Praznik kakijev v Strunjanu

Turistično združenje Portorož vabi na praznik kakijev, ki bo od 16. do 18. novembra 2018 potekal v Strunjanu.

 

Ta konec tedna bodo v Strunjanu kraljevali kakiji. Na tradicionalni prireditvi bodo obiskovalci lahko kupili zabojčke kakijev in okusili številne dobrote, ki jih Strunjančani pripravljajo iz zlatega jabolka. Potekali bodo tudi brezplačni vodeni ogledi Krajinskega parka Strunjan, strokovne delavnice o pridelavi, uporabi in sušenju kakijev, tekmovanje za največji strunjanski kaki in kulturno-zabavni program.

Ta konec tedna bodo na svoj račun prišli ljubitelji kakija. Tradicionalni Praznik kakijev bo od petka do nedelje Strunjan odel v živo oranžne barve. Poleg bogate tržnice kakijev in ostalih dobrot Feel & Taste z degustacijami marmelad, sušenih kakijev, svežih sokov, žganja, zavitkov, sladoleda, pit in drugih dobrot se v »oranžni« dolini obeta kopica spremljevalnih dogodkov. Letošnji program je še bogatejši, saj je prireditev sofinancirana iz čezmejnega projekta Riviera4Seasons2, ki s povezovanjem lokalnih ponudnikov na rivierah in v zaledju Opatije ter Portoroža in Pirana obiskovalcem približa istrsko naravno in kulturno dediščino.    

Obiskovalci se bodo lahko podali na brezplačna vodena pohoda od Portoroža do Strunjana, udeležili pa se bodo lahko tudi brezplačnih ogledov Krajinskega parka Strunjan. V tamkajšnjem centru za obiskovalce bodo potekale razstave in projekcije filmov ter ustvarjalne delavnice za otroke. 

Znanja željni obiskovalci se bodo lahko udeležili delavnic o pridelavi, uporabi in sušenju kakija, na ogled pa bodo tudi različne vrste kakija. Strunjanski pridelovalci sicer vsako leto pridelajo približno 200 ton oranžnih sadežev, večina je vrste tipo. Tudi letos bo potekalo tekmovanje za največji kaki.

V ogrevanem šotoru bo poskrbljeno za dobro vzdušje – v petek in soboto bo obiskovalce zabaval ansambel Lipa iz Buzeta, v nedeljo pa mandolinisti Serenate iz Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran, trio Asi iz Opatije in harmonikarji. Obenem se bo predstavila solinarska družina, organizirane pa bodo tudi likovna delavnica in razstave. Prireditev je brezplačna in bo potekala v ogrevanem šotoru. Od parkirišča v središču Strunjana do prizorišča bo organiziran prevoz z vlakcem. Organizator aktivnosti bo Turistično društvo Solinar Strunjan.

Občina Piran je za letošnjo prireditev Praznik kakijev pridobila EU sredstva v okviru projekta RIVIERA4SEASONS2, ki se izvaja v okviru Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. S čezmejnim sodelovanjem projekt spodbuja razvoj trajnostnega in zelenega turizma, prav dediščina in tradicija zaledja pa služita kot navdih za oblikovanje turističnega produkta Feel&Taste, ki povezuje lokalne ponudnike in v ospredje postavlja doživetja na rivierah in v zaledju Opatije ter Portoroža in Pirana.

Besedilo: Turistično združenje Portorož