se bodo pomerile tričlanske ekipe, s kuharjem na čelu in dvema pomočnikoma, ki bodo najboljše mineštre kuhali med 16. in 19. uro. Jedi bo ob koncu tekmovanja ocenila irija, ki jo bodo sestavljali poznavalec istrske kulinarike Miro Tomšič, svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak in predsednik Krajevne skupnosti Padna Robert Titan. irija bo ocenjevala izgled tekmovališča, organiziranost in usklajenost ekipe ter okus, videz in aromo bobičev. Najboljše tri ekipe bodo prejele praktična darila in plakete, ostali tekmovalci pa priznanja in knjine komplete Istrske jedi z zgodbo. Za dobro vzdušje v eni izmed najočarljivejših istrskih vasi, Padni, bodo od 20. ure dalje poskrbeli avbi Brothers.
Ekipe se lahko na Bobičijado prijavijo še do 30. avgusta preko prijavnice na spletni strani Krajevne skupnosti Padna.
Pripravila: Polona igo, Turistično zdruenje Portoro, g. i. z.