LA VIE EN ROSE PortoRose2 – rose & rosé festival

Lepota, gracioznost, prefinjenost podobe, vonja in okusa …
Prispodoba raja na zemlji …
Zapeljivost, romantika, ljubezen …
Stoletja preteklosti, stoletja prihodnosti …
Barva, ki je ne pozabiš nikoli …

Kaj imajo skupnega Edith Piaf, Luis Armstrong, Bing Crosby, Dean Martin, Donna Summer, Grace Jones, Madona, ZAZ, Lady Gaga, Andrea Bocelli in še kdo?! To, da vidijo »življenje v rožnatem”. Pa ne le vidijo, ampak tudi prepevajo La Vie en Rose, legendarno skladbo Edith Piaf iz leta 1947, ki je svet obarvala v rožnato. 71 let kasneje tudi Portorož, kjer se je med 26. in 27. majem 2018 odvijal PortoRose2 – rose & rosé festival, ki je kot koncept in projekt nastal v soavtorstvu med Centrom za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem in Zavodom SloVino. Podobno kot vinska trta, ki potrebuje nekaj let, da obrodi, tudi organizacija zahtevnih in kompleksnih festivalov potrebuje določen čas. Ideja po organizaciji festivala sega že v začetek leta 2013, novembra 2015 pa je prišlo do prve predstavitve projekta Občini Piran in Turističnemu združenju Portorož, s katerim smo v letu 2018 pristopili k partnerstvu pri izpeljavi projekta.

Rose je barva številnih odtenkov med belo in rdečo – od bakrene, čebulne, svetlo rožnate in “pink”, do češnjevo rdeče. Barva roséjev marsikatero dekle in žensko tudi danes spominja na barvo najbolj žlahtnih parfumov. Slad, svežina, lahkotnost, mladost, nežnost, elegantnost in zapeljiva komunikativnost so sinonimi brezmejne lepote ženskosti pa tudi rosé vin, ki so prav zato vse bolj priljubljena tudi med mladimi, ki šele vstopajo v svet kulture vina. Rosé vina odražajo lifestyle žensk in moških, mladih in starih, deloholikov in hedonistov, ki se zavedajo, da je pogled na svet ob kozarcu roséja veliko lepši. Po rosé vinih najraje in najpogosteje posegamo v pomladnih in še zlasti v poletnih časih. A navidezna sezonskost odraža stereotipne poglede na tradicionalno razumevanje rosé vin, ki dobrojedce nagovarjajo v vseh letnih časih in v kombinacijah s številnimi jedmi.

Na Slovenskem se lahko pohvalimo s številnimi izjemnimi roséji, saj se vedno več odličnih vinarjev odloča tudi za pridelavo mirnih ali penečih se rosé vin. Vinski vrhunec festivala je predstavljal ekskluzivni “Rosé wines masterclass«, ki je potekal v Kristalni dvorani Hotela Kempinski Palace Portorož, v organizaciji Zavoda SloVino in Centra za gastronomijo in kulturo vina UP. Več kot 60 obiskovalcev je imelo priložnost sodelovati na vodeni degustaciji 27 izbranih mirnih roséjev in rosé penin iz vseh vinorodnih dežel Slovenije. Prof. dr. Tatjana Košmerl in mag. Tadeja Vodovnik Plevnik sta goste popeljali v skrivnostni, lep in komunikativen svet roséjev, ki so jih lahko okušali iz ročno narejenih kelihov prestižne linije Armonia Steklarne Rogaška Slatina. Prigrizke kuharskih mojstrov iz hotela Kempinski je dopolnjeval programski vodnik po masterclassu. Na festivalu je v obeh dneh sodelovalo več kot 30 slovenskih vinarjev in nekaj primorskih gostincev, ki so pripravljali jedi iz vrtnic. Vinoljube je usmerjal Vinski vodnik po festivalu ter komunikativno zasnovane lesene oznake vinskih kleti na festivalskih prizoriščih.

V sklopu festivala moramo izpostaviti tudi vinsko ponudbo v zelo ličnem, ambientalno urejenem Rožnem vrtu v središču Portoroža, ki je dva dni omogočal dostop do izbranih roséjev – prvi dan do tistih iz vseh vinorodnih dežel Slovenije in drugi do tistih iz slovenske Istre. Turistično združenje Portorož je poskrbelo za bogat kulturni in družabni program z otroškimi ustvarjalnicami, jazz in blues ritmi Dixie Šok Banda, akrobacijami F&B Acrobatics, uličnim cirkusom Teatra ZUM ter izjemno interpretacijo La vie en rose Nuše Drašček, Jan Plestenjak pa je vrtnično alejo slavnih obogatil z zasaditvijo svoje vrtnice. Bil je čas za zapeljive roséje, vonj po vrtnicah, za romantiko in ljubezen …

Da so vrtnice in roséji odlična kombinacija, so potrdili številni obiskovalci festivala, katerega evalvacija je pokazala, da smo na pravi poti, saj je festival dobil eno od višjih ocen med vsemi festivali v Občini Piran. To nas navdaja s prepričanjem, da se lahko PortoRose2 – rose & rosé festival razvije v krovni festival na destinaciji, saj lahko s svojim kreativnim in inovativnim konceptom pripomore h krepitvi lokalne identitete in k še večji mednarodni prepoznavnosti vinorodne Slovenije.

dr. Aleš Gačnik