Maja Pečarič Vinska kraljica Slovenije 2023

Sommelierka Maja Pečarič je bila okrona za Vinsko kraljico Slovenije 2023

V letu 2023 bo Maja Pečarič kot 26. Vinska kraljica Slovenije zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini. V mesecu novembru jo je strokovna komisija, ki jo je s podporo Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije, oblikovalo Društvo Kelih s pomočjo predstavnikov stroke in pokroviteljev. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. V četrtek, 12. januarja 2023, so jo okronali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in predsednica Društva Kelih mag. Tjaša Kos.

Slovesnost je potekala v Zdravilišču Radenci, udeležili pa so se je številni partnerji in
pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije ter drugi visoki gosti.
Uvodoma je na kronanju prisotne nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije.

Mag. Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih, izvajalca institucije Vinska kraljica Slovenije, se je predsedniku uprave Pomurskega sejma Janezu Erjavcu zahvalila za izkazano zaupanje vodenja projekta v prihodnje. Slavnostna govorka je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je tudi častna pokroviteljica 26. Vinske kraljice Slovenije. Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ter mag. Tjaša Kos, predsednica Društva Kelih so za 26. Vinsko kraljico Slovenije okronali Majo Pečarič. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz Gorenjske, iz Kranja. Čeprav ne živi v osrčju vinorodnih gričev, je z njimi tesno povezana po očetovi strani. Bela krajina je njen drugi dom. Vinska klet Pečarič – Meginc obdeluje 4 hektarje vinogradov.

Maja Pečarič aktivno pomaga pri delu v vinogradu, kleti in tudi pri promociji vin. Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija.
Po prisegi, ki ji jo je prinesel skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocutar, in svečanem nagovoru je Maji Pečarič, Vinski kraljici Slovenije 2023, najprej čestital podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Mestna občina Kranj in Zavod za turizem Kranj sta generalna partnerja 26. Vinske kraljice Slovenije.

Zatem ji je čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh – Ford, Ljutomer, Murska Sobota, ki ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0, 125 KM.

Tone Pečarič, Vinska klet Pečarič – Meginc, je zbrane nagovoril kot pokrovitelj kraljičinega vina. Vino 26. Vinske kraljice Slovenije je kakovostno polsuho rose vino (iz sort modra frankinja in žametna črnina) z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodni okoliš Bela Krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič – Meginc.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 23. Vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež.

26. Vinski kraljici Slovenije je čestital sekretar društva Društva vinskih svetovalcev
Sommelier Slovenije Alojz Cedula. Sommelerji so novo Vinsko kraljico Slovenije sprejeli med svoje častne člane, je pa Maja Pečarič že opravila tudi izpit za sommelierja 1. stopnje na Sommelier.si Academy.

Od Steklarne Rogaška je prejela še ročno izdelane vinske kelihe z logotipom Vinske kraljice Slovenije in osebnim podpisom, kar ji bo nudilo posebno doživetje ob pokušanju vina. Za glasbeni program je poskrbel duo De Liri, ki ga sestavljata nadarjeni glasbenici Zala Kores in Julija Bratec Veleski. Prireditev je povezoval Andrej Mernik.

Fotografije iz kronanja najdete na www.vks.pomurski-sejem.si