PortoRose² – festival vrtnic in rosé vin

Leto dni je od tega, ko smo po večletnih prizadevanjih v letu 2018 izpeljali prvo edicijo zelo odmevne prireditve PortoRose² – festival vrtnic in rosé vin (24.–25. 5. 2019) in to v partnerstvu med Turističnim združenjem Portorož, Zavodom SloVino ter Centrom za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem. Sistematično smo začrtali razvojno pot, ki ne bo ne lahka in ne kratka, saj gre za zelo kompleksno in z vidika organizacije zelo zahtevno prireditev. Njena uspešnost in prepoznavnost bo odvisna od stopnje povezanosti “lokalnega” in “globalnega”, od podpore lokalne skupnosti ter od naše kreativnosti in inovativnosti.

V inflaciji vinskih in kulinaričnih prireditev ter festivalov je PortoRose² edinstven ter zelo senzibilno organiziran festival na Slovenskem, kjer prepletamo lepoto vrtnic z zapeljivimi okusi roséjev, vpetih v ambientalno urejeno prizorišče v portoroškem rozariju ob morju, in bogat kulturni program, ki obiskovalcem pričara edinstveno festivalsko atmosfero na edinstveni lokaciji. Vrtnico slavnih je letos zasadila odlična slovenska igralka Tanja Ribič.
Lepe so tako vrtnice, kot tudi roséji. Na Slovenskem se lahko pohvalimo s številnimi izjemnimi roséji, saj se vse več vinarjev odloča za pridelavo mirnih ali penečih rosé vin. Festival PortoRose² je svojevrstna butična parada slovenskih roséjev in to v enkratni družbi portoroške vrtnice in različnih umetnosti. Še več kot je različic legendarne skladbe La Vie en Rose nepozabne Edith Piaf iz leta 1947, je barvnih odtenkov in okusov rosé vin, tudi tistih, ki se jih je lahko pokusilo na festivalu. In to v času, ko so roséji globalni in modni trend, ki nagovarja tako vinarje in kuharske mojstre, kot vinoljube in dobrojedce.

Tudi letos je izstopal Rosé wines masterclass – ekskluzivna vodena degustacija z več kot 24-imi roséji pod strokovno taktirko eminentne prof. dr. Tatjane Košmrl in Tadeje Vodovnik Plevnik. Ob tej priložnosti bi rad izpostavil, da na Rose wines masterclassih, ki so zelo pomembna programska stalnica festivala, vino vedno “kušamo” – kot bi rekel legendarni Stanko Čurin – iz ročno narejenih kelihov prestižne linije Armonia Steklarne Rogaška! Zelo pomembno se nam zdi, da bi vina, še zlasti slovenska, pili iz najboljših slovenskih vinskih kozarcev ter s tem postavljali nove festivalske standarde, dvigovali kulturo vina ter prispevali k mednarodni prepoznavnosti vinskih festivalov – in to v kontekstu razvoja vinarstva in vinskega turizma na Slovenskem.

V sklopu festivala moramo izpostaviti tudi vinsko ponudbo v rožnem vrtu, kjer je s svojo ponudbo roséjev sodelovalo 27 vinskih kleti iz Slovenije in tujine. Naj ob tem izpostavim, da interes vinarjev po sodelovanju na festivalu presega trenutne prostorske možnosti. Vinoljube je v rožnem vrtu usmerjal tudi Vinski vodnik po festivalu, odlična slovenska igralka Tanja Ribič pa je vrtnično alejo slavnih obogatila s svojo vrtnico. V prihodnjih letih želimo vzpostaviti še tesnejše povezovanje z gostinci, ki jih v kontekstu festivala vzpodbujamo, da razmišljajo tako kuharsko – o uporabi vrtnic in rosé vin pri pripravi enostavnejših ali kompleksnejših jedi, kot tudi someljejsko, da razmišljajo o jedeh, ki se lahko dobro povezujejo z rosé vini.

Portoroža ne želimo razvijati le kot mesta vrtnic, ampak tudi kot mesto roséjev in to v povezavi s trendi na področju razvoja butičnega turizma, inovativnih ITP in 5*doživetij. Verjamemo v izjemno velik razvojni potencial festivala in tudi v to, da bo festival v polnosti zasijal v paleti odtenkov rosé barve in okusov v letu 2021, ko bo Slovenija evropska regija gastronomije in to v času, ko bomo tudi predsednikovali EU. Zelo velika priložnost za državo in tudi za vse nas, ki želimo festival PortoRose² razvijati tako, da bo lahko v še večji ponos lokalnemu prebivalstvu, destinaciji in vinorodni Sloveniji.

Festival je zaokrožil tudi poseben VIP dogodek “PortoRose2 po PortoRose2” (13. 6. 2019), ki je potekal v ekskluzivnih razstavnih prostorih Steklarne Rogaška v Ljubljani, z namenom predstavitve festivalskega koncepta, s pogovori o roséjih in ob izbrani degustaciji. Častno pokroviteljstvo nad festivalom je prevzela dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Vir: Revija SloVino, vinsko – kulinarični trendi, oktober 2019