Puklavec Family Wines že tretjič postal Vinar leta

V Gornji Radgoni so razglasili rezultate ocenjevanja „Vino Slovenija 2018“

Na 44. mednarodnem ocenjevanju „Vino Slovenija – Gornja Radgona 2018“, kjer so podelili nad 600 različnih odličij, je vinska klet Puklavec Family Wines že tretjič osvojila laskavi naslov Vinar leta. S svojimi vini pod blagovnimi znamkami Jeruzalem Ormož, Ljutomerčan, Estate Selection in ekskluzivno linijo Seven Numbers so na letošnjem ocenjevanju v Gornji Radgoni dosegli izjemne rezultate in skupno osvojili kar 30 medalj, od tega tudi šampiona – za Chardonnay 2017 Limited edition, ki je hkrati tudi prvak Jeruzalemske vinske turistične ceste. V kleti so na dosežene uspehe izjemno ponosni. Prestižni naslov za Vinarja leta so osvojili že dvakrat – leta 2014 in 2016, tretji naslov pa še dodatno potrjuje odličnost dela v zadnjih letih in vrhunsko kakovost njihovih vin, ki so dosegljiva vsem in s katerimi osvajajo številna priznanja tudi v tujini. Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti je ob prejemu priznanja povedal: “Veseli nas, da sta naš trud in predanost prepoznana na največjih ocenjevanjih vina, kar potrjuje, da je pot, katero smo si začrtali pred leti, pravilna. Na tretji naslov Vinar leta smo izredno ponosni, zato bi se ob tej priložnosti rad zahvalil vsem svojim sodelavcem, saj smo prav vsi zaslužni za prejem tega naziva”.

Poleg treh naslovov Vinar leta, je Puklavec Family Wines prejemnik prestižne mednarodne medalje Decanter Platinum za Šipon iz linije vin Seven Numbers ter hkrati prejemnik priznanja za enega najboljših vin na svetu po izboru specializirane revije The Drinks Business za Sivi pinot Seven Numbers. Na uglednih mednarodnih ocenjevanjih so prejeli priznanja tudi na Expovinis v Braziliji za najboljše belo uvoženo vino ter šampiona na ocenjevanju VinAgora na Madžarskem. Vrhunski rezultati so plod trdega dela, strasti in predanost najvišji kakovosti. Puklavec Family Wines je sicer ena vodilnih slovenskih vinskih kleti. Vinska zgodba družine se je začela leta 1934, ko je Martin Puklavec zastavil vizijo: skupaj ustvarjati najboljša vina. Od leta 2009 za klet ponovno skrbi družina Puklavec, ki še vedno ohranja temeljne vrednote: strast, trdo delo in predanost najvišji kakovosti. Tradicijo prepletajo z najsodobnejšo tehnologijo, s katero postavljajo nove trende na področju vinarstva in vinogradništva. Vina iz kleti Puklavec Family Wines so elegantna in ustvarjena z brezkompromisno predanostjo do detajlov. So harmonična in ekspresivna kot sama pokrajina, ki daje dom njihovim vinogradom.

 

Sicer pa je omenjeno ocenjevanje potekalo sredi julija na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, kjer je sodelovalo kar 573 vin 193 vinarjev iz šestih držav. Letošnje Vino Slovenija Gornja Radgona je letos prineslo dve pomembni novosti in sicer priznanje Prvak države ter Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018. Naslov Prvak države pridobi najvišje ocenjeno vino iz posamezne države, iz katere sodeluje vsaj 25 vzorcev vin. Ocenjevanje s tem utrjuje in širi svojo veljavo v mednarodnem prostoru. Na letošnjem ocenjevanju so si ga prislužila vina iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Prvak ocenjevanja Vino Slovenija 2018, ki postane najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju, je z doseženimi 94,67 točkami postalo vino Ranina SJI 1993, Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., ki je hkrati tudi prvak Slovenije, prvak Avstrije je vino Muskateller Trockenbeerenauslese Ried Mosergut, Weingut Felberjörgl, Kitzeck im Sausal Avstrija z doseženimi 92,67 točkami, prvak Hrvaške pa Traminac izborna berba prošušenih bobica 2015, OPG Đurinski, Kupljenovo Hrvaška, ki je dosegel 93,67 točk.

 

Podelili so tudi nazive Šampion, ki so jih prejeli: za suho nearomatično belo vino Jeruzalem Ormož Chardonnay 2017, Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož; za aromatično suho vino Rumeni muškat 2017, Vinogradništvo Pešl, Jakobski Dol; za polsladko aromatično belo vino Traminec 2011, Vinar Kupljen d.o.o., Okoslavci; za sladko belo vino Laški rizling JI 2011, Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej; za vino teran PTP Izbrani teran PTP 2012, CV – Colja Vino, Matej Colja, Coljava in Izbrani teran PTP 2017, Petelin-Durcik, Durcik Franko, Pliskovica;  za vino cviček PTP Cviček I 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej in Cviček II 2017, Vina Martinčič, Martinčič d.o.o., Šentjernej; za suho rdeče vino mlajše od treh let Domaine Lepovo Grand Cuvée 2015, Tikveš Winery, Skopje, Makedonija; za peneče vino Diona brut nature, Hiša vina Doppler, Kozjak nad Pesnico. In omenjeno priznanje Vinar leta je pripadlo prleškemu vinarju Puklavec Family Wines.

 

Besedilo: O.B.