Zelo aktivno društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije

V Društvu vinski svetovalec Sommelier Slovenije smo združeni mnogi ljubitelji in strokovno izobraženi člani, ki nas povezuje ljubezen do vina in hrane. Podobno kot povezava med hrano in vinom smo tudi člani društva DVSS skupaj prijetna harmonija. Člani društva se udeležujemo na različnih strokovnih srečanjih na tematiko vina in kulinarike ter na različnih dogodkih kateri člane povezujejo s tematsko podobnimi organizacijami. Še posebej se veselimo povabila na Salon VinDel, na katerem imamo priložnost preizkusiti vse naše znanje na podlagi  vzorcev raznolikih ponudnikov. V veliko veselje nam je, da nas kot društvo povabijo organizatorji različnih vinsko kulinaričnih dogodkov tudi iz tujine. Ponosno se udeležimo teh dogodkov na katerih smo, tudi zaradi zelene uniforme, prepoznavni kot strokovno društvo in kot predstavniki izobraženih Sommelierjev iz Slovenije.

V sodelovanju z Zavodom SloVino, Slow Food Štajerska, Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Slow Food Primorska, Slovino Sommelier Clubom in podobnimi organizacijami smo se aktivno srečevali na izobraževalno družabnih dogodkih Culinary & Wine Simposyum. V preteklem letu smo tako obiskali več različnih restavracij in vinskih kleti v Sloveniji in sosednji Avstriji. Zanimiva in poučna je bila vloga naših članov sommelierjev na simpoziju v renomirani restavraciji JB v Ljubljani in na simpoziju v Ptujski kleti in v restavraciji grand hotela Primus na Ptuju. Tam smo bili počaščeni z obiskom ministrice dr. Aleksandre Pivec, ki je sprejela častno članstvo v našem društvu. Udeležili smo se kronanja Vinske kraljice Slovenije Mete Frangež, ki smo jo prav tako sprejeli med naše častne člane. Na povabilo prof. Dropuljiča smo v hotelu Esplanade Zagreb obiskali festival Zagreb Vino.com. Strokovno ekskurzijo smo letos izvedli na Avstijsko južno štajersko vinsko cesto, kjer smo obiskali znamenito klet Erzherzog Johann Weine ter gastronomski in  logistični center Vinofaktur – GenussRegal, kjer smo imeli vodene oglede ter bogate pokušnje vin in delikates. Ekskurzijo smo zaključili na tradicionalni večerji v znameniti avstrijski restavraciji Oliver Kocht. Tradicionalno delujemo na tekmovanju Sommelierska selekcija, kjer izbiramo idealna vina k jedem. Člani smo glasovali tudi kot del ocenjevalnega komisije The Slovenian restaurant award 2019 in se udeležili njihovega slavnostnega dogodka. V vinogradu ob zidanici Malek smo vse leto skrbeli za društvene trte in se udeležili njihove slavnostne trgatve v odlični organizaciji Puklavec Family Wines. Organiziran je bil sommelierski piknik z odlično kulinariko na Kovačiji pri Kovaču. Obiskali smo sejem Agra v Gornji Radgoni, kjer so nam v vinskem hramu Pomurskega sejma pripravili sprejem in vodeno pokušnjo tramincev ter nas počastili s prisotnostjo Vinske kraljice Slovenije.

Še posebej smo veseli, da nam je v preteklem obdobju uspelo zagotoviti oskrbo z vsemi materiali društva. Uspešno se zaključuje reorganizacija programov izobraževanja Sommelier I.. Predvidevamo da bo v prihajajočem letu izpeljano izobraževanje za Sommelier I. po prenovljenem programu, ter še katero izmed specialističnih izobraževanj ali izobraževanj višjih stopenj.

Za aktualnosti o delovanju društva obiščite spletno stran http://www.sommelier-slovenije.si

Robert Puklavec, predsednik