Nagovor ministra Zdravka Počivalška ob 12. Salonu VinDel

Spoštovani gostinci, specializirani trgovci, sommelierji, kuharski mojstri, poslovneži in drugi obiskovalci dvanajstega mednarodnega Salona vina in delikates VinDel 2019!

Vino in kulinarika sta zrcalo turistične destinacije in sestavni del osnovnih informacij o njej. Odsevata zgodovino, odražata geografske in podnebne značilnosti, kulturo, tradicijo, kulturno dediščino, folkloro in značaj ljudi, ki tam živijo. Slovenska kulinarika, z vinsko tradicijo v ospredju, je ena izmed naših turističnih prednosti, na katero smo upravičeno lahko ponosni!

Naše veliko bogastvo predstavljajo vrhunska vina. V Sloveniji imamo tri vinorodne dežele – Podravje, Posavje in Primorsko. Naravne razmere bistveno vplivajo na senzorične lastnosti vin, zato se dežele med seboj razlikujejo tudi glede izbora sort – in na to raznolikost smo Slovenci še kako ponosni!

Prav to vinsko bogastvo nekateri bolj ali manj uspešno vključujejo v turistično ponudbo, saj je zelo pomemben del zgodbe posamezne destinacije. Vino ni le dodatek k jedi, temveč pomemben sestavni del obroka. Ni le vzporedna dobrina, lahko je celo ključna zgodba posameznega turističnega produkta.

Slovenija je na svetovnem gastronomskem zemljevidu vse bolj prepoznavna in zaželena vrhunska gastronomska destinacija, destinacija, ki obljublja resnična kulinarična in enološka doživetja.

Slovenski vrhunski kulinarični mojstri in pridelovalci vin zadostijo še tako zahtevne okuse. Zato ne preseneča, da je bila naša država proglašena za Evropsko gastronomsko regijo 2021, na kar smo izjemno ponosni! Nosilec nacionalnega projekta Evropska gastronomska regija 2021 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v katerega je vpetih 21 partnerjev – od ministrstev, združenj, zavodov in drugih deležnikov slovenskega turizma.

V Sloveniji imamo štiri turistične regije, 24 gastronomskih območij ter 391 značilnih jedi, pijač in živil. Iz tega izhaja tudi priložnost kreiranja številnih zgodb in nepozabnih doživetij. Naziv Evropska gastronomska regija pa predstavlja edinstveno priložnost za dodatno mednarodno promocijo celotne in dobro zaokrožene gastronomske ponudbe.

Razmišljamo pa širše – Slovenijo želimo postaviti na kulinarični zemljevid sveta. Za to imamo vse pogoje – vrhunske mojstre, odlično lokalno pridelano hrano in vrhunska vina.

Dogodki, kot je današnji, na najbolj pristen in doživet način predstavljajo vse to, kar v resnici podpira Slovenijo na poti, da postane destinacija za butična petzvezdična doživetja.
Izkoristite priložnost, da del nje postanete tudi vi! Srečno.

Vir: Revija SloVino, vinsko – kulinarični trendi, oktober 2019