Daniella Kosi okronana za kraljico „Martino X.“

Nova vinska kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja bo krono nosila dve leti

Društvo vinogradnikov Mala Nedelja, ki deluje že dve desetletji, je dobilo novo, 10. Vinsko kraljico društva „Martino X.“ Čast in odgovornost nošenja lente in krone v naslednjih dveh letih je prevzela 21-letna študentka vinogradništva in vinarstva na mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Daniella Kosi iz Ženika v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. Slovesnost kronanja Martine X., je potekala v hotelu Bioterme Mala Nedelja, kjer so pred pričetkom glavnega dogodka opravili še blagoslov vina. Jubilejno kronanje je bilo še posebej slovesno, saj mu je poleg množice vinogradnikov in ljubiteljev žlahtne kapljice, županje občine Ljutomer, mag. Olge Karba, prisostvovalo več kot dvajset aktualnih vinskih kraljic iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Seveda pa niso manjkale niti članice Kluba Martina – bivše vinske kraljice z območja Ljutomera.

Osrednji dogodek večera je z ganljivim nagovorom pričela odhajajoča Martina IX. – Daša Horn, ki je po dveletnem kraljevanju v društvu, kakor tudi na celotnem slovenskem vinskem dvoru, odtisnila poseben pečat. Nenazadnje to dokazuje množica njenih prijateljic, vinskih kraljic iz vse Slovenije, s katerimi je sodelovala pri promociji slovenskega vinogradništva, slovenskih in še posebno prleških vin in pri propagiranju kulture pitja, ki so se ji prišle poklonit ob njenem sestopu z vinskega prestola. Daša se jim je za plodno sodelovanje in prijateljstvo čustveno zahvalila. Zahvalila se je tudi društvu za pomoč pri opravljanju njenega poslanstva, še posebej pa, ker ji je omogočilo izobraževanja, tako bo lahko ta pridobljena znanja s pridom izkoristila v svojem življenju, saj bo tudi njena nadaljnja kariera povezana z vinogradništvom in vinarstvom. Posebno zahvalo za nesebično pomoč in podporo je namenila tudi svoji družini.

Daniello Kosi – Martino X., je na prestol pospremil predsednik društva Velika Nedelja, Anton Žinko, ki je deseti Vinski kraljici društva predal lento in jo okronal. Danielli je bilo vinogradništvo in vinarstvo, kot radi rečemo, položeno že v zibelko, saj prihaja iz znane vinogradniške družine Kosi v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, njihovi vinogradi pa se nahajajo v Moravcih, kar je poudarila tudi v svojem prvem nagovoru kot „Martina X“. Tudi ona svojo nadaljnjo življenjsko pot povezuje z grozdjem in vinom, saj se je po končani ekonomski šoli odločila za študij vinogradništva in vinarstva. Dosedanje in novo, s študijem pridobljeno, znanje bo, kot je obljubila v nastopnem govoru, s pridom uporabljala pri opravljanju dolžnosti vinske kraljice Martine X. Z že ustaljenim ritualom so novo vinsko kraljico v Klub Martina sprejele nekdanje vinske kraljice z območja Ljutomera, čestitke pa je prejela tudi od vseh prisotnih aktualnih vinskih kraljic. Protokol kronanja se je zaključil s prvim plesom nove kraljice, ki sta ga odplesala s predsednikom Antonom Žinkom.

 

„Ker mi je vinogradništvo bilo položeno v zibelko in sama izhajam iz vinogradniške družine Kosi, ki ima gorice v Moravcih, nisem dolgo razmišljala o tem, če se naj prijavim ali ne. Na izboru sem morala zraven drugih kandidatk pokazati/dokazati splošno znanje, znanje s področja vinogradništva, vinarstva v Podravju ter drugod po Sloveniji, poznavanje ponudbe vin, veščine javnega nastopanja ter poznavanje vinske zakonodaje in vinske kulture. Moje poslanstvo je, da predstavljam naša vina širom Slovenije in drugod ter širim kulturo pitja in predstavljam našo prelepo Prlekijo. Vino predstavljam ne samo kot alkoholno pijačo ampak kot kulturo, zgodovino, strast in ljubezen. Moje področje zajemajo Mala Nedelja v občini Ljutomer ter občini Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Z nazivom so me v svoj kljub sprejele Ljutomerske vinske kraljice, ki nosijo vse nazive Martine, zato ga tudi jaz. Spoštujem in v čast mi je, da lahko predstavljam naša vina in DV Mala Nedelja, ker do trte in vina gojim prav posebno ljubezen“, nam je po kronanju povedala Daniella.

                                                                                                                                             

Besedilo: O.B.