Ocenjevanje vin In Cultura Veritas (fotogalerija + video)

OCENJEVANJE VIN V OKVIRU ČEZMEJNEGA PROJEKTA »IN CULTURA VERITAS«

Šmarje pri Jelšah, »Šmarska vinska klet«, 29. september 2020

V Šmarski vinski kleti je v okviru čezmejnega projekta „In cultura veritas“, 29. 9. 2020 potekalo prvo ocenjevanje vin vinsko turističnih cest na obeh straneh meje. Tako so s svojimi vini sodelovali pridelovalci vin, ki imajo vinograde na Šmarsko-Virštanjski vinski turistični cesti VTC-10 (Slovenija), Plešivički, Zelinski in Samoborski vinsko turistični cesti (Hrvaška).

S tem ocenjevanjem bomo pripomogli k večji turistični prepoznavnosti vin in promociji teh vinsko turističnih cest.

Vina je po 100 točkovni metodi ocenila 5-članska strokovna ocenjevalna komisija v naslednji sestavi: Darja Bovha, Leonida Gregorič, Simona Hauptman, Ivan Mijošek in Roman Štabuc. Ocenjevalno komisijo je vodila Tadeja Vodovnik Plevnik.

Na ocenjevanju je sodelovalo 17 vinarjev, in sicer 14 iz Slovenije in 3 iz Hrvaške. Bile so zastopane vse sorte, in sicer kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec, vsi trije pinoti, chardonnay, renski rizling, sauvignon, traminec in rumeni muškat in bele zrvsti. Od rdečih pa je poleg zvrsti bila najbolj zastopana seveda modra frankinja. Tako se je skupaj zbralo 44 vzorcev. Od tega 39 mirnih vin normalnih trgatev različnih letnikov in 5 penin.

Rezultate ocenjevanja bomo javno razglasili na dogodku „Kulturna dediščina sožitja z vinom in lokalno ponudbo“, ki bo potekal 14. oktobra 2020 v Rogatcu v Grajski pristavi. Rezultati bodo objavljeni tudi na spletni strani KGZS-Zavoda Maribor in drugih socialnih omrežjih.

Trije najbolje ocenjeni vinarji se bodo s svojimi vini predstavili na dogodku „Kulturna dediščina sožitja z vinom in lokalno ponudbo“, ki bo potekal 14. oktobra 2020 v Rogatcu. Z njimi se bo posnel tudi kratek predstavitveni film, ki bo objavljen na spletni strani KGZS-Zavoda Maribor in drugih socialnih omrežjih.

Glede na to, da so zaradi izrednih ukrepov zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 do nadaljnjega omejitve na javnih prireditvah, bomo ostalim vinarjem diplome poslali po pošti.

Za organizacijo: Tadeja Vodovnik Plevnik, univ.dipl.inž.kmet.

Direktor: dr. Stane Klemenčič, l.r.