Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije

V društvu vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije se združujemo redni člani,  ki smo uspešno končali izobraževanje za sommelierje prve, druge ali tretje stopnje ter aktivno sodelujemo v društvu. Trudimo se,  da  bi  se nam pridružilo še večje število izobraženih članov. Vsako leto poskušamo pripraviti zanimiv program. Tradicionalno in organizirano  se udeležujemo izbranih strokovnih dogodkov.

Obiskujemo in sodelujemo na različnih sejmih, prireditvah in dogodkih. V programu aktivnosti je letni piknik za člane društva kakor tudi zaključek leta. Piknik smo imeli večkrat na  posestvu Brdo pri Kranju. V letošnjem letu smo ga organizirali v Rušah. Zaključke leta imamo v različnih restavracijah širom po Sloveniji. Vsako druženje članov poskušamo pripraviti zanimivo, predvsem kar se tiče kulinarike ter vinske spremljave. V vsaki restavraciji spoznamo katero izmed lokalnih jedi, člani pa poskušamo pripraviti primerno vinsko spremljavo. Pričeli smo tudi  z dopolnjevanjem znanja na različnih področjih. V lanskem letu smo v ospredje postavili pridelavo grozdja. Zgodaj spomladi smo v oklici Maribora praktično izvedli rez vinske trte ter predavanje na to temo. V mesecu juniju smo člani opravili pletev naših trt v okolici Jeruzalema ter tam v jeseni potrgali grozdje.

Zavedamo se, da se kot sommelierji  moramo vedno izobraževati in slediti novostim na področju sommelierstva. Posebno pozornost namenjamo znanjem od trte do kozarca, vinogradništvu, vinarstvu, kulinariki in ter druženju. V  jesenskem in zimskem času pripravljamo izobraževanja za člane društva. Sledimo pa tudi dolgoročnemu načrtu dela.

Člane poskušamo motivirati, da se aktivneje vključijo v delovanje društva, kar že kažejo številčne udeležbe na nekaterih izobraževanjih in pri posameznih akcijah. Ker smo bili v zadnjih letih manj uspešni pri izobraževanjih na vseh strokovnih področjih, smo letos temu posvetili več pozornosti. Skupaj s partnerji pripravljamo prenovo izobraževalnih programov.

Verjamem, da nam uspe ostati atraktivno društvo, v katerem bomo strokovno napredovali, se srečevali, izobraževali in sproščeno družili ob kulinariki ter vinu.

Robert Puklavec, predsednik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije