Na letonji prireditvi Praznik gibanice ocenili 16 sladic iz Prlekije in Prekmurja
Letošnji, 20., praznik občine Krievci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018“, ki sta jo tudi tokrat pripravila Kulturno in izobraevalno društvo Kelih ter občina Krievci. Poleg ocenjevanju samih gibanic so tudi letos razglasili vina, ki se prileejo omenjeni domači sladici. al je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Krievci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na foto natečaj „Prleška gibanica 2018“, jih je pa še vedno mono videti v avli občinske zgradbe v Krievcih.
Ob vsem tem je sobota, 8. 9. 2018, bila zelo teko pričakovana, saj so članice društva Kelih pred pričetkom zabave ob 20. prazniku občine Krievci pripravile razglasitev rezultatov in podelile priznanja za ocenjevanje prleških gibanic. Ob tej prilonosti so za krajši kulturni program poskrbeli Manica Sušec in članica Keliha Karmen Dragović, saj sta pripravili odličen skeč. Ob Manici sta na odru zablesteli še Tajda Budja in Veronika Kos. Zmagovalno fotografijo letošnjega foto natečaja je poslal Ciril Ambro, sicer prekaljeni fotograf z izjemnim čutom za fotografiranje prleške krajine. Sara Vinkovič, predsednica komisije, je to povedala tudi v obrazloitvi. Vina k prleški gibanici so se letos izbrala v okviru akcije Sommelier selection 2018, in sicer kot rezultat sodelovanja društva Kelih, Zavoda SloVino in Društva vinskih svetovalcev sommelier Slovenije. Sommelierji so izbrali pet polsladkih vin, ki jih priporočajo k prleški gibanici, in to so: muškat ottonel 2017 (Vinogradništvo Krampač), šipon 2015 (Vinogradništvo Druina Kos), muškat ottonel 2017 (Vina Avos) ter dva rumena muškata 2017 (Vino Leber in Vinogradi Horvat).
Ocenjevanja prleških gibanic, skupaj jih je bilo 16, so se letos na povabilo društva lotile predsednica ocenjevanja Elvira Štumpf ter članici Zdenka Tompa in Frančka Lebarič. Med trnimi ponudniki je bilo letos pet izdelkov, navdušilo pa je tudi 11 prleških gibanic v kategoriji ljubitelji prleške gibanice. Vsi sodelujoči na ocenjevanju so dobili priznanja. V kategoriji trnih ponudnikov je slavil Mlinopek (Murska Sobota), sledita Turizem na podeelju Tompa (Stara Cesta, Ljutomer) in Terme Banovci itd. Med ljubitelji prleške gibanice je zmagalo TD Banovci, Martina Nemec (Ljutomer) je bila druga, Sara Zamuda (Stara Nova vas) pa tretja itd. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je postala prleška gibanica članov TD Banovci, Lončarstvo uman pa jim je ob tej priliki podarilo lončeni pekač za peko prleške gibanice. Tamara Flegerič, vodja ocenjevanja prleške gibanice, je povedala, da je bil boj za najvišja mesta zelo tesen, Elvira Štumpf pa je dodala, da so jih tekmovalni izdelki navdušili, so pa tistim, ki so prleško gibanico spekli na ognjišču, brez uporabe pekača, odbili točko.
upan občine Krievci, mag. Branko Belec, je ob tej priliki dejal, da je Prleška gibanica postala pomembna turistično-gastronomska prireditev, sama sladica pa postaja zaradi intenzivne promocije po Sloveniji in na druabnih omrejih čedalje bolj prepoznavna na slovenskem parketu. Ne nazadnje je prleška gibanica dobila tudi svojo spletno stran www.prleska-gibanica.si, za kar je poskrbelo društvo Kelih.
Besedilo: O.B.