Bobičijada – prvo tekmovanje v kuhanju bobičev v Padni

To soboto, 1. septembra, bo v Padni potekala prva Bobičijada. Na kuharskem tekmovanju se bodo v kuhanju priljubljene istrske mineštre pomerile tričlanske ekipe. Ocenjevanju jedi bo sledila podelitev nagrad in zabava z Žavbi Brothers.

Čas mlade koruze je tudi čas bobičev, priljubljene istrske mineštre z glavno sestavino – koruznim zrnjem. Receptov za bobiče je mnogo, kar je tudi razlog za sobotno tekmovanje v kuhanju bobičev – Bobičijado. Namen prireditve, ki jo organizira Krajevna skupnost Padna v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, je ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila kraja, promocija kulinarike in vinske kulture, zabava in druženje ob domači kulinarični ponudbi.

Osnovne sestavine, torej mlado koruzo, rjav fižol, krompir, svinjsko meso, paradižnik, korenje in sestavine za pešto, bodo zagotovili organizatorji. Na kuharskem tekmovanju se bodo pomerile tričlanske ekipe, s kuharjem na čelu in dvema pomočnikoma, ki bodo najboljše mineštre kuhali med 16. in 19. uro. Jedi bo ob koncu tekmovanja ocenila žirija, ki jo bodo sestavljali poznavalec istrske kulinarike Miro Tomšič, svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak in predsednik Krajevne skupnosti Padna Robert Titan. Žirija bo ocenjevala izgled tekmovališča, organiziranost in usklajenost ekipe ter okus, videz in aromo bobičev. Najboljše tri ekipe bodo prejele praktična darila in plakete, ostali tekmovalci pa priznanja in knjižne komplete Istrske jedi z zgodbo. Za dobro vzdušje v eni izmed najočarljivejših istrskih vasi, Padni, bodo od 20. ure dalje poskrbeli Žavbi Brothers.

Ekipe se lahko na Bobičijado prijavijo še do 30. avgusta preko prijavnice na spletni strani Krajevne skupnosti Padna.

Pripravila: Polona Žigo, Turistično združenje Portorož, g. i. z.