Devetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi bujte repe, kjer je nastopilo rekordnih 19 ekip
V okviru 23. Pomurskega poletnega festivala (PPF), ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doivimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi 9. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deeli štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne in zgodovinske dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat, na 9. tekmovanju se je, pod vodstvom Urške Horvat Ritlop in pod budnim očesom članov strokovne komisije (predsednica, upokojena učiteljica kuharstva v SŠGT Radenci, Zdenka Tompa, ter člana: profesor gastronomije na SŠGT Radenci Dušan Zelko in vodja kuhinje v Termah Lendava – hotel Lipa v Lendavi, Joe Horvat), v kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, pomerilo rekordnih 19 ekip.
Tekmovalcem je gotovo bilo zelo vroče, kajti e brez ognja je temperatura bila skoraj 35 stopinj, a ker je šlo bolj za druenje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki. Po skoraj štirih urah kuhanja je komisija odločila, da, enako kot lani, med tremi najboljšimi ni sprememb. Le med seboj so se tri ekipe nekoliko premešale. Tokrat se je na 1. mesto uvrstila domača ekipa: Društvo vinogradnikov Velika Polana (trije pari: Joe in Marija Balaek, Stanko in Marija Balaek ter Aleš in Jasna ailg), ki je lani bila druga, 2. mesto je letos osvojila (lani tretje) še ena domača ekipa, in sicer Društvo upokojencev Velika Polana (Elizabeta Gelt, Cecilija Reonja, Angela Kotnjek, Hermina Čoldaš, Zdenka Hozjan, Vida Kavaš, Terezija Raščan). Tretji so letos bili člani Bacardi Boys (Boris Vuk, Sandi Makoter, Martin Horvat), domačega gostišča iz Velike Polane in blinje Gomilice, ki so lani in predlani bili zmagovalci, e leta 2015 pa drugi. Vse ostale ekipe so si podelile 4. mesto.
Komisija je, po besedah predsednice Zdenke Tompa ugotovila, da so vse ekipe skuhale odlične izdelke, o vrstnem redu pa so odločale malenkosti. Prav zato nihče ni bil razočaran nad dosekom, še posebej ob dejstvu, da so se po vročem popoldnevu (tekmovanje v kuhanju bujte repe, trnica prilonosti, ustvarjalne delavnice za otroke, Bumerang sreče…), v večernem času, za zabavo skrbeli člani znane skupine Vibration, na koncu pa še legendarna Riblja čorba. Vse ekipe so sicer, iz rok predsednika TD Velika Polana Štefana Jaklina, dobile tudi lepe nagrade in priznanja. Mimogrede so člani komisije bili zelo zadovoljni s tekmovalnimi porcijami jedi, ki se prenaša iz roda v rod. Skuhano bujto repo so na koncu razdelili obiskovalcem. Organizatorji PPF Društvo Štrk Slovenija si z dogodkom prizadevajo za promocijo te jedi na lico, da bi bila še več na domačih mizah in v gostinski ponudbi.
Sicer pa je organizator ene največjih kulturnih, zabavnih in etnoloških prireditev ne le na skrajnjem severovzhodu drave, temveč tudi širše, Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava društva za šport, turizem, razvoj in kulturo) iz Velike Polane, poskrbel za veliko dogajanja, saj so (bodo) med 28. julijem in 4. avgustom nastopili mnogi tudi svetovno znani glasbeniki,… Seveda so se vmes vrstile tudi kulturne prireditve, športna tekmovanja ipd. In takšnih mnoic obiskovalcev iz Pomurja in cele Slovenije ter iz sosednjih Madarske, Hrvaške in Avstrije pa bi si lahko eleli vsi organizatorji poletnih prireditev. Zanimivo je tudi, da je povsod zraven, poleg samih prostovoljcev, tudi domači upan Damijan Jaklin.
BUJTA REPA
Sestavine: 850 g kisle repe, 650 g svinjskega mesa (hrbet), lahko tudi prekajeno, 120 g prosene kaše, 2 zvrhani lici masti, 20 g moke, 1–2 stroka česna, 1 manjša čebula, lovorov list, 5–10 zrn popra, ščep kumine, sol.
Postopek priprave: Meso in repo kuhamo skupaj in ko je meso e skoraj mehko, zakuhamo prebrano in oprano kašo. Moko na masti svetlo rumeno popraimo, dodamo nasekljano čebulo ter strt česen in takoj ko zadiši, prilijemo malo hladne vode, malce pokuhamo ter dodamo repo. Začinimo z lovorjem, poprom in kumino, po okusu še solimo ter dobro prevremo. Bujto repo damo v lončeno posodo, nanjo pa na rezine narezano meso. Zraven so poleg mesa (svinjska pečenka) lahko pečenice, krvavice, koline, kašnice ipd.
Polanska bujta repa v Guinnessovi knjigi rekordov!
Vsakdo med nami se trudi, da bi v ivljenju kaj dosegel, ustvaril, se dokazal… osvojil medalje, pokale ali nemara celo postavil svetovni rekord. Prav zaradi tega se je leta 1951 Britancu Hughu Beaverju, direktorju pivovarne Guinness, porodila zamisel o Guinnessovi knjigi rekordov. Prva je izšla 27. avgusta 1955 in takoj postala uspešnica. Odtlej jo je kupilo e več kot 130 milijonov bralcev. Vsako leto izide v več kot 100 dravah in več kot 25 jezikih. In od leta 2014 so se v njej našli tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom leta 2013, ta vsako leto poteka v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca, v velikanskem kotlu za 3600 litrov skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov znamenite prekmurske bujte repe.
Ta je del naše dediščine, zato je prav, da je tudi del naše prihodnosti – da ne gre v pozabo in da jo bodo lahko okušali zanamci. Tako so se člani društva Štrk Slovenija odločili, da z vpisom bujte repe v Guinnessovo knjigo rekordov izzovejo še druge, da z naskakovanjem rekorda posredno razširjajo bujto repo še v nova okolja. Rekordno jed so skuhali na odprtem ognjišču in jo brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem. Tako so skoraj vsi prebivalci Velike Polane postali del novega Guinnessovega svetovnega rekorda…
Besedilo: Oste Bakal