Najboljšo prleško gibanico je spekla ekipa TD Banovci

Na letošnji prireditvi „Praznik gibanice“ ocenili 16 sladic iz Prlekije in Prekmurja

 

Letošnji, 20., praznik občine Križevci je še posebej obogatila tudi tradicionalna prireditev „Prleška gibanica 2018“, ki sta jo tudi tokrat pripravila Kulturno in izobraževalno društvo Kelih ter občina Križevci. Poleg ocenjevanju samih gibanic so tudi letos razglasili vina, ki se priležejo omenjeni domači sladici. Žal je letošnji praznik tradicionalne prleške sladice krojilo vreme. Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je bila prireditev prvo soboto v septembru odpovedana, čeprav so se ljubitelji kulinarike in pohodništva iz cele Slovenije letos veselili predvsem kulinaričnega pohoda po občini Križevci. Zato je takrat potekalo le ocenjevanje prleških gibanic, naslednji dan pa je društvo Kelih, organizator prireditve, pripravilo razstavo ocenjenih prleških gibanic, ki je bila prava paša za oči. Navdušile so tudi fotografije, 15 jih je bilo, ki so prispele na foto natečaj „Prleška gibanica 2018“, jih je pa še vedno možno videti v avli občinske zgradbe v Križevcih.

 

Ob vsem tem je sobota, 8. 9. 2018, bila zelo težko pričakovana, saj so članice društva Kelih pred pričetkom zabave ob 20. prazniku občine Križevci pripravile razglasitev rezultatov in podelile priznanja za ocenjevanje prleških gibanic. Ob tej priložnosti so za krajši kulturni program poskrbeli Manica Sušec in članica Keliha Karmen Dragović, saj sta pripravili odličen skeč. Ob Manici sta na odru zablesteli še Tajda Budja in Veronika Kos. Zmagovalno fotografijo letošnjega foto natečaja je poslal Ciril Ambrož, sicer prekaljeni fotograf z izjemnim čutom za fotografiranje prleške krajine. Sara Vinkovič, predsednica komisije, je to povedala tudi v obrazložitvi. Vina k prleški gibanici so se letos izbrala v okviru akcije Sommelier selection 2018, in sicer kot rezultat sodelovanja društva Kelih, Zavoda SloVino in Društva vinskih svetovalcev sommelier Slovenije. Sommelierji so izbrali pet polsladkih vin, ki jih priporočajo k prleški gibanici, in to so: muškat ottonel 2017 (Vinogradništvo Krampač), šipon 2015 (Vinogradništvo Družina Kos), muškat ottonel 2017 (Vina Avos) ter dva rumena muškata 2017 (Vino Leber in Vinogradi Horvat).

 

Ocenjevanja prleških gibanic, skupaj jih je bilo 16, so se letos na povabilo društva lotile predsednica ocenjevanja Elvira Štumpf ter članici Zdenka Tompa in Frančka Lebarič. Med tržnimi ponudniki je bilo letos pet izdelkov, navdušilo pa je tudi 11 prleških gibanic v kategoriji ljubitelji prleške gibanice. Vsi sodelujoči na ocenjevanju so dobili priznanja. V kategoriji tržnih ponudnikov je slavil Mlinopek (Murska Sobota), sledita Turizem na podeželju Tompa (Stara Cesta, Ljutomer) in Terme Banovci itd. Med ljubitelji prleške gibanice je zmagalo TD Banovci, Martina Nemec (Ljutomer) je bila druga, Sara Zamuda (Stara Nova vas) pa tretja itd. Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je postala prleška gibanica članov TD Banovci, Lončarstvo Žuman pa jim je ob tej priliki podarilo lončeni pekač za peko prleške gibanice. Tamara Flegerič, vodja ocenjevanja prleške gibanice, je povedala, da je bil boj za najvišja mesta zelo tesen, Elvira Štumpf pa je dodala, da so jih tekmovalni izdelki navdušili, so pa tistim, ki so prleško gibanico spekli na ognjišču, brez uporabe pekača, odbili točko.

 

Župan občine Križevci, mag. Branko Belec, je ob tej priliki dejal, da je Prleška gibanica postala pomembna turistično-gastronomska prireditev, sama sladica pa postaja zaradi intenzivne promocije po Sloveniji in na družabnih omrežjih čedalje bolj prepoznavna na slovenskem parketu. Ne nazadnje je prleška gibanica dobila tudi svojo spletno stran www.prleska-gibanica.si, za kar je poskrbelo društvo Kelih.

 

Besedilo: O.B.