Meta iz „Hiše penin“ nova Vinska kraljica Slovenije

Šele 23. VKS je postala domačinka iz mesta sejmov in penine Gornja Radgona

V Sloveniji že od leta 1996 izbiramo slovensko vinsko kraljico (VKS), kar v glavnem vodi družba Pomurski sejem. In v tem času so na slovenskem vinskem dvoru domovale kraljice iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. Doslej jih je bilo sedem iz vinorodne dežele Primorje, šest iz Posavja ter devet iz vinorodne dežele Podravje. V letu 2019, torej 23. Vinska kraljica Slovenije, pa je spet iz Podravja, natančneje iz Radgonsko-Kapelskih goric. Strokovna komisija je namreč že novembra izbrala naslednico 22. kraljice Katarine Pungračič iz Drenovca pri Zavrču. Med šestimi kandidatkami, ki so izpolnjevale vse pogoje, je izbira padla na dekle iz Gornje Radgone, ki je bila minuli petek okronana v Radencih. Radgonsko-Kapelski vinorodni okoliš je sicer v Ireni Kupljen (1999) že imel eno VKS, toda slednja je bila iz Okoslavcev v vinorodnih kapelskih hribčkih ,tokrat pa je prvič kraljica iz Radgonskih goric, natančno iz mesta sejmov in penin Gornje Radgone, Meta Frangež. Dekle izvira iz znane vinogradniške družine, pravzaprav iz „Hiše penin Frangež“ in gotovo bo promocija slovenskih vin in turizma tudi v letu 2019 uspešna.

Meto Frangež, 23. VKS, je v družbi številnih bivših vinskih kraljic, vinskih vitezov in drugih gostov, okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem. Slovesnost so v hotelu Radin v Radencih navdušeno pospremili pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in številni drugi visoki gosti. Meta Frangež, ki jo je v novembru 2018 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke, bo v letu 2019 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini. Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije VKS. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je mimogrede že od otroštva povezana z vinom, saj je vnukinja legende slovenskega vinarstva z Jeruzalema, Stanka Čurina. Z nagovorom se je od prestola poslovila Katarina Pungračič, 22. VKS za leto 2018, ki je od januarja do decembra 2018 bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Nova kraljica je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Prihaja iz družine, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija, še posebej pa je znana po svojih peninah, t. j. Hiša penin Frangež. Po tem, ko je bila Meta Frangež okronana za 23. Vinsko kraljico Slovenije 2019, ji je čestital in prisotne nagovoril predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor Poslovne enote Pomurje. Ključe vozila Ford Kuga Style 1.5 TDCi 120 KM je 23. VKS predal Dušan Rajh (Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota).Vino nove VKS je Traminec Brut natur 2008, Hiša penin Frangež, Štajerska Slovenija, in ga je predstavil pokrovitelj kraljičinega vina Jernej Frangež. Meta Frangež se je sicer rodila 5. oktobra 1996 v Murski Soboti očetu Jerneju in materi Valeriji Frangež, v družini, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija. Ljubezen do vinograda, kletarjenja, vina in domačih krajev ji je bila položena tako rekoč v zibko. Meta, ki ima sestro Tinkaro in brata Valensa, je končala osnovno šolo v Gornji Radgoni, nadaljevala in končala Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru, danes pa je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Znanja, pridobljena na fakulteti, je oplemenitila s tečajem za vinsko degustatorico in že večkrat sodelovala kot članica ocenjevalnih komisij na fakulteti in v krajevnih društvih. Dejavna pa je tudi pri predstavljanju vin v domači Hiši penin Frangež. 

Novo VKS in njene dvorjane so nagovorili tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik KGZ Slovenije Cvetko Zupančič ter Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 20. nosilka krone Sara Stadler. 23. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane. Na prireditvi, katero je povezoval Stane Kocutar, prepoznavni novinar in urednik, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu, sta za izbrani glasbeni program sta poskrbela umetnika Ditka in Gorazd Čepin. Ditko Čepin je v svet glasbe že kot majhno deklico popeljal njen oče Gorazd, profesor glasbe, pianist, komponist in pevec. Zgodba, ki jo pišeta danes, je kombinacija uglasbene poezije znanih slovenskih pesnikov (Feri Lainšček, Tone Pavček, Marko Pavček, Ciril Zlobec) in avtorske glasbe v angleškem jeziku. Leta 2004 je izšla Ditkina prva zgoščenka z otroškimi skladbami »V deželi mojih sanj«. Ne bodi kot drugi je pesem pesnika Ferija Lainščka, ki jo je leta 2012 uglasbil Ditkin oče Gorazd in je med poslušalci postala zelo priljubljena. V sodelovanju z omenjenim pesnikom je izdala dve zgoščenki, Ne bodi kot drugi (2013) in Ne spreminjaj me (2016). Njen aktualni projekt so koncerti uglasbene ljubezenske lirike, ki jih izvaja v prestižnih lokacijah, kot so kulturni domovi in gledališča v družbi Ferija Lainščka in spremljevalne zasedbe. V letu 2016/2017 so s tovrstnim koncertom razprodali preko 20 dvoran po Sloveniji. Ditka ima za sabo številne samostojne koncerte po vsej Sloveniji ter koncerte v sklopu večjih festivalov. Ditkina avtorska glasba v angleškem jeziku je dobro sprejeta doma in v tujini, kar kažejo tudi uspehi na raznih glasbenih festivalih.

Kreatorka obleke Vinske kraljice Slovenije 2019 je Radgončanka Tamara Vogrin – Tara. Tamara Vogrin Tara, univ. dipl. inž. Tekstilstva, je imela v času od leta 1995 do danes več kot 20 samostojnih razstav doma in v tujini ter sodelovala na štirih skupinskih razstavah. Njen ustvarjalni opus obsega veliko umetniških izdelkov, ki segajo od poslikave sten, fasad, keramike, tekstila, oljnih slik in akrilov na platnu, skulptur konjev, narejenih iz vinske trte ter oblek Vinskih kraljic Slovenije za leta 2010–2015 ter 2017–2019. Mimogrede, zanimivo Tarino razstavo bodo ob kulturnem prazniku, v sredo, 6. februarja, odprli v Kulturnem domu Gornja Radgona. Metino obleko je sešil Modni studio Aleš Černi s.p. Nakit je izdelala Irena Ivanuš, Fajn dizajn. Za ličenje skrbi Salon za sprostitev in nego telesa Palade d.o.o., Nataša Maučec; Frizura – frizerski salon Majda, Majda Vidovič s.p. Gornja Radgona.

Kraljičino vino iz domače kleti

Nova VKS gotovo ima veliko izkušenj z vini in peninami, saj je doma prav tam, kjer jih veliko pridelajo v „Hiši penin Frangež“, dober streljaj iz središča Gornje Radgone, tam kjer se nadaljuje tradicija pridelovanja penin po stari klasični metodi – methode clasique traditionnalle. Vina vrejo prvič v hrastovih sodih, drugič pa v steklenicah, kjer zorijo več let. Hiša penin Frangež je družinsko podjetje, specializirano za pridelavo penin, ki predstavljajo 90 % celotne proizvodnje, preostanek pridelka predstavljajo mirna vina. So ena večjih privatnih kleti za pridelavo penin v Sloveniji. Pridelujejo 15 različnih vrst penin po klasični in tudi charmat metodi. Z izgradnjo nove vinske kleti v kvadraturi cca 2.500 m2, so uspeli svojim peninam zagotoviti najboljše pogoje za pridelavo in zorenje. V njej se nahaja zorilnica penin, kjer zori več deset tisoč steklenic penin, proizvodni del kleti s polnilno linijo ter prostori za degustacije. S ponosom povedo, da dosegajo njihove penine na domačih in tujih tleh najvišje ocene in priznanja za kakovost. V Hiši penin Frangež so pripravili celovito ponudbo vinske hiše, ki lahko glede na želje obiskovalcev poleg degustacij vključuje tudi ogled stare preše iz leta 1810, ponudbo hrane (Catering) ter celodnevnih ali poldnevnih turističnih izletov v bližnji ali daljni okolici. Lična in rustikalno urejena butična vinska klet je lahko tudi odlična izbira in lokacija za seminarje, protokolarna srečanja, družinska slavja, jubilejna praznovanja, poroke, obletnice ter druge prireditve. Zaradi idilične neokrnjene narave in čudovite lokacije v osrčju Radgonsko-Kapelskih goric pa lahko gostje uživajo tudi v družinskih izletih. Hiša penin Frangež je od mesta Gornja Radgona oddaljena cca. 2 km. Do nje vodijo lične lesene table. Nahaja se na naslovu Hercegovščak 41/A, 9250 Gornja Radgona.

In od Tam izvira tudi vino 23. VKS 2019 – Penina Traminec brut natur, letnik 2008. Nežna intonacija prestižne zlato-rumene barve… V vonju se značilni listi divjih vrtnic bogato nadaljujejo v intenzivni aromi zrelega grozdja. V okusu se prepleta mozaik sladkega korena in nageljnovih žbic, ki naznanja, da je ta penina odličen začetek prijetnega kulinaričnega doživetja. Frangeževi predlagajo, da mu kot spremljevalca ponudite lososa ali izbor nekoliko bolj pikantnih sirov…                                                                                               

Besedilo: O.B.