Kako se profesionalne kuhinje pripravljajo na prihodnost

Profesionalni kuharji vedo, da ni več mogoče zaustaviti digitalizacije komercialnih kuhinj. In zaradi tega je na mestu vprašanje kakšen sistem učinkovito podpira kuhinjske procese in kot tak postavlja nove standarde v kakovosti proizvoda, zanesljivosti, avtomatizaciji in podpori. Rational, proizvajalec parnokonvekcijskih aparatov in univerzalnih prekucnih ponev VarioCooking Center, uporablja storitev v oblaku in brezplačen ConnectedCooking, ki daje nov moment sodelovanju med kuharjem in napravo, brez bojazni, da se s tem izgubi najpomembnejše poslanstvo: kuhanje z navdihom in idejami.

»Ko smo razvijali ConnectedCooking smo imeli vedno v mislih, katere naloge potrebujejo veliko pozornosti in jih je mogoče vzeti kuharjem iz rok?«, opisuje razmišljanja glede kuhinjskih omrežij Valdemar Duarte, direktor poslovnega razvoja EMEA pri Rational-u. Kot primer je omenil podjetje, ki pripravlja hrano za 800 zaposlenih v družbeni prehrani na treh različnih lokacijah. Normalna slika danes je takšna, da je v vsaki kuhinji različna oprema, različno znanje in izkušnje osebja ter različne kuharske prakse. In vsakdo lahko vidi, da je kakovost vsaki različna in le-ta postopoma pada. ConnectedCooking lahko te razlike kompenzira in celo nadgradi nivo priprave hrane v takšnem primeru. To je več kot dovolj velik razlog za RATIONAL, da razmišlja o prihodnosti kuhinje v omrežju, povezanem s pametnimi telefoni, tablicami ali računalniki.

Tako lahko ena, dve ali več kuhinj s ConnectedCooking-om uporablja vse Rational-ove aparate z enakimi kuharskimi programi, vodja kuhinje pa lahko dostopa tem napravam s samo enim klikom ter na ta način nadzira kuharske procese tudi na daljavo. Potisna sporočila, ki jih omogoča ConnectedCooking omogočajo pregled porabe kapacitet, kar vodji omogoča prilagajanje procesov proizvodnje glede na potrebe. Avtomatični klic oz. sporočilo servisni službi je prav tako namenjen povečanju učinkovitosti delovanja naprave. Servisni partner namreč dobi avtomatično sporočilo v primeru okvare ali napake ter lahko že na daljavo pridobi večino potrebnih podatkov za čim prejšnji in ustrezen odziv pri stranki.

Gospod Duarte poudari še en pomemben vidik: »težka naloga v vsaki kuhinji je vzdrževanje higienskih standardov. Zato smo v aplikacijo ConnectedCooking vgradili avtomatično beleženje HACCP podatkov.« Vsi pomembni podatki se snemajo in shranjujejo za določen čas tako, da se lahko kuhar posveča kreativnemu kuhanju in ne beleženju in dokumentiranju temperatur.

Zaradi vse večjega povezovanja profesionalnih kuhinj na razna omrežja, se bo delo kuharjev tudi spremenilo, ampak dobra kuhinja se bo še vedno zanašala na svoje znanje. Nove tehnologije pa lahko seveda ponudijo nove pristope k uvajanju novega kuharskega kadra. Nove generacije seveda odraščajo s prenosniki ter pametnimi telefoni in bodo zaradi tega tako opremljena delovna okolja za njih bolj atraktivna. Zaradi tega se na prihodnost ne morete pripraviti bolje in z manj rizika, kot z uvedbo takšne tehnologije tudi v vaši kuhinji.