Ob letošnjemu pridelku najstarejše žlahtne vinske trte

“Draga trta, hvala za 107kg grozdja, ampak zresni se malo”

Draga trta, vse od trgatve v nedeljo, 22. septembra, me preganja občutek grešnega, najbrž podoben tistemu, ki je spremljal Adama in Evo potem, ko sta jedla jabolko s prepovedanega drevesa. Mogoče primerjava ni najbolj posrečena, tisti nenavaden občutek pa ostaja.

Nič ni bilo narobe, nasprotno, vse je bilo nadpovprečno prav, rekordno prav. In v tem je problem. Draga trta, v dolgoletni statistiki lepo piše, da v povprečju daješ od 35 do 55 kg pridelka. Kaj ti je bilo letos, da si skorajda podvojila zgornjo mejo povprečja? Morda si zaznala malce nelagodja, ko smo lansko leto v tvojih nedrjih iskali grozd, ki bi ga naj odrezala Čurinova vnukinja, tedaj nekaj dni ministrica za kmetijstvo in članica povsem sveže vlade. Kot da si zaslutila skrb in dvom in tistega zavijača v meni, ki je čez zimo 2018/2019 glodal kost dvoma, ali bo morda tudi novi letnik tako hudo povprečen, kot je bil prejšnji.

No, minila je rez in pognale so prve mladike. Že maja sem slutil, da pripravljaš presenečenje, toda vreme v času cvetenje ni bilo idealno, ampak to te ni zmedlo. Cvetovi so se oplodili in kar naenkrat so bile grozdne jagode v velikosti grahovega zrna. Vedel sem, da bi bilo treba opraviti t. i. predčasno trgatev in odstraniti tretjino, če ne kar polovico grozdja. Ampak ni bilo volje in še zgodba z oidijem se nama je letos iztekla povsem drugače kot prejšnja leta, ko so poznavalci pod tabo modrovali: “Glej ga, glej, mu je na trto spet udaril pepel, pojma nima!”

Grozdja je bilo čedalje več in na vsakoletno vprašanje: “Koliko grozdov pa je letos na stari trti?”, ni bilo mogoče odgovoriti. Če si poskušal prešteti, se je zataknilo že pri številu deset, ko je bilo grozdje naenkrat nanizano kar v treh nadstropjih in deveti grozd je bil za osmim – enajsti pred devetim in deseti nad osmim. Zato se je zgodila rekordna trgatev – 107 kilogramov.

Drži, da si s tem pokazala svojo življenjsko moč, ampak dogovoriva se, da je bilo v času najinega druženja to zadnjič. Prosim, ne več rekordov, ker veš, nenasitni smo in nekateri utegnejo tvoj pridelek zamenjati s Formulo 1. Greva proč od tistega “hitreje, višje, močneje”, greva k “pomembno je sodelovati”. In ko boš prihodnjič dala pridelek, ki bo morda pod spodnjo mejo dolgoletnega povprečja, se bom v mislih, besedah in dejanjih vzdržal sleherne provokacije in zgolj hvaležno sklonil glavo … ker od tebe veliko pričakujejo tudi naši vnuki in naših vnukov vnuki tudi …

Vir: Revija SloVino, vinsko – kulinarični trendi, oktober 2019