SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj vina, ki se je pričela leta 2004.
ŠPargelj vina vse od takrat vsakoletno izbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.
Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.
Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.
V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.
Vabilo vinarjem Sommelier selection 2021:
Sommelierska selekcija – Sommelier Academy
Sommelier Selection 2021 – vabilo vinarjem za vina, ki se najbolje ujemajo z izbranimi jedmi.
Sommelierska selekcija vin, ki se najbolje podajo k posameznemu stilu hrane je tekmovanje, ki se nepretrgoma izvaja že 18 let.
Sommelierska komisija na “slepi” pokušnji izbira vina, ki se najbolje ujemajo s hrano in dopolnjujejo izbrane jedi.
Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.
Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.
V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.
Vabimo vinarje in distributerje vin, da BREZPLAČNO prijavijo vina na komisijsko pokušnjo.
On-line prijava je dosegljiva Sommelierska selekcija – Sommelier Academy
RAZPIS ZA VINA
Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino razpisuje pogoje za uporabo blagovne znamke »SOMMELIERSKA SELEKCIJA« za leto 2021.
V skladu s pravilnikom se lahko za uporabo blagovne znamke Sommelierska selekcija – Sommelier Selection – potegujejo vina vseh sort in zvrsti, katerih prijavljena količina za sodelovanje ni nižja od 375 litrov. Količinska omejitev ne velja za vina posebnih kakovosti. Pred pričetkom akcije je potrebna odločba o ocenitvi vina po zakonu.
V posamezni kategoriji bodo podeljeni nazivi le v primeru, da je v izbrani kategoriji sodelovalo več kot deset vin.
Sommelierska selekcija bo izbirala vina v naslednjih kategorijah:
- ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jede
- Vina k jedem iz govedine in divjačine
- Vina k ribjim jedem
- Goban, vina h gobjim jedem
- Vina k prleški gibanici
- Vina k prekmurski gibanici
Najbolje rangirano vino celotnega tekmovanja prejme naziv in priznanje Sommelier Selection 2021 CHAMPION.
Vinar z največ rangiranimi vini celotnega tekmovanja prejme priznanje Sommelier Selection Best producer 2021.
Najbolje rangirano vino v posamezni kategoriji prejme priznanje Sommelier Selection Best of 2021.
Najbolje rangirana vina iz posamezne kategorije prejmejo naziv Sommelier Selection:
- za posamezno sorto (sodelujejo lahko vse sorte)
- Best Aperitiv
- PortoRosé2
- najboljša peneča rosé vina
- PortoRosé2
- najboljša mirna rosé vina
- Best of Sweet, najboljša slajša vina
- Best of White, najboljša bela vina
- Best of Red, najboljša rdeča vina
- Best of Old vintages, najboljša arhivska vina
- Best of Cuvée, najboljše zvrsti
- Best of Sparkling, najboljša peneča vina