Praznik Traminca in dvig klopotca 2018

Na Kapeli so ocenili 29 vzorcev izjemnega traminca

Ob letošnji dobro obiskani družabni prireditvi „Praznik Traminca in dvig klopotca 2018“, ki sta ga tudi tokrat, ob pomoči Občine Radenci, Zavoda za turizem in šport Radenci ter Zdravilišča Radenci, pripravil Turistično društvo Klopotec Kapela in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje tramincev, ki je na območju Radgonsko-Kapelskih goric najbolj razširjeno v Sloveniji. Enološki, etnološki in kulturno-turistični dogodek, ki je potekal „Pri preši“, natančneje okrog Doma vinogradnikov na Kapelskem Vrhu, je postregel s pestro kulinarično in vinsko ponudbo, različni izdelki in pridelki pa so se bohotili s številnih stojnic. Poleg tradicionalne žar ponudbe, so tokrat kuhali tudi tradicionalno štajersko kislo žüpo iz svinjskih nogic, zgodba zase pa je bila pokušnja 29 vzorcev Traminca, katerega so pred tem strokovnjaki uradno ocenili in najboljše nagradili, vsi traminci pa so bili tudi razstavljeni za ogled. Ob vsem tem in dejstvu, da so na 25. postavitvi klopotca in 12. ocenjevanju tramincev, kar je duhovito povezoval humorist Samo Tuš-Korl, nastopili: Vokalni kvintet Klopotec Kapela, plesalka Nastja Fekonja s točko „migam s srcem“, da so za zabavo skrbeli člani glasbene skupine D-Dur iz Prekmurja, ki deluje že četrto leto, njeni člani pa so: Mario Horvat (kitara, vokal), Marko Kardinar (harmonika, vokal) in Robert Tibaut (bas kitara, vokal), ter irska skupina Desmond Doyle and the Voluntiers, niti ne preseneča takšen obisk.

Vse prisotne so že na uradnem začetku dogajanja pozdravili: predsednica TD Klopotec Kapela Urška Lukovnjak, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela-Radenci Danilo Rihtarič ter predsednik komisije za ocenjevanje tramincev Lojze Filipič in vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Klobasa. Zraven so bili tudi predstavniki pobratenega Društva vinogradnikov Šentjernej, v njihovem imenu je vse pozdravil Denis Gorenc, ki je predsedniku domačih vinogradnikov Danilu Rihtariču izročil darilo, in sicer povečano fotografijo ter karton dolenjskega „kralja“ cvička. Kot je dejal Gorenc so nameravali pripeljati tudi svojo maskoto-petelina, a jim tokrat ni uspelo, hudomušno pa je dodal, kako so prišli na Kapelo, da bi s sladkim tramincem nekoliko „popravili žmah po kislem cvičku“.

 

Pred uradno postavitvijo klopotca, kar je »na skrbi« imel ovtar Samo Tuš ob sodelovanju vinske kraljice Katje Klobasa in vinskega viteza dr. Alojza Slaviča, so razglasili rezultate letošnjega ocenjevanja tramincev. O dišečih in sladkih tramincih, kot enemu kraljev vin, ki zlasti uspevajo v vinogradih RadgonskoKapelskih in tudi Prekmurskih goric, ter na avstrijskem Klöchu, je spregovoril velik, svetovno priznan poznavalec vin, nekdanji glavni enolog Radgonskih goric, ter vinski in šampanjski vitez, Alojz Filipič, ki je bil tudi predsednik ocenjevalne komisije tokratnega ocenjevanja tramincev. Poleg njega sta bila še dva ugledna strokovnjaka, in sicer nekdanja enologinja v Jeruzalemu Ormož ter upokojeni direktor Radgonskih goric, Franc Škorbar, oba sta sicer tudi vinska viteza. Omenjena komisija je odločila, da je najboljši traminec na ocenjevanje prinesel domači vinogradnik iz bližnjih Okoslavcev, Vlado Kupljen, ki je za traminecledena trgatev prejel vrhunsko oceno 19,83. Na drugo mesto se je uvrstil traminec Gregorja Belaka (Paričjak) z oceno 18,70. Dve naslednji najvišji oceni (18,50 in 18,47) sta prejela traminca „Vina Steyer“ s Plitvice. Oceno 18,43 je prejel traminec iz Radgonskih goric d.d., sledijo pa: Marija & Milan Heric (Murski Vrh) – 18,40; Štefan Krampač (Kopriva, Razkrižje) in Darko Fajfar (Paričjak) oba po 18,37 itd.

 

Mimogrede pa so obiskovalci tokrat prvič bili tudi priče nadvse zanimivih vinogradniških iger, kjer je „dogajanje“ bilo v vinogradu od pomladi do jeseni. V šestih igrah je tekmovalo šest mešanih ekip (ženska+moški, starejša od 15 let). Po šestih igrah: Vasovanje – k diklinam hoditi; Bežanje po goricah; Gnojenje goric; Svinjo biti; Nošenje püte in Tretanje – prešanje, je zmagala ekipa Tropine (Sara Trstenjak & Denis Ilijevec) pred ekipo Hitre tačke (Stanka & Miro Majerič) in ekipo Upanje (Nataša & Sendy Anželj). Četrto mesto so osvojile ekipe: Topli Špricar (Mihaela & Davorin Zamuda), Petelin Društva Vinogradnikov Šentjernej (Zvonka & Vid Borse) ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela-Radenci (Jelka Weber & Anton Misja). Vse sodelujoče ekipe so ob koncu prejele spominska darila.

 

Besedilo: O.B.