Najboljše, kar na krožniku ponuja Slovenija (fotogalerija)

Le enkrat na leto lahko ljubitelji vrhunskih kulinaričnih doživetij na enem mestu ne le vidijo temveč tudi okusijo vse najboljše, kar ta trenutek ponuja slovenska gastronomija. In sicer na edinstvenem dogodku The Slovenija Restaurant Awards. V prelepem ambientu restavracije Evergreen na Smledniku so se aktivnosti vrstile cel dan – od delavnic za upravljanje družbenih omrežij, do vrhunskega pop-up domačega kosila z najboljšimi slovenskimi gostilnami, vrhunca – podelitve nagrad The Slovenia Restaurant Awards – in večerje, kot je pri nas še ni bilo. Na njej je svoje znanje in domišljijo združilo 16 naših najboljših kuharjev.

Organizator je osnovno zamisel podelitve priznanj najboljših slovenskim restavracijam in chefom ob letošnji že tretji ponovitvi, še nadgradil. In obiskovalcem ponudil širok nabor dogajanja. Začel pa je z deljenjem znanja. Na delavnici Digitalni mediji za gostince so svoje znanje z obiskovalci delili strokovnjaki s številnih področij od ustvarjalcev vsebin do strategov, ki so postregli z nasveti, kako izkoristiti tehnologijo in vplivneže za gostinsko uspešnost.

Novost letošnjega leta je bilo tudi pop-up domače kosilo z najboljšimi slovenskimi gostilnami, kjer so bila predstavljena tudi zaščitena slovenska živila in pridelki, tipični za določeno regijo. Obiskovalci so tako lahko Slovenijo okusili skozi jedi vseh štirih regij. Zgodbo pa so zaokorožili tudi vinarji iz predstavljenih regij.

In ko so bile brbončice potolažene, je sledil prvi vrhunec dogodka. Podelitev priznanj najboljšim v nizu kategorij.

Izbor najboljših poteka celo leto

Za letošnji izbor je strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, doc. dr Aleš Gačnik, mag. Helena Cvikl in Yuri Baron predlagala 201 restavracijo. Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi, vsak član je moral vsaj enkrat v zadnjih dveh letih obiskati restavracijo, ki jo je predlagal na seznam, restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Ocenjevali so hrano in pijačo (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacijo jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače) ter kakovost storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja). Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije. Sledil je drugi krog presoje, ki je bila v rokah strokovne javnosti oziroma gastronomske akademije. Njihova ocena je h končni prispevala 75% vrednosti. V začetku marca pa je svoje glasove najboljšim podelila še splošna javnost in tako zagotovila še preostalo četrtino vrednosti. Neodvisni pregled vseh prejetih glasov je po zaključku glasovanja, v aprilu 2019, preverila revizijska hiša Deloitte Slovenija in potrdila verodostojnost rezultatov.

Najboljši trije so tako postali Hiša Franko, Vila Podvin in Gostilna pri Lojzetu / Dvorec Zemono.

Nagrade so prejemniki prevzeli z navdušenjem, a tudi z veliko mero odgovornosti. Biti najboljši namreč ne daje dovoljenja za počitek, temveč zahteva od človeka še več razmisleka o tem, kaj in kako ponuditi svojim gostom. Da se bodo ti ne le ustavili, temveč vedno znova vračali k tebi.

Ko se boste torej naslednjič odločali, kam na dober obed, večerjo ali pa samo hitro okrepčilo, poiščite namig zanj tudi na seznamu 100 najboljših slovenskih restavracij po presoji priznanih strokovnjakov in splošne javnosti, ki ga skrbno negujejo pri The Slovenia Restaurant Awards.

https://the-slovenia.com/gastronomy/restaurant-awards/best-100-slovenian-restaurants-2019/

 Večerja, kot je še ni bilo

A nasmeške na obrazih prejemnikov priznanj so kaj kmalu po podelitvi zamenjali pogledi popolne zbranosti. Nagrajeni chefi so se namreč za ekskluzivno večerjo preoblekli v svoja delovna oblačila in zavzeli kuhinjo. Tam je svoje moči združilo 16 najboljših chefov v Sloveniji. Meni, na katerem so bila le njihova imena, je obetal posebno izkušnjo. Chefi so namreč jedi predstavili sami v kratkem govoru in tako je imel prav vsak obiskovalec možnost slišati in videti, kdo je pričaral harmonijo okusov, ponujeno na krožniku. Dogodek pa je zaznamovala tudi dobrodelna nota. Na večerji je bilo namreč zbranih 5.000 evrov, ki jih bodo v Young Chef Foundation namenili najbolj nadarjenemu in predanemu mlademu chefu za izobraževanje v tujini. Kdo bo brusil svoje znanje v tujini, bo znano na posebnem dogodku v novembru.

Poudarki

-Tri najboljše slovenske restavracije po mnenju strokovne in splošne javnosti oziroma prejmenice priznanja Top3 The Slovenia Restaurant Awards so: Hiša Franko, Vila Podvin in Gostilna pri Lojzetu/Dvorec Zemono.

Ostali prejemniki priznanj The Slovenija Restaurant Awards: Najboljše restavracije v Sloveniji, po izboru TSRA – sodelovala je tako strokovna javnost, kot tudi splošna javnost prek spletnega glasovanja: alpska Slovenija: Hiša Franko, mediteranska & Kraška Slovenija: Gostilna pri Lojzetu / Dvorec Zemono, termalna panonska Slovenija: Hiša Denk, Ljubljana & osrednja Slovenija: Restavracija JB, najboljša gostilna: Gostilna pri Lojzetu / Dvorec Zemono, najboljša hotelska restavracija: Restavracija Grad Otočec, najboljši novinec: Domačija Belica, best service by Diners Club Exclusive: Restavracija Cubo, družbeni profil restavracij: Družina Bazilika, najboljši družbeni (kuliranični) vplivnež: Jernej Zver in Maja Galuf, ki ustvarjata kulinarični blog JernejKitchen, restavracija vox populi: Hiša Franko.

https://the-slovenia.com/tsra-restaurant-awards